Waarom focussen op wat je echt wilt heel eenvoudig is

Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Probeer je vol te houden of ben je op koers met een duidelijke focus?
Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Probeer je vol te houden of ben je op koers met een duidelijke focus?

(dit deel ik normaal alleen met deelnemers van een werkgeluk weekend)

“Hoe kan ik beter focussen in mijn werk?” is een van de vragen die ik vaak van klanten krijg en nu ook weer van mensen die mijn boek bestellen. Ik snap dat niet.  Focussen is toch heel eenvoudig?

Wat doe jij? Als ik deze vraag stel krijg ik antwoorden als ‘ik ben beleidsadviseur wonen’, of ‘ik hou me bezig met duurzaamheid en energie’, of ‘ik ben marketingmanager in de fast moving consumer goods’.

Okay, dan ligt je focus toch op beleidsadvies over wonen? Dan ben je toch gefocust op duurzaamheid? Dat ligt je focus toch op het managen van je mensen in de marketing?

Maar nee, zo eenvoudig blijkt het niet te zijn. Als ik doorvraag krijg ik te horen:

  • Er komt zoveel op mijn bord, ik ben het overzicht kwijt
  • Eigenlijk wil ik iets anders, maar ja (er volgen 100 bezwaren)
  • Ik ben nu leidinggevende, het verdient beter, maar ik mis het contact met de doelgroep zo.
  • Ik voel me misselijk worden als ik naar dat werk rijd.

Blijkbaar doen mensen toch niet waar hun hart ligt, of doen zoveel dat ze het verband tussen al die kleine acties kwijt zijn, waardoor ze weinig werkgeluk ervaren. In andere woorden: het ontbreekt aan focus.

Daarom een plan dat het heel eenvoudig maakt om te focussen op wat je echt wilt. Normaal gesproken deel ik het plan alleen met de deelnemers van mijn werkgeluk weekend. Voor deze ene keer deel ik het nu met jou, omdat het ook in mijn boek komt. Maar het boek komt pas in oktober uit en jij zit nu met je vraag.

Dus, voila: het plan. Vul het voor jou persoonlijk in en je hebt je focus. Mijn suggestie is om het voor een kwartaal te maken.

Hoe werkt het plan?

Het plan heeft vele ingangen. Je kunt eigenlijk bij ieder item beginnen. Je hoeft het ook niet in één keer helemaal in te vullen. In mijn boek leg ik het natuurlijk helemaal uit. Hier per item een korte uitleg. Gebruik je post-its als je er mee aan de slag gaat?

Doel: Lijkt voor economen zoals ik het meest logisch om mee te beginnen, maar is ook het lastigste. Iets waar jij echt aan wilt bijdragen, iets dat jou overstijgt wellicht.

Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Het plan, Stickers met vragen

Of misschien gewoon iets dat jij nu wilt, meer rust bijvoorbeeld. Vul het vooral intuïtief in.

Motto: “Nee is makkelijk gezegd” hoorde ik Conny Jansen een paar keer zeggen, met daar achteraan “Negen van de tien keren lukt het toch”. Wat is jouw motto? Liefst positief geformuleerd?

Mijn kracht: Wat voor jou gewoon is, maakt je bijzonder. Bij twijfel: vraag anderen wat ze jouw kracht vinden. Of blik terug op een actie die je heerlijk vond om te doen.

Leerdoel: Wat zou je het komende kwartaal willen leren, waar heb je plezier in? Of welke kennis en vaardigheden heb je nodig om je acties uit te voeren? Zie ook het inkijkexemplaar van mijn boek voor het verschil tussen fixed mindset en growth mindset.

Actie: Wat doe jij graag? Welke actie vind je zo boeiend en zinvol dat je je daar echt 100% op wilt richten het komende kwartaal? Klopt het doel erbij?

Wie inspireert me: Van wie heb je meerdere boeken in de kast staan, lees je alle nieuwsbrieven? En/of wie ken je persoonlijk en ben je eigenlijk jaloers op?

Hoe reflecteer ik: Tijdens een wekelijkse wandeling, met meditatie, met een logboek, met een coach?

Cadeau na kwartaal: Voor je inzet verdien je al een cadeau! Kies iets dat je motiveert. Bijvoorbeeld een avondje op de bank met een goed boek of een rondreis door IJsland.

Actielijst van vandaag: Wat ga je concreet vandaag doen? Kan ook een mooie ingang zijn voor je plan: welk doel hebben de acties die je vandaag doet en wie inspireert je erbij? Schrijf ook dit op een post-it, zodat je het iedere dag kunt vervangen.

Symbool: Liever een roer dan een reddingsboei als symbool! Kies vooral een passend symbool en geef het een opvallende plek op je werk, in je huis, op je screensaver. Of begin andersom: met welke symbolen omring je je nu en wat zeggen die over jouw doel?

Waarop ik me nu focus?


Ik heb het nu pas vijf keer genoemd, mijn boek! Ik focus helemaal op mijn boek. Deze blog schrijf ik al op 4 mei, zodat ik 5, 6, 7, 9 en 10 mei me helemaal kan richten op het schrijven van Een 10 voor werkgeluk in vier stappen.

Het stimuleert me enorm dat de bestellingen al binnenkomen! Hoe meer bestellingen, hoe goedkoper ik het kan aanbieden, hoe meer mensen meer werkgeluk kunnen leren.

Een 10 voor werkgeluk in vier stappen, Hanneke Dijkman, 3e druk

Inkijken voor direct nog meer handige tips en waardevolle inzichten kan op NewOptions.nl.

Dank aan Irma Rademaker van Front Creative Experts

Dank aan Irma voor haar feedback op een eerdere versie van deze blog. Irma / Front is nergens bang voor. Gebaande paden bieden geen uitdaging, ze verkent nieuwe gebieden in communicatie, strategie en design. Zoals de vormgeving van mijn filmpjes en bijvoorbeeld het tijdschrift Zilt, zie hieronder.

Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Zilt

Deze oefening is natuurlijk helemaal niet nieuw. Stephen Covey vertelde al over zijn big rocks. Voor wie dat verhaal nog niet kent: kijk het filmpje hieronder.

Meer focus met een werkgeluk weekend

(Voor actuele activiteiten, zie NewOptions.nl)

Finet: “Mijn vraag bij de start van het weekend was: hoe krijg ik meer plezier in mijn werk, minder Calvijn? Ik heb echt passie voor mijn werk, maar de manier waarop ik werk voelde niet meer goed. In het weekend ben ik heel comfortabel uit mijn comfortzone getrokken. Het was zo stil en vredig, het was zo’n contrast met mijn drukke hoofd.”

Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Finet
  • Wat bracht het weekend Finet en wat zou het misschien voor jouw focus kunnen betekenen?
  • Wil je de volgende blog niet missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief
  • En voor uit nog één keer: lees nu in het inkijkexemplaar van boek Een 10 voor werkgeluk in vier stappen heldere tips en fijne inzichten voor meer werkgeluk.

Wil jij meer focus?

Je kunt me natuurlijk gewoon bellen, appen, of mailen op 06 2277 0681 of hannekedijkman@newoptions.nl. Je kunt ook meedoen aan de gratis proefsessie die ik regelmatig geef of mijn boek Een 10 voor werkgeluk in vier stappen bestellen:

Is dit interessant voor jouw netwerk?

(zie je geen buttons, verander dan je cookie-instellingen links onder)
Scroll naar top