strand, thermos, new options, voice dialogue Rotterdam-Zuid coaching coach

10 tips voor minder werken en meer werkgeluk (deel 2)

Wil jij leren hoe minder te werken, voor meer werkgeluk en levensgeluk? In mijn vorige blog gaf ik 5 tips, hier de tweede 5 tips. Nog niet bekend met de ikken? Lees over Voice Dialogue.

6. Big rocks-ik

Van Stephen Covey (schrijver van o.a. De zeven eigenschappen van effectief leiderschap) leerde ik over de big rocks. In een pot passen water, zand, grind, kleine keien en grote passen alleen als je ze in de juiste volgorde erin doet. Dus eerst de grote keien (big rocks), dan de wat kleinere keien, enzovoort. Hetzelfde geldt voor een werkdag: plan eerst de grote klussen, dan passen de kleinere er wel tussen.

strand, thermos, new options, voice dialogue Rotterdam-Zuid coaching coach
Ontspannen-ik tijdens ‘big rock’ strandwandeling

7. Ontspannen-ik

De big rocks methode leerde ik ook toepassen in mijn vrije tijd. Want het is natuurlijk heerlijk om op een woensdag, midden in de werkweek, een dag te gaan wandelen. Dat is een goede compensatie voor de twee of drie avonden die ik per week les geef. Tegelijkertijd heb ik het ook erg leren waarderen om ontspannen de dag te beginnen met een wat later opstaan, een uurtje lezen, kopje koffie erbij… De ontspannen-ik, het liefst op de bank in de tuin.

8. Ik doe genoeg-ik

Deze ik was echt een ontdekking. Waar ik eerder het gevoel had dat ik nooit genoeg deed, heb ik nu bijna altijd het gevoel dat ik genoeg doe. Natuurlijk is er veel wat ik niet doe. Tegelijkertijd is wat ik doe genoeg. Het is een kwestie van keuzes maken. Van beseffen dat ik een mens ben met haar beperkingen in tijd, energie en mogelijkheden. Ik ben genoeg, ik doe genoeg. Punt.

9. Delegeer-ik

Wat heel goed werkte was en is, om slim te delegeren. Zo heb ik bijvoorbeeld het nakijken van de nieuwsbrieven en blogs gedelegeerd. Dat is niet alleen goed voor de kwaliteit ervan. Het geeft me ook een duidelijk ritme door de afspraken met mijn assistent. Zo bouw ik grote keien in mijn werk (zie hierboven). Ik vind het bovendien leuk om dat soort klussen samen te doen.

10. Deskundige-ik

Tenslotte hielp het dat ik me ondertussen deskundig ben gaan voelen in mijn werk als coach (sinds 2006) en zenleraar (sinds 2010). De onzekerheid heeft plaatsgemaakt voor vertrouwen in mijn kennis, ervaring, intuïtie. Ik heb geleerd dat eindeloos voorbereiden en eindeloos reflecteren overbodig is. Dat ik niet alle adviezen die ik krijg, hoef op te volgen. Dat ik mijn eigen pad loop. Dat ik deskundig ben.

Wil jij ook een jaar lang aan je persoonlijk of professionele groei werken?

Doe dan mee met Een jaar groeien op Zuid (alleen voor mensen die op Rotterdam-Zuid wonen of werken). Of kies voor individuele coaching. Interesse: bel, app of mail me op 06 2277 0681 of hannekedijkman@newoptions.nl. Zowel in het Jaar groeien op zuid als bij individuele coaching werk ik met voice dialogue. We bepalen samen welke leerdoelen voor jou belangrijk zijn en kiezen een leerdoel waar jij aan wil werken.

Is dit interessant voor jouw netwerk?

(zie je geen buttons, verander dan je cookie-instellingen links onder)
Scroll naar top