groen verkeerslicht stoplicht belasting belastbaarheid grenzen aangeven new options rotterdam-zuid werkgeluk coach coaching

Hoe ga ik in 2022 niet over mijn eigen grenzen?

Freek (niet zijn echte naam) kwam bij mij omdat hij te vaak hoofdpijn had en het idee had dat het met zijn werk te maken had. Hij had al vaak het advies gekregen: ‘geef je eigen grenzen aan’. Maar zo makkelijk is dat niet, als je zelf niet voelt waar je grenzen liggen… Ik legde hem uit hoe hij wel zijn grenzen kon observeren, met goed resultaat. Daarom leg ik het nu ook hier uit.

In 6 stappen je eigen grenzen beschermen

Stap 1. Ontdek waar je lijf signalen geeft

Je lijf liegt nooit. Het geeft vele signalen, zoals hoofdpijn, buikpijn, rugpijn, een moe gevoel, trek in snoepen, of juist gebrek aan eetlust. Dit zijn vaak hele duidelijke signalen, die we tegelijkertijd zelden goed opmerken. Eerste stap is dus om in kaart te brengen welke signalen je lijf allemaal geeft. Kies een signaal uit dat makkelijk te observeren is, om te ontdekken waar je grenzen liggen.

Stap 2. Breng je stoplicht in kaart

Pak nu een eenvoudig A4tje en teken daarop een tabel, zoals in de afbeelding hieronder. Je gaat nu iedere dag bijhouden of je aan het eind van de dag groen, oranje of rood scoort. Het is geen hogere wiskunde, jij bepaalt wat de score is. Wees zo eerlijk mogelijk naar jezelf. Noteer ernaast wat je opvalt.

stoplicht, grenzen aangeven, belasting en belastbaarheid, new options, werkgeluk, Rotterdam-Zuid, coach, coaching

Stap 3. Breng je belasting onder je belastbaarheid

Wat veel mensen doen als ze merken dat ze over hun grenzen heen gaan, is minder gaan werken. Echter, ze werken dan nog steeds meer dan ze eigenlijk aan kunnen. Dus gaan ze weer achteruit. Ze gaan nog wat minder werken, maar nog steeds teveel, waardoor ze nog meer achteruit gaan.

Dus kies er radicaal voor om je belasting (dat wat je allemaal doet) onder je belastbaarheid (dat wat je aan kan) te brengen. Alleen dan gaat je stoplicht de goede kant op.

Stap 4. Vraag iemand mee te kijken

Wat enorm helpt is om iemand mee te laten kijken naar je stoplicht. Bijvoorbeeld een collega, je partner, een vriendin. Iemand die het goed met je voor heeft. Dit werkt als stok achter de deur. Je zult gaan proberen om groen te scoren. Het helpt ook om een gezamenlijke taal te creëren. De ander kan nu makkelijker vragen hoe het met je gaat, je kunt makkelijker vertellen hoe je je voelt. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: ‘Ik ga liever niet … doen, want ik merk dat ik weer richting oranje ga’.

Stap 5. Analyseer je aantekeningen

Als je een paar weken bezig bent, krijg je waarschijnlijk ‘vanzelf’ meer zicht op wat voor jou belastend is en ook wat jou helpt om niet over je grenzen te gaan. Neem ook de tijd om na een paar weken te analyseren: hoe kan het nog beter? Wie weet heb je nog andere signalen ontdekt van je lijf, of in je gedrag. En wil je daar nu de focus op leggen.

Stap 6. Krijg plezier in het leerproces

Je was bewust onbekwaam in het dealen met grenzen. Geleidelijk aan ben je bewust bekwaam geworden. Je score is steeds vaker groen. Na een paar maanden gaat het grenzen bewaken wellicht vanzelf en kan je stoplicht weg. Of: je hebt iets nieuws ontdekt waarin je onbekwaam bent en wilt daarmee aan de slag. Zo kom je in een leerproces.

leercyclus onbewust onbekwaam bewust bekwaam

Hoe ging het met Freek?

Freek ontdekte dat het erg hielp om zijn hoofdpijn in kaart te brengen. Hij hing het schema in de keuken thuis op. Zo werd het ook een gespreksonderwerp met zijn vriendin. Hij accepteerde ook eerder als zij hem erop aansprak als hij weer ’s avonds over zat te werken. Ze gingen vaker in het weekend wandelen. Zijn hoofdpijn is er nog wel af en toe en hij kan die nu zien als een waardevol signaal. Ondertussen is het volgende leeronderwerp al naar boven gekomen in ons maandelijks coachingsgesprek. To be continued.

Het begon bij mijn pijnlijke RSI

Lang geleden had ik zelf geen zicht op mijn grenzen, ging er hopeloos overheen en belandde in de WAO met RSI. Aan de hand van het boek ‘De Pijn de Baas’ van dr. Frits Winter, ontwikkelde ik mijn eigen stoplicht. Indertijd was mijn collega Vincent degene die dagelijks kwam kijken of ik nog groen scoorde!

Het werkte. Ik kwam er bovenop en geef nu als coach vaak dit recept door. Met natuurlijk de nodige tips & trics die ik graag met mijn klanten deel!

Persoonlijke ondersteuning bij het leren omgaan met jouw grenzen?

Kies dan voor persoonlijke coaching, of voor Een jaar groeien op Zuid. Je kunt me natuurlijk gewoon bellen, appen, of mailen op 06 2277 0681 of hannekedijkman@newoptions.nl.

Een heel energiek en ontspannen 2022 gewenst!

Is dit interessant voor jouw netwerk?

(zie je geen buttons, verander dan je cookie-instellingen links onder)
Scroll naar top