10 tips voor minder werken en meer werkgeluk

Wil jij leren hoe minder te werken, voor meer werkgeluk en levensgeluk? Hieronder 10 tips in de vorm van ikken. Nog niet bekend met de ikken? Lees over Voice Dialogue. De tips zijn gebaseerd om mijn eigen ervaring waarin ik een jaar lang als leerdoel had om maximaal 40 uur per week te werken en mijn ervaring met klanten die met soortgelijke vragen kwamen.

1. Privé-ik

In ons hele leven besteden we ongeveer 8% van onze tijd aan werk (zie mijn werkgelukboek voor onderbouwing). Wie zijn meer belangrijk: je klanten en collega’s of je familie, gezin en vrienden? Vanuit dat besef: kies onvoorwaardelijk om je privé-ik voor in je bus te zetten.

Hanneke Dijkman, werkgeluk , coach, zenleraar, Rotterdam Zuid, New Options bus met ikken
Een voorbeeld bus met ikken

2. Logboek-ik

Neem je jezelf serieus in je voornemen? Dan hoort erbij dat je uren gaat schrijven. Mijn ervaring is dat een logboek het beste werkt. Daarin kun je ook leerpunten noteren, aangeven wat wel werkt en wat niet, tips noteren die je van anderen krijgt, af en toe terugbladeren om te ontdekken wat je al geleerd hebt. Dus zet je logboek-ik in en laat deze dagelijks notities maken!

3. Open-ik

Met sociale controle wordt het makkelijker om je voornemen ook realiteit te laten worden. Deel dus je leerdoel met de mensen die hierbij betrokken zijn. Dus: collega’s tegen wie je vaker nee gaat zeggen, vrienden waartegen je juist vaker ja gaat zeggen, je opdrachtgever of werkgever die jouw overwerk altijd erg waardeert. Je open-ik vertelt hen wat je van plan bent en waarom. Zie ook Stakeholder Centered Coaching.

4. Efficiënte-ik

Efficiënter werken helpt. Dat betekent ook: je verdiepen in zaken waar je wat minder interesse in hebt. Zo heb ik gemerkt dat met wat slimme trucs mijn BTW-aangifte minder tijd kost. Dat ik de bestelling van mijn boek kon vereenvoudigen, dat mijn nieuwsbrief slimmer kon.

5. Schrapper-ik

Ja, er is nu eenmaal veel leuks te doen wat niet of niet op afzienbare termijn geld oplevert. Dus ik heb ook activiteiten geschrapt. Zoals het organiseren van tentoonstellingen in mijn zendo. Het was erg leuk (zie het filmpje hieronder) en ook erg veel werk. Helaas….

Schrappen: ja, nu!

Met de schrapper-ik voorin besluit ik nu om het te laten bij deze 5 tips. In mijn volgende blog nog 5 tips. Krijg je mijn nieuwsbrief nog niet? Meld je dan aan zodat je zeker weet dat je de volgende 5 tips ook krijgt!

Nieuwsgierig naar mijn nieuwsbrief?

Vul hier je gegevens in en je ontvangt voortaan mijn nieuwsbrieven. Afmelden kan altijd met 1 klik.

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Wil jij met leerdoelen aan de slag? Bijvoorbeeld met voice dialogue?

Je kunt me natuurlijk gewoon bellen, appen, of mailen op 06 2277 0681 of hannekedijkman@newoptions.nl. Doe mee aan een Jaar groeien op Zuid of ga voor individuele coaching (op Rotterdam-Zuid of online).

Is dit interessant voor jouw netwerk?

(zie je geen buttons, verander dan je cookie-instellingen links onder)
Scroll naar top