herfst rotterdam-zuid voice dialogue coach coaching herfstkleuren zwanen vreewijk

Voice Dialogue coaching op Rotterdam-Zuid

herfst rotterdam-zuid voice dialogue coach coaching herfstkleuren zwanen vreewijk
Herfstpracht in Vreewijk, Rotterdam-Zuid

Voice Dialogue: gesprek met ikken

Voice Dialogue is een methode om meer kanten van jezelf te leren ontdekken. Die kanten van jezelf worden ‘ikken’ genoemd. Door je ‘ikken’ beter te leren kennen, kun je soepeler omgaan met wat er aan problemen en uitdagingen op je af komt. Het is een speelse en diepgaande methode, die wordt toegepast in coaching en die je ook zelf kunt gebruiken.

Van de VS naar Rotterdam-Zuid

De methode is in de jaren ’70 ontwikkeld door de Amerikaanse psychotherapeuten Hal en Sidra Stone. Ik volgde opleidingen hierover bij het Voice Dialogue Instituut in België.

Ik pas het nu al jaren toe in mijn persoonlijk leven en in coaching en workshops in Rotterdam / Rotterdam-Zuid.

Voice Dialogue over Rotterdam-Zuid?

Een vraag geeft richting

Op je nu met een probleem of een uitdaging zit, als je verder wilt, is het raadzaam om voor jezelf een vraag te formuleren. Anders blijft het door je hoofd malen zonder richting. Heb je eenmaal een vraag, dan kun je aan de slag met Voice Dialogue.

Hoe leer ik Rotterdam-Zuid nog beter kennen?

Om je goed uit te leggen hoe Voice Dialogue werkt, hier een voorbeeld. De vraag waarmee ik hier zal werken is een vraag die mij al lang bezig houdt en hopelijk nog lang bezig blijft houden: Hoe leer ik Rotterdam-Zuid nog beter kennen?

Van vraag naar bus met ikken

Bus met ikken

Hoe je een bus met ikken maakt beschreef ik in een eerdere blog. Als ik denk aan deze vraag dan komen de volgende ‘ikken’ bij me op: een avontuurlijk ik, de contactlegger, de out-of-the-box-ik, de lef-ik, de oprechte ik, de doelgerichte ik, de samenwerker, de onderzoeker, de ingewikkelde denker, de schrijver. Ja, zo kan ik nog wel even door gaan!

Voice dialogue: in gesprek met ikken

Voice Dialogue betekent letter: gesprek met stemmen. Het idee is dus dat we in gesprek kunnen gaan met de stemmen van de ikken. Dat klinkt enger dan het is en dat wil ik hier graag laten zien. Daarvoor laat ik twee ‘ikken’ aan het woord. Ik schrijf hieronder vanuit deze twee ikken en ze schrijven dan over mij (Hanneke) als derde persoon.

Met welke ikken wil je in gesprek?

Kies een ik die je tegenhoudt

In coachingsgesprekken vraag ik mensen om een ik te kiezen die hen tegenhoudt, belemmert. In dit geval kies ik voor mijn ‘ingewikkelde denker‘. De keuze voor een ik is op basis van intuïtie en gezond verstand.

Kies een ik die je kan helpen

Ook vraag ik in coachingsgesprekken om een ik te kiezen die je kan helpen bij het oplossen van je vraag. In dit geval kies ik voor mijn contactlegger. Eigenlijk is dit schrijven al een vorm van contact leggen! Okay, laten we eens gaan luisteren.

Gesprek met de ingewikkelde denker

Ja, dit is de ingewikkelde denker van Hanneke. Ik help haar om dingen helemaal uit te pluizen. Ze moet van mij alles echt heel goed uitzoeken voordat ze ergens aan begint. Eerst alles goed lezen, zoeken op internet, boeken lezen, opleidingen volgen, met mensen spreken. Niet zo maar ergens aan beginnen! Ook goed om overal advies te vragen. Ze luistert best goed naar mij, maar de laatste jaren wat minder. Ze wordt wat speelser en gebruikt meer haar intuïtie. Als ik aan het woord ben, dan voelt ze wat spanning in haar lijf. Vooral achter in haar nek en ook een beetje in haar buik. Ik ben al lang in haar leven. Op de middelbare school hielp ik haar al met haar huiswerk. Boeken lezen over aardrijkskunde en dan nog van alles opzoeken in de bibliotheek.

Hanneke zit nu blijkbaar met de vraag ‘Hoe leer ik Rotterdam-Zuid nog beter kennen?’. Ja, dat lijkt me wel belangrijk, want ze heeft nu een coachingspraktijk op Rotterdam-Zuid en ze geeft er meditatieles en ze woont er ook al weer jaren. Maar ja, ze kent nog lang niet iedereen daar en ook nog lang niet alle organisaties en instanties en leuke hoekjes. Ik heb haar al wat boeken laten lezen over Rotterdam-Zuid, maar ja, zoveel is er niet over geschreven. Dus ja, volgens mij moet ze maar eens een lijst maken met iedereen die ze wil leren kennen en alle organisaties die ze wil leren kennen en dan een goed plan maken hoe ze dat voor elkaar krijgt. Maar dat geeft ook wel een beetje moe gevoel, dus ik weet ook niet of dat nu de goede weg is…

Wat ik nog meer wil zeggen is dat ze ook best wel al veel mensen en organisaties wel kent. En dat het ook goed is om te bedenken waar dat dan goed voor is, waarom ze dat eigenlijk zo wil. Maar ja, misschien is dat weer te ingewikkeld gedacht.. In ieder geval goed dat ik even aan het woord mocht komen weer.

Terug naar het midden

Van een ik naar het midden

Zo, dit is weer de hele Hanneke aan het woord. In deze fase van een coachgesprek vraag ik mensen altijd wat hen opviel aan de ik die aan het woord was. En ik geef mijn eigen observaties. In dit geval viel me vooral de spanning in mijn lijf op. En ik realiseer me ook dat ik inderdaad al veel mensen ken hier op Zuid. Ik merk ook dat dit een terugkerend thema is: wel/niet actief op pad gaan om meer Zuid te leren kennen?

Nog een ik aan het woord

Ik realiseer me nu dat ik al op de goede weg ben, dat ik het niet ingewikkeld en groot hoef te maken. Dat ik kleine stapjes kan zetten en op zoek kan gaan naar kleine stapjes. Dat noem ik mijn ‘kaizen-ik’.

Kaizen is een methode waarbij je kleine stapjes zet, waardoor je geen drempel ervaart en zo moeiteloos verder komt richting je doelstellingen.

Kaizen ik aan het woord

Ja, nu schrijft de kaizen-ik van Hanneke. Ik laat haar altijd kleine stapjes zetten. Vaak gaan dingen dan vanzelf. Zo wilde ze al lang plantenbakken voor op de stoep van haar kantoor. Toen ze een keer naar een winkel fietste zag ze precies de plantenbakken te koop staan die ze wilde en ook nog heel betaalbaar. Zo laat ik haar vaak kleine stapjes zetten. Zo komt ze onverwacht spullen en natuurlijk ook mensen tegen. Het enige dat ze hoeft te doen is een beeld hebben van wat ze ongeveer zoekt en dan komt dat vroeger of later echt wel op haar pad.

Dat weet ze nog niet zo lang, ik ben pas sinds een jaar of 5 in haar leven. Eigenlijk rond het schrijven van haar vorige boek. Toen is ze gewoon wat dingen gaan proberen. Dat werkte toen heel goed. Als de kaizen-ik voel ik me ontspannen, vrolijk, een kleine glimlach, een beetje onderuitgezakt en toch ook energiek.

Vanochtend was ik er nog. Ze fietste naar haar werkplek en ik zag die mooie bomen in herfstkleuren. Ze stapte van haar fiets en er kwamen twee mooie zwanen aan! Gelijk een foto maken voor haar nieuwsbrief. Klaar in minder dan een minuut!

Dus ja, nu heeft ze als vraag hoe ze Rotterdam-Zuid beter kan leren kennen. Ik zou gewoon zeggen: hou je ogen en oren open en doe af en toe je mond open. En gebruik ook de stromen die er toch al zijn. Dus leg wat contacten voor de gratis coaching NL leert door. Of leg wat contacten rond je nieuwe boek Hoe Zen is Zuid. Dat is ook leuker voor mensen dan ze bellen met de vraag om kennis te maken of zo. Met kleine vragen bouw je gewoon klein contact op. Wat ik nog meer weer zeggen? Nou, heb er vooral plezier in!

Van gesprek met ikken naar een conclusie

Terugblik op kaizen-ik

De kaizen-ik bevalt me een stuk beter! Fijn om deze ik beter te leren kennen door hem/haar zo exclusief aan het woord te laten. Op een ander moment ga ik dat nog een keer doen.

Conclusie en meer

Vaak leidt zo’n gesprek met ikken vanzelf naar een conclusie. Tegelijk gebeurt er meer. De ikken die aan het woord zijn gekomen zijn nu makkelijker herkenbaar in het dagelijks leven. Zo verandert gedrag bijna vanzelf.

Wil jij in gesprek met je ikken?

Je kunt me natuurlijk gewoon bellen, appen, of mailen op 06 2277 0681 of hannekedijkman@newoptions.nl. Je kunt ook meedoen aan de gratis proefsessie die ik regelmatig geef, waarbij we ook met ikken werken. Of bestel mijn boek Een 10 voor werkgeluk in vier stappen , met veel over Voice Dialogue:

Is dit interessant voor jouw netwerk?

(zie je geen buttons, verander dan je cookie-instellingen links onder)
Scroll naar top