Tegenstrijdige opdrachten op je werk: zo los je ze op
Tegenstrijdige opdrachten op je werk, dat wil zeggen dat verschillende mensen verschillende verwachtingen hebben van wat jouw werk inhoudt. Dat geeft stress en ook conflicten. Hier een duidelijk uitleg, zodat je het conflict kunt oplossen en de verbinding met beide partijen kunt behouden of zelfs verbeteren.
De vraag van Amira
Eerder schreef ik over Amira (niet haar echte naam). Ze ging werken als controller bij een ziekenhuis. Toen ze aan de slag ging, bleek al snel dat de afdeling waarvoor ze werk verrichtte andere ideeën had over haar werk dan haar formeel leidinggevende. Er gingen vervelende e-mails heen en weer en ze lag er wakker van.
Haar lange termijn leerdoel
Amira coach ik al wat langer. Ze kwam bij me, omdat ze meer werkgeluk wilde. Ze had als lange termijn leerdoel gekozen dat ze wilde leren om betere verbinding te hebben met zichzelf en met anderen. Beter verbinding met zichzelf lukt al goed. Hoe kan ze dit conflict oplossen en tegelijk betere verbindingen maken met beide partijen?
Ik stelde haar vijf vragen, gebaseerd op Crucial Conversations, een geweldig boek van Kerry Patterson, Joseph Grenny, Ron McMillan en Al Switzler.
1. Wat wil je voor jezelf?
Amira gaf aan dat ze de opdracht van haar formele leidinggevende goed wilde volbrengen, dus naar tevredenheid wilde uitvoeren. Niet alleen voor nu, maar ook om haar cv op te bouwen en een goede positie op de arbeidsmarkt te creëren.
2. Wat wil je voor anderen?
Wat Amira wil voor zichzelf wil ze ook voor anderen: dat ze zich kunnen ontplooien. Het werk kunnen doen dat ze graag willen doen. Meer werkgeluk ervaren.
3. Wat wil je voor de relatie?
Nadenkend over wat voor relatie ze wil met de persoon die de vervelende e-mails stuurde, merkt ze dat ze graag heeft dat de relatie goed is, transparant, open, met wederzijds respect.
4. Wat wil je niet?
Hierover was Amira direct heel helder. Ze wil:
- Niet wakker liggen
- Geen verrassingen, dat bijvoorbeeld afspraken niet nagekomen worden
- Niet dat zaken escaleren
- Niet dat de relatie onder druk komt te staan, uit verbinding gaat.
5. Wat ga je dus zeggen?
Vanuit de antwoorden hierboven werd het Amira helder wat ze wil zeggen.
- Ze wil benadrukken dat beide partijen een gemeenschappelijk doel hebben, namelijk duidelijke financiële rapporten voor een gezonde organisatie
- Dat er wel een verschil in inzicht is over de taakverdeling
- En dat ze graag wil dat er duidelijkheid over komt.
Hoe ging het verder?
In ons volgende coachingsgesprek vertelde Amira dat ze in gesprek was gegaan met degene die haar ‘dwars’ zat. Ze hadden een goed gesprek en konden tot duidelijke afspraken komen. Een paar maanden later vertelde ze me dat het contact met deze persoon nu echt goed liep.
Dat was haar formeel leidinggevende ook opgevallen en hij gaf haar complimenten voor de manier waarop ze verbindingen tot stand brengt.
Wil jij goede ondersteuning voor meer werkgeluk en betere verbindingen?
Dan ben je van harte welkom voor een coachingsgesprek, op Rotterdam-Zuid of online. Of bij het jaarprogramma Een jaar groeien op Zuid. Je kunt me natuurlijk gewoon bellen, appen, of mailen op 06 2277 0681 of hannekedijkman@newoptions.nl.