coach, coaching, werkgeluk, solliciteren, voorstellen, vrouw in kantoor

Hoe stel je je voor op je nieuwe werkplek? Drie tips zodat je in een warm bad belandt

Amira (niet haar echte naam) startte een maand geleden met een nieuwe baan, als controller bij een ziekenhuis. Yes, gefeliciteerd! Haar nieuwe werkgever vroeg of ze even een mailtje kan sturen om zichzelf voor te stellen. Goed idee, maar hoe pak je dat aan? Als haar coach gaf ik haar drie tips, die ik graag ook met jou deel.

coach, coaching, werkgeluk, solliciteren, voorstellen, vrouw in kantoor

1. Wat is jouw leerdoel?

Mijn suggestie is om altijd stil te staan bij wat jij in deze fase van je leven wilt leren. Werk is nooit alleen maar uren maken en geld verdienen. Je leert ook. Als je van te voren bedenkt wat je wilt leren, dan zul je meer, sneller en met meer plezier leren.

Amira coach ik al wat langer. Ze heeft als lange termijn leerdoel gekozen om te leren betere verbindingen te hebben met zichzelf en met anderen. Beter verbinding met zichzelf lukt al goed.

Hoe kan ze dus in het mailtje aan haar nieuwe collega’s beginnen met een verbinding met hen te maken?

2. Hoe wil je er weggaan?

Je kunt ook stil staan bij de vraag: hoe zou ik na afloop van deze baan daar willen vertrekken? Welke band heb ik dan met mijn nieuwe collega’s? Wat zullen ze over me zeggen bij mijn vertrek?

Amira gaf aan dat ze graag vriendschappelijke contacten zou maken met haar nieuwe collega’s. Tegelijkertijd wilde ze ook echt wat gaan betekenen in het ziekenhuis. Ze is aangesteld om ervoor te zorgen dat de nieuwbouw financieel goed verloopt en wil zich daar ook voor inzetten.

3. Wat wil je niet delen?

Tegelijkertijd zijn er wellicht ook privézaken die je niet wilt delen met je toekomstige collega’s. Ook dat is helemaal goed.

In ons coachingsgesprek zei Amira dat ze wel wil delen dat ze al heel lang kickboxt en dat ze een gezin heeft met drie kinderen, maar niet dat ze ook aan meditatie doet.

wil je ook coaching?

De tekst voor de e-mail

Amira schreef de volgende tekst:

“Kees heeft jullie al laten weten dat ik aangenomen ben als controller voor de nieuwbouw. Ik zal zoveel mogelijk op locatie komen werken, van maandag tot en met donderdag. Ik ken het ziekenhuis al goed, omdat ik er regelmatig op bezoek ben geweest en ben altijd blij geweest met de professionele en ook heel vriendelijke benadering door iedereen, van balie tot specialisten.

Graag wil ik via deze weg nog me voorstellen. Ik ben Amira, 34 jaar oud en woonachtig in Rotterdam-Zuid. Na diverse functies als accountant voor met name commerciële bedrijven, is mijn interesse vanaf 2019 gaan verschuiven naar de non-profit sector.

Vanuit mijn vakgebied wil ik graag mijn steentje bijdragen aan dit mooie ziekenhuis door te zorgen voor een gezonde financiële start van de nieuwbouw. Zeker in deze tijden waarin de zorg zo nodig is.

Ik vind het heel interessant om nu in de zorg te komen werken en ik hoop jullie dan ook inhoudelijk te kunnen spreken hierover.

Ik ben een familie mens en samen met mijn partner Theo brengen wij twee dochters en een zoon groot (12, 9 en 7 jaar oud). Veel van mijn prive tijd besteed ik met mijn gezin. Om fysiek gezond te blijven doe ik al jaren aan kickboxen.

De komende weken werkt Francien me in. Ik hoop jullie snel tegen te komen en verder kennis te maken!

De reacties van de nieuwe collega’s

Twee weken na de start van haar nieuwe baan kwam Amira weer bij me. Ze was enthousiast. Haar nieuwe collega’s waren heel open naar haar geweest. Ze hadden veel inhoudelijke informatie gedeeld zodat ze een makkelijke start kon maken. Ook praatte ze met een collega over vechtsporten en met de ander over het kiezen van scholen voor de kinderen. Daardoor had ze het gevoel in een warm bad terecht te zijn gekomen. Er was dus na twee weken al verbinding te voelen, wat heel goed paste bij haar leerdoel (zie punt 1)!

De reactie van haar nieuwe leidinggevende

Met haar leidinggevende sprak ze over hoe de nieuwbouw financieel gezond zou kunnen verlopen. Het gesprek ging echt op hoofdlijnen waarbij ze de ruimte kreeg om zelf initiatief te nemen. Ook hier voelde ze een prettig verbinding.

Kortom: een uurtje sparren over een email naar je nieuwe collega’s kan een grote impact hebben op je start.

Wil jij goede ondersteuning bij een nieuwe start? En ook daarvoor of erna?

Dan ben je van harte welkom voor een coachingsgesprek. Of bij het jaarprogramma Een jaar groeien op Zuid. Je kunt me natuurlijk gewoon bellen, appen, of mailen op 06 2277 0681 of hannekedijkman@newoptions.nl.

Is dit interessant voor jouw netwerk?

(zie je geen buttons, verander dan je cookie-instellingen links onder)
Scroll naar top