Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Hanneke langlaufend in Gouda

Wat is vastberadenheid? 7 tips van jouw coach op Rotterdam-Zuid

taart en chocolademelk herfst Anke en Hanneke New Options coaching Rotterdam-Zuid
Vastberaden genieten van de herfst op het terras van De Bonte Keukentafel, Charlois, Rotterdam-Zuid met Anke Welten (l)

Vastberadenheid is het vermogen om door te gaan met dat wat je echt wilt. Het is een vaardigheid, een competentie die je kunt ontwikkelen. Je kunt bijvoorbeeld vastberaden doorgaan met gezond eten of vastberaden werken aan een leerdoel zoals beter leidinggeven of meer samenwerken. Zo werk je dus aan je persoonlijke ontwikkeling. Hieronder 7 tips om je vastberadenheid te vergroten.

Tip 1: Stel een helder doel

Hoe duidelijker je weet waar je vastberaden in wilt zijn, hoe makkelijker om het ook te zijn. Schrijf het dus op, vertelt het anderen, kies er een beeld bij.

Je kunt ook vastberaden op zoek gaan naar een doel!

Vastberaden om te trainen? Leg je trainingsspullen klaar!

Tip 2: Leg je spullen klaar

Maak het makkelijk om vastberaden te zijn door de spullen die je nodig hebt bij je activiteit klaar te leggen. Overzicht houden van je financiën: maak een eenvoudige spreadsheet of zorg dat je boekhoudprogramma centraal staat op je desktop of telefoon.

Tip 3: Informeer je omgeving

Laat je omgeving weten dat je vastberaden bent. Zo kunnen ze je ondersteunen, inspireren en zorgen ze ook voor sociale controle.

Denk aan collega’s, je leidinggevende, opdrachtgevers en ook aan privé contacten: familie, vrienden.

Tip 4: Zie het als een spel

Vastberadenheid werkt beter als je het als een spel ziet, een leerproces, wat soms goed gaat, soms fout. Je hebt dus een growth mindset nodig.

Speels leren maakt het proces echt fijner, lichter. Lees bijvoorbeeld hoe ik langlaufen leerde.

De bonte koe tafel Charlois Rotterdam-Zuid

Anke op de foto bovenaan kent mijn doelen en weet dat ik af en toe doordraaf. Dus fijn om ook rust te nemen zoals hier bij De Bonte Keuken!

Tip 5: Besef waar je al vastberaden in bent

Je wilt nu meer vastberaden zijn in één activiteit of doel. Tegelijkertijd ben je natuurlijk al geroutineerd in heel veel. Maak een lijst van alles wat al ‘moeiteloos’ gaat en besef ook hoe dat zo gekomen is.

Tip 6: Overdrijf niet

Vastberadenheid kan ook doorslaan in te fanatiek bezig zijn, verbetenheid. Dan is er het risico van een tunnelvisie. Vastberaden werken aan een doel is als een marathon, niet als een sprint. Dus blijf goed voor jezelf zorgen.

Tip 7: Besef wat je achterliggende doel is

Vastberaden om meer te mediteren? Dat doe je wellicht om meer rust te ervaren. Vastberaden om je eigen bedrijf te laten groeien? Dat is vast om meer geluk te brengen bij jezelf en je klanten. Hou dus voeling met dat achterliggende doel.

Mijn eigen vastberadenheid

Vier stappen

Al jaren werk ik vastberaden met vier stappen die me richting geven. Eerst waren het vier stappen naar werkgeluk, later besefte ik dat ze ook naar levensgeluk leiden. Over dat pad schreef ik een boek en een tweede volgt .

Op zuid

Sinds 2004 woon ik op Rotterdam-Zuid en sinds 2017 werk ik er. Ik ben vastberaden om hier mijn steentje bij te dragen aan wat meer geluk. Bijvoorbeeld met het Jaar groeien op Zuid. Het beeld van de skyline van Zuid, zie hieronder, helpt daarbij.

Jaardoel: meer complimenten

In het kader van het Jaar groeien op Zuid heb ik ook een doel gesteld: meer glimlachen en meer complimenten geven om zo betere verbindingen te maken. Laat me horen of dat lukt!

Wil jij ook vastberaden groeien, werken aan je persoonlijke ontwikkeling?

Dat kan via individuele coaching, meditatie en als je lef genoeg hebt: door het jaarprogramma Een jaar groeien op Zuid. Interesse: gewoon bellen, appen, of mailen op 06 2277 0681 of hannekedijkman@newoptions.nl.

Skyline Rotterdam-Zuid - ontwerp door Janna Kool
Is dit interessant voor jouw netwerk?

(zie je geen buttons, verander dan je cookie-instellingen links onder)
Scroll naar top