Vier stappen of geloften en vier filmpjes van je coach

Stilte

In 2002 hoorde ik in een zenmeditatieles vier geloften die me direct raakten. Ik had een zware periode met RSI achter de rug, had geleerd dat heel hard werken en mijn verstand gebruiken niet genoeg was. Ik had ontdekt dat ik kon voelen en dat dat me hielp om me gelukkiger te voelen. Ik had gemerkt dat meditatie daarbij hielp, dat ik in de stilte leerde opmerken wat er in mij gebeurde. Dat ik daardoor oude patronen kon loslaten en meer kon zijn in het hier en nu. De vier geloften gaven me een kader, een houvast, een pad.

De vier geloften

Hoe talloos de levende wezens ook zijn, ik beloof ze allen te bevrijden.

Hoe misleidend de hartstochten en ijdele gedachten ook zijn, ik beloof ze alle te doorzien.

Hoe talloos de dharma’s ook zijn, ik beloof ze alle te verstaan.

Hoe eindeloos de Boeddhaweg ook is, ik beloof hem tot het einde te gaan.

Mijn vertaling

Nu ik deze vier geloften al bijna 20 jaar onderzoek, leg ik ze uit als 4 stappen:

  1. Hoe maken we anderen en onszelf gelukkiger?
  2. Hoe krijgen we meer inzicht in anderen en onszelf en kunnen we beter met onszelf en elkaar omgaan?
  3. Hoe blijven we speels leren in deze steeds veranderende wereld?
  4. Hoe leren we de juiste doelen kiezen en genieten we hier en nu?

Een pad waarheen?

Ik merkte dat deze vier stappen me gelukkiger maakten. Oftewel: ze hielpen me met mijn persoonlijke ontwikkeling. Ze zijn een recept voor me om in momenten dat het minder gaat, mezelf de juiste vragen te stellen. Om in momenten dat het goed gaat, daarvan te genieten. Om in momenten van zoeken, in de goede richting te zoeken.

Mensen zagen me bezig en begonnen te vragen: wat ben je aan het doen? Vertel! Leer het mij ook!

Coaching

De meesten kwamen en komen met een praktische vraag. We kijken dan naar concrete situaties, hoe ze daarmee omgaan, wie hierbij betrokken zijn, wat ze zouden willen dat er gebeurde. Zo ontstaat er meer inzicht in waar doe ik het voor? (stap 1), zichzelf en anderen (stap 2), leerdoelen en manieren van leren (stap 3), levensdoelen (stap 4). De bus met ikken uit Voice Dialogue is hierbij een fijne methode.

Zo voelt het pad steeds meer als een spel, waardoor men na een coachingsgesprek meer geniet van wat er is en lichter de deur uit stapt (stap 4) !

Boeken voor persoonlijke ontwikkeling

In eerste instantie heb ik de vier geloften vooral ingezet in werksituaties, waaronder loopcoaching. Dat leidde in 2016 tot mijn boek Een 10 voor werkgeluk in vier stappen, dat al veel mensen hielp om stapjes/stappen te zetten. Mijn volgende boek Hoe zen is Zuid dat zich afspeelt op Rotterdam-Zuid, heeft meer richting ook in het leven.

Filmpjes werkgeluk

Een paar jaar eerder, in 2014, maakte ik al vier filmpjes over de vier stappen naar werkgeluk. Je vindt ze hieronder. Wil je kijken zonder geluid: zet de ondertiteling aan.

1. Anderen en jezelf gelukkig makenJa, nu vragen kijkers me wanneer ik voor het laatst heb hardgelopen. Dat heb ik na een lange tijd met blessures in 2022 weer opgepakt.

2. Kracht en kwetsbaarheid ontdekken

Kwetsbaarheid: ja ik voelde me erg kwetsbaar daar voor die camera….. Inmiddels ben ik vaker gefilmd. Ik heb geleerd om me wat meer te kunnen ontspannen.

3. Speel leren en bewust leren

Het derde filmpje is nog steeds mijn favoriet, want daarin zie je veel bloopers…

4. Doelen stellen en geniet je hier en nu?

Mijn doel met de filmpjes was en is om je te inspireren met deze vier stappen aan de slag te gaan.

Filmpje(s) gekeken? Wil je meer persoonlijke ontwikkeling?

Lees meer over deze vier stappen in het boek Een 10 voor werkgeluk in vier stappen. Dezelfde vier stappen komen ook terug in het boek Hoe Zen is Zuid?. Het zijn beide boeken rond persoonlijke ontwikkeling. De boeken en de vier stappen erin vormen ook voor mij leidraad in mijn coaching, waaronder loopbaancoaching, lesgeven en leven. Coaching doe ik vanuit Rotterdam-Zuid.

Nieuwsgierig? Bel me op 06 2277 0681 of:

Is dit interessant voor jouw netwerk?

(zie je geen buttons, verander dan je cookie-instellingen links onder)
Scroll naar top