voice dialogue leerdoelen 360 graden stakeholder centered coaching, plaatje netwerk

Stakeholder Centered Coaching vanuit Rotterdam-Zuid, voor heel Nederland, voor als je echt vooruit wilt

Leerdoelen realiseren met extra power

Stakeholder Centered Coaching maakt dat je leerdoelen realiseert door mensen om je heen erbij te betrekken. Het is een zeer succesvolle methode ontwikkeld door topcoach Marshall Goldsmith en inmiddels wereldwijd toegepast. Inmiddels stelt Marshall Goldsmith zijn gedachten open voor iedereen, een geweldige actie! Ik heb zelf in 2020 met de methode gewerkt en zet hem nu in voor klanten, geïntegreerd met mijn andere methoden.

Stap 1. Leerdoelen kiezen

Een eerste stap is om te kiezen wat je wilt leren. Daarvoor gebruik ik voice dialogue, oftewel de bus met ikken. Welke ikken wil je meer voorin je bus, zodat je je doelen makkelijker bereikt? Persoonlijke doelen of werkdoelen.

Daarbij raadplegen we je omgeving, zie stap 2. Dit proces leidt meestal tot de keuze van 1 van de 20 leerdoelen hieronder.

Bijvoorbeeld: je wilt grotere projecten gaan uitvoeren. Daarvoor heb je je initiatief-ik nodig, terwijl je bescheiden-ik wat meer naar achter in je bus mag. Na het raadplegen van je omgeving kiezen we voor het leerdoel: focus op belangrijkste zaken.

bus met ikken, met veel kleuren, werkgeluk, levensgeluk, voice dialogue
voorbeeld bus met ikken

20 leerdoelen:

 1. Meer zichtbaar worden
 2. Beter delegeren
 3. Meer uitkomen voor eigen mening
 4. Open luisteren naar standpunten van anderen
 5. Mensen aanspreken op ongewenst gedrag
 6. Beter samenwerken met anderen
 7. Beter inspelen op kansen in de omgeving
 8. Conflicten constructief en op tijd aankaarten
 9. Opkomen voor wat voor mij belangrijk is
 10. Zelfvertrouwen uitstralen
 11. Constructief bijdragen aan teams/netwerk
 12. Zelfstandig keuzes maken
 13. Focus op belangrijkste zaken
 14. Gepaste risico’s durven nemen
 15. Goed netwerk opbouwen en onderhouden
 16. Een betere coach / mentor worden
 17. Eigen mening overtuigend kunnen brengen
 18. Besluitvaardiger worden
 19. Gezonde balans tussen werk en privé
 20. Veerkrachtig omgaan met tegenslagen

2. Betrekken van je omgeving bij keuze leerdoelen

Wie kent je beter dan de mensen om je heen? Wie heeft er belang bij jouw groei? Wie zou willen bijdragen aan jouw groei? We maken een lijst van 8 tot 18 mensen. We vragen hen waarin jij zou kunnen groeien om je doel of doelen te bereiken.

We analyseren de antwoorden van je netwerk. Betaalt je werkgever je Stakeholder Centered Coaching? Dan vragen we deze om akkoord voor het gekozen leerdoel.

voice dialogue leerdoelen 360 graden stakeholder centered coaching, plaatje netwerk

3. Aan de slag met feed forward

Feed forward betekent dat we tips gaan vragen voor de toekomst. Feed forward gaat dus niet over het verleden. Iedere tip die je krijgt zie je als een cadeautje waar je voor bedankt. Dat werkt snel, is simpel, en positief en zelf leuk om te doen! Je leert dat iedereen met vragen zit. Je leert om te vragen, je leert om te luisteren, je leert bescheidenheid, je leert dankbaarheid.

4. Samen groeien

We kiezen 8 tot 18 mensen die jou gaan ondersteunen. Je vertelt hen je doel en wat je wilt leren. Je vraagt hen: Heb je iedere maand 5 minuten voor me? Wil je dan 2 tips geven (feed forward) en ook aangeven hoe ik scoor op de gekozen leerdoelen?

Om het proces wederkerig te maken, vraag je hen ook of zij een leerdoel hebben. En of zij het op prijs stellen om van jou maandelijks tips te krijgen.

Betaalt je werkgever je Stakeholder Centered Coaching? Dan beslist deze over de lijst van betrokken mensen.

5. Actieplan, reflectie en verder leren

Actie en reflectie

Met behulp van de reacties van de betrokken mensen en natuurlijk je eigen ideeën, gaan we na hoe je kunt leren wat je wilt leren, oftewel: wat is je actieplan ? In coachingsgesprekken reflecteren we en kiezen we volgende stappen. Gesprekken met je ‘ikken’ kunnen daar deel van uit maken.

Vertrouwelijkheid en transparantie

De coachingsgesprekken zijn vertrouwelijk.

Je actieplan en je voortgang deel je met je omgeving. Zo is het een transparant proces. Daardoor ziet je omgeving je inspanning en wat het oplevert. Ze zien je groeien.

Mijn persoonlijke ervaring hiermee

Sinds juli 2020 heb ik mezelf als leerdoel gesteld om maximaal 40 uur per week te werken. Ik wilde daarmee bereiken dat ik meer tijd en aandacht had voor mezelf, mijn naasten en mijn huis. Ik heb 15 mensen gevraagd om me daarbij te ondersteunen, mijn partner, vriendinnen, familie, klanten, mijn eigen coach en collega’s.

Mensen geven me tips, ik vertel over mijn voortgang. Een aantal heeft ook hun persoonlijke doel gedeeld waarbij ik tips geef. Ik heb een actieplan gemaakt dat ik regelmatig bijstel.

Resultaat: Ik heb van juli t/m december gemiddeld 38,9 uur per week gewerkt , waarbij ik 4 weken meer dan 40 uur heb gewerkt.

ik heb inderdaad meer tijd en aandacht gekregen voor mezelf, mijn naasten en mijn huis. Ik heb fijne gesprekken met die 15 mensen. Ik heb gemerkt dat het delen eng was EN me echt hielp en helpt om hiermee door te gaan. Het heeft mijn contacten verrijkt. Het maakt me erg dankbaar voor mijn omgeving en natuurlijk voor de bedenker van deze methode.

Dat klinkt spannend…

Nadelen en voordelen van methode

Ja, met deze methode stel je je kwetsbaar op. Je laat zien dat je iets wilt veranderen en dat je dus niet blij bent met hoe het nu is. Je vraagt tips aan mensen die je normaal niet om tips vraagt. Het kost je tijd en geld.

Voordelen zijn er ook. Met deze methode kies je leerdoelen die ambitieus zijn en haalbaar. Je verdiept relaties met mensen om je heen. Je groeit en werkt aan wat voor jou belangrijk is. Je leert je leerdoelen en je leert leren. Je kiest voor wat voor jou echt belangrijk is.

Ben je vastberaden, open en heb je lef?

Stakeholder Centered Coaching vraagt dus vastberadenheid om voor je leerdoel te gaan. Openheid naar jezelf en je omgeving en lef om hiermee te starten.

Tegelijk: het hoeft niet allemaal direct goed te gaan. Het mag met vallen en opstaan, dat heeft leren.

Vanuit Rotterdam-Zuid, door heel Nederland

Ik woon op Rotterdam-Zuid en heb er ook mijn coachingspraktijk en mijn meditatieschool. De mentaliteit hier bevalt me goed., zie de blog over ikken op Zuid

Daarnaast heb ik ook klanten door het hele land heen, waarbij we elkaar meestal online treffen. Ook Nederlanders in het buitenland coach ik, mede door mijn eigen zeven jaar in Afrika.

Wil jij ook groeien met je omgeving?

Stakeholder Centered Coaching pas ik toe in individuele coachingstrajecten waar we doorgaan tot jij aantoonbaar je doel hebt gehaald.

Daarnaast gebruik ik het in het programma Een jaar groeien op Zuid.

Interesse? Je kunt me natuurlijk gewoon bellen, appen, of mailen op 06 2277 0681 of hannekedijkman@newoptions.nl. Dan maken we kennis en verkennen we hoe deze methode voor jou kan werken. Je kunt ook de checklist uitproberen of mijn boek Een 10 voor werkgeluk in vier stappen bestellen:

Is dit interessant voor jouw netwerk?

(zie je geen buttons, verander dan je cookie-instellingen links onder)
Scroll naar top