werkgeluk coach coaching rotterdam zuid voice dialogue ikken drama driehoek

Voor ADHD-ers drie tips voor meer werkgeluk

Edwin werkte bij een middelgrote stichting als afdelingshoofd toen hij de diagnose ADHD kreeg. Na de nodige psychische begeleiding merkte hij toch dat de ADHD hem belemmerde in zijn werk. Hoe kon hij de juiste richting vinden? Daarvoor kwam hij bij me voor coaching.

In drie stappen gingen we aan het werk. Ik deel ze graag met jou.

1. Welke ikken zitten in je bus?

Eerste tip is om te ontdekken welke ikken hier een rol spelen. Dat kan aan de hand van de drama driehoek, zie afbeelding.

coach rotterdam-zuid vreewijk verkeersborden dreef
Wat is de juiste richting? Hier in Vreewijk is het wel duidelijk!
werkgeluk coach coaching rotterdam zuid voice dialogue ikken drama driehoek

De held is de ik die nog te leren heeft

Edwin noemde een aantal ikken die hij als helden zag: de impulsieve ik, de brede interesse-ik, de out-of the box-denker, de aanvoeler, de authentieke ik.

Allemaal hele positieve ikken, die nog niet genoeg ruimte kregen in zijn leven en werk, die nog aan het leren zijn. Daarom noemen we ze helden.

De schurk is de ik die dwars zit

Edwin zag zijn sceptische ik als een dwarsligger, die zegt dat hij geen droog brood kan verdienen met zijn ADHD. Ook zijn conformerende ik zit hem in de weg.

De fee is de sterke ik die kan helpen

De doorpakkende ik van Edwin is al sterk: die kan hem nu ook helpen om verder te komen.

2. Ikken aan het woord laten

De volgende stap is om de meest relevante ikken aan het woord te laten.

We gingen in gesprek met de conformerende ik van Edwin. Deze ik roept bijvoorbeeld: “Weet je het weer beter! Doe nou eens normaal.” We kwamen er achter hoe deze ik in zijn lijf voelde, namelijk verstikkend, als een straight jacket. Edwin merkt op dat deze ik ook vaak aanwezig is bij zijn meditaties. Hij ontdekt ook dat deze ik het wel goed met hem voor heeft: de conformerende ik wil graag dat Edwin voor zijn gezin kan zorgen.

We gaan ook in gesprek met de doorpakker van Edwin. Dit geeft hem een licht tintelend gevoel met warme handen. Deze ik zorgt er voor dat hij twee keer per week gaat hardlopen met vrienden. De doorpakker maakt dat hij bezig blijft, dat hij soms aan het fröbelen is, dat hij zichzelf blijft vernieuwen.

De held waarmee we spreken is de out of the box denker. Deze ik weet veel nieuwe ideeën te bedenken, mensen bij elkaar te brengen, gaat graag buiten lopen tijdens werkafspraken. Deze ik voelt stevig, rechtop, sterk. Maar mist ook nog wat zelfvertrouwen om veel aanwezig te zijn in Edwins leven.

3. Focussen op een ik

De derde stap is om op een ik te focussen, zodat die meer de rol krijgt die je wil dat hij heeft.

Edwin besluit te focussen op zijn conformistische ik.

Ik raad hem aan om deze ik, als die er is, goed op te merken, vooral hoe het voelt in zijn lijf.

Hoe liep het verder?

In het volgende gesprek vertelde Edwin dat hij de conformistische ik nu eerder opmerkt. Op die momenten verlamt hij even. Hij brengt dan zijn aandacht naar het lichamelijk gevoel, in plaats van dat hij zich mee laat slepen door conformistische gedachten. Dat helpt. Het lichamelijke gevoel neemt dan langzaam af en daarmee komt er ook ruimte voor andere, meer constructievere, ikken.

Wat merkten anderen?

Na deze en nog andere oefeningen en meer gesprekken, wist Edwin steeds beter zijn sterke punten als ADHD-er in te zetten in zijn werk. Dat werd opgemerkt en hij kreeg een functie binnen de stichting die nog beter hier bij aansluit. Doordat hij ook meer open is geworden over zijn sterke en zwakke punten kan hij hier nog meer van waarde zijn voor de organisatie.

ADHD-boeken

Edwin raadde me aan om boeken te lezen over ADHD. Dat heb ik gedaan.

Het verstrooide brein van Gabor Maté en DRUKS, Mijn (on)rustige leven met ad(h)d van Francien Regelink. Daarmee heb ik des te meer bewondering gekregen voor hoe Edwin zijn eigen pad uitstippelt.

Wil jij als ADHD-er of als heel rustig mens meer werkgeluk?

Dan ben je van harte welkom voor een coachingsgesprek. Of bij het jaarprogramma Een jaar groeien op Zuid. Je kunt me natuurlijk gewoon bellen, appen, of mailen op 06 2277 0681 of hannekedijkman@newoptions.nl.

Is dit interessant voor jouw netwerk?

(zie je geen buttons, verander dan je cookie-instellingen links onder)
Scroll naar top