Waarom je niet open moet zijn over je goede voornemens
Persoonlijke en professionele ontwikkeling is een delicaat proces. Het raakt aan je kern van wie je als mens bent. Daarom is het beter om niet open te zijn over je goede voornemens.
Drie redenen waarom openheid niet goed is aan de hand van drie spreekwoorden.
1. Vuile was
Wat jij wilt ontwikkelen, daar hebben anderen niets mee te maken. Dat is privé. Je hangt de vuile was toch ook niet buiten? Dus je gaat anderen niet vertellen wat jij nu niet goed genoeg kan, wat jij lastig vindt, wat jij aan jezelf wilt veranderen.
Achter ieder goed voornemen zit nu eenmaal een oud patroon waar je niet blij mee bent. Die oude patronen komen voort uit oude ervaringen, waar je ook al niet blij mee bent.
Dat jij moeite hebt met je eigen mening uiten, vanwege ervaringen in je jeugd met je ouders.
2. Broedende kip
Een broedende kip moet je niet storen. Dus die ontwikkeling die jij nu in gang zet, die heeft gebaat bij het afdekken ervan. Dat moet gewoon langzaam rijpen.
Dus dat jij beter wilt delegeren, ga je gewoon langzaam uitproberen. Dat merken anderen dan wel door de verandering in je gedrag.
3. Haastige spoed
Haastige spoed is zelden goed. Dus als je iets wilt leren kun je maar beter eerst een start ermee maken voordat je er anderen over vertelt.
Dus als je beter wilt leren luisteren, dan ga je daar eerst zelf mee oefenen. Pas als je het gevoel hebt dat je er beter in wordt, ga je het (misschien) vertellen in je omgeving.
Wanneer is delen van goede voornemens WEL goed?
In het Jaar groeien op Zuid gaan we goede voornemens, oftewel leerdoelen, WEL delen. Waarom dat wel kan en zelfs heel zinvol is, vertel ik je graag.
1. Je ontwikkelt je verhaal
Door je voornemens te vertellen in een veilige omgeving maak je voor jezelf helder hoe je van A naar B naar C gaat. Waar je vandaan komt, waarom je nu bent waar je bent en ook waarom en hoe je verder wilt. Afhankelijk van je publiek vertel je meer of minder.
Dus dat je meer je eigen mening wilt leren uiten kan je vertellen als een groeiproces. “Afgelopen jaar heb ik een paar keer mijn mening gegeven en daardoor heeft mijn team die klus handiger en sneller kunnen oppakken. Komend jaar wil ik leren om vaker mijn mening te geven.” Door dit te delen gaan anderen je nieuwe gedrag eerder opmerken.
Daarmee ontwikkel je niet alleen je verhaal, je ontwikkelt je eigen identiteit. Door het vaker te vertellen wordt het waar, wordt je anders gezien, ga je anders voelen, anders denken en je anders gedragen. Andere ikken komen tot bloei (voice dialogue).
2. Je krijgt tips
Als je je verhaal en je voornemens of leerdoelen deelt, kun je ook vragen om tips. Zo kregen deelnemers aan het Jaar groeien op Zuid al veel tips over hun leerdoelen, bijvoorbeeld over beter samenwerken, beter mensen aanspreken, het starten van een eigen bedrijf, ontwikkelingen in hun favoriete richting, etc. Die kregen ze van elkaar en van het team dat ze om zich heen hebben verzameld. Een groot deel is bruikbaar, andere tips niet en dat is ook prima.
3. Je wordt een voorbeeld
Wat deelnemers aan Een jaar groeien op Zuid ook merken is dat ze anderen in hun omgeving inspireren om ook na te denken over wat ze willen ontwikkelen. Ze laten zien dat het okay is om ‘zwakke punten’ te hebben. Oftewel: ze laten zien dat een Growth mindset werkt, dat het plezier geeft. Dat geeft meer werkgeluk en levensgeluk.
Voorwaarden
Open zijn over je goede voornemens, oftewel leerdoelen, heeft dus nadelen en voordelen. Open zijn kan onder de volgende voorwaarden:
Ѵ Je hebt je eigen leerdoel helder, na een goede analyse van wie je nu bent en waar je heen wilt.
Ѵ Je leerdoel voelt haalbaar, de lat ligt niet te hoog (en ook niet te laag)
Ѵ Je weet duidelijk wat je wel en niet wilt delen
Ѵ Je bent overtuigd dat ook anderen baat hebben bij jouw leerdoel, op korte of lange termijn
Ѵ Je deelt je leerdoel met mensen die je vertrouwt.
Ѵ Je weet dat dingen altijd anders kunnen lopen dan je verwacht en dat dat ook bij het leven hoort. Sterker: obstakels vormen het pad, zijn het avontuur.
Wil jij je voornemens/ leerdoelen delen?
Dan ben je van harte welkom voor een coachingsgesprek. Of bij het jaar programma Een jaar groeien op Zuid (voor mensen die op Roterdam-Zuid wonen of werken). Uiteraard zorg ik ervoor dat aan alle voorwaarden die hier boven genoemd zijn wordt voldaan. Je kunt me bellen, appen, of mailen op 06 2277 0681 of hannekedijkman@newoptions.nl.