Mijn jaardoel gehaald! Met dank aan jullie en mijn ‘ikken’

Het begin: “Help, hoe krijg ik alles voor elkaar?”

Een jaar geleden zat ik te mediteren tijdens een weekretraite (sesshin), toen ik zoals zo vaak zat te plannen op mijn kussen. Hoe krijg ik alles voor elkaar? Ik wil zoveel en er zijn zo weinig uren in een week!

Tegelijk drong tot me door hoe absurd dit was. Ik was tenslotte al bijna 10 jaar zenleraar. Hoe kon ik nu nog stress voelen op mijn kussen?

Hanneke Dijkman, werkgeluk , coach, zenleraar, Rotterdam Zuid, New Options Kuan Yin beeld
Kuan Yin beeld Japanse tuin Clingendael

De beslissing: max 40 uur per week

Ik besloot om minder te gaan werken. Een mooi voornemen, maar hoe ging ik dat voor elkaar krijgen? Mijn praktische ik bedacht een overzichtelijk leerdoel: niet meer dan 40 uur per week werken. Was het dan zoveel meer? Dat weet ik niet precies, want ik schreef mijn uren niet. Ik schat dat het er gemiddeld zo’n 45 waren, met uitschieters naar zo’n 50, vooral als er ook in het weekend workshops waren.

Eerder dat jaar had ik boeken gelezen van Marshall Goldsmith over Stakeholder Centered Coaching. Dus ik besloot om mijn hulpvragende ik in te schakelen en heb 15 mensen gevraagd om me te ondersteunen: mijn partner, vriendinnen, familie, klanten, mijn eigen coach en collega’s. Het delen van mijn leerdoel voelde eerst gênant en later vanzelfsprekend, zodat ik het ook ging delen met anderen en zelfs in mijn nieuwsbrieven.

De effecten: verrassend

Door minder te werken had ik nu meer tijd voor vrienden, familie, het huis opknappen, tuinieren, boeken lezen, et cetera. Dat was ook het doel dat ik had genoteerd. Door minder uren te werken ging ik ook beter plannen, meer focussen, vaker nee zeggen. Ik kreeg meer overzicht.

Tijdens mijn laatste vakantie merkte ik nog een effect: ik had minder haast. Was ik eerder zelfs in vakanties nog wel bezig met vragen als: kunnen we niet wat vroeger gaan wandelen en wanneer komen we nu bij de top of de camping, nu kon ik meer genieten van het lopen zelf. Mijn haastige ik heeft plaats gemaakt voor de genieter.

Zo sta ik hier in een winkel met ouderwetse toonbank. De winkelier zoekt persoonlijk iedere boodschap op de schappen. Zo zijn we gezellig een half uur bezig. Een mooie tijdsbesteding op een rustdag midden in de Franse Pyreneeën. De zorgvuldig uitgezochte meloen smaakte prima!

new options coach Rotterdam-Zuid toonbank winkel

Doe ik wel genoeg?

Tegelijk heb ik als boeddhist de gelofte gedaan om bij te dragen aan het geluk van zoveel mogelijk mensen. Zou ik dus niet veel meer moeten werken? Nee, zegt mijn econoom-ik. Met 40 uur ben ik effectiever en efficiënter aan het werk. Bovendien is er nu meer aandacht voor privézaken.

En mijn zelfzorg-ik merkt op dat ik nu lekkerder in mijn vel zit, fysiek en mentaal. Dus zo krijgen mijn klanten ook een betere versie van mijzelf.

Dus ja: ik doe genoeg. En belangrijker: ik ben genoeg.

Wat is de volgende stap?

Na een jaar heb ik mijn nieuwe gedrag behoorlijk verankerd in mijn leven. Ik blijf wel mijn uren bijhouden, dat voelt goed.

Tegelijkertijd heb ik een nieuw doel gekozen, ook in het kader van Een jaar groeien op Zuid. Dit keer heb ik 19 mensen gevraagd om tips voor een leerdoel. Resultaat:

Het komende jaar wil ik leren hoe ik gemiddeld 10 mensen per week kan benaderen voor Een jaar groeien op Zuid en 1 bijeenkomst per maand op Zuid kan bijwonen. Daarbij wil ik leren om meer te glimlachen en meer complimenten te geven. En dat allemaal met het doel om meer en betere verbindingen aan te gaan, vooral op Rotterdam-Zuid.

5 toptips voor minder werken

Na een jaar ervaring, schat ik in dat dit de belangrijkste succesfactoren zijn:

1. Gun het jezelf om minder te werken. Je zelfzorgende-ik mag voor in je bus!

2. Kies een simpele en prettige manier om je uren bij te houden. Voor mij was dat een A6-boekje van de Hema.

3. Laat het weten aan je omgeving. Ook om hen te waarschuwen dat je niet 24×7 beschikbaar bent!

4. Vertrouw erop dat het werk toch wel af komt. Wat later is vaak helemaal geen probleem

5. Lukt het een keer niet om binnen je uren te blijven? Haal dan de week erop de schade in. Het is een leerdoel, geen heilig moeten.

Wil jij ondersteuning bij het werken aan een jaardoel?

Dat kan natuurlijk. Ofwel in één-op-één coaching, of via Een jaar groeien op Zuid. Je kunt me bellen, appen, of mailen op 06 2277 0681 of hannekedijkman@newoptions.nl.

Is dit interessant voor jouw netwerk?

(zie je geen buttons, verander dan je cookie-instellingen links onder)
Scroll naar top