growth mindset carol dweck leerdoelen

Growth mindset en fixed mindset

Sinds ik hoorde van de growth mindset kijk ik anders tegen fouten maken aan. Daarom pas ik de ideeën uit deze theorie van Carol Dweck zoveel mogelijk toe, voor mezelf en voor mijn klanten. Wat is die growth mindset?

Prof. Carol Dweck[i] onder­scheidt twee mindsets. Mensen met de ‘fixed mindset’ geloven dat IQ en persoonlijk­heid onveran­derbaar zijn. Ze willen vooral horen hoe goed ze zijn. Ze zoeken collega’s, klanten, leiding­gevenden die hen prijzen. Tegenslag voelt als een vernedering. Daardoor blijven ze in banen waar ze niet worden uitgedaagd om bijvoorbeeld meer mensen gelukkiger te maken.


De ‘growth mindset’ is gebaseerd op het geloof dat je inspanningen je kwaliteiten bepalen. Mensen met deze mindset willen vooral leren. Ze zoeken actief feedback en uitdagingen. In deze mindset is het bijna ondenk­baar dat als je iets echt wilt en een kans hebt om het te bereiken, dat je er dan niets aan zou doen[ii].

Dweck’s onderzoek onder duizenden studen­ten en volwassenen toont aan dat de ‘growth mindset’ te leren is. Dat kan bijvoorbeeld door meer te weten over de hersenen, reflectie, het zoeken van nieuwe manieren van leren, het stellen van leerdoelen en het sparren met kritische en lerende mensen.

De ‘fixed mindset’ kan aandacht blijven vragen. Zo leerde ik zelf bij het schrijven van mijn eerste boek met horten en stoten om de vraag: Ben ik een geweldige schrijfster? te vervangen door het leerdoel: Hoe kan ik dit boek nog beter maken?

[i] Carol S. Dweck, Ph.D. Mindset, the new psychology of success, Random House, New York, 2006 of bekijk haar talk The power of believing that you can improve op ted.com

[ii] Carol S. Dweck, p 44. De leiders in het boek Good to Great van Jim Collins hebben allen zo’n ‘growth mindset’, zie idem p 110.

Wil jij je growth mindset ontwikkelen?

Je kunt me natuurlijk gewoon bellen, appen, of mailen op 06 2277 0681 of hannekedijkman@newoptions.nl. Je kunt ook meedoen aan de gratis proefsessie die ik regelmatig geef. Of bestel mijn boek Een 10 voor werkgeluk in vier stappen , om te zien wat die growth mindset heeft opgeleverd!

Is dit interessant voor jouw netwerk?

(zie je geen buttons, verander dan je cookie-instellingen links onder)
Scroll naar top