Iedereen doet HET, maar niet genoeg

Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Doen waar je overtuigd van bent, Doen wat je leuk vindt, Doen waar je passie ligt
Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Doen waar je overtuigd van bent, Doen wat je leuk vindt, Doen waar je passie ligt

Iedereen doet HET, maar niemand praat erover. Want HET voelt een beetje vies. Je hebt het natuurlijk wel nodig, zonder lukt het niet. Tegelijkertijd hoor ik het iedere keer weer: ik voel schaamte, ik vind het eng, het ligt niet in mijn aard, ik doe HET niet genoeg.

Wat is dat HET? Zeggen wat je wilt, vragen wat je wilt, aanbieden wat je wilt, zodat je ook het werk kunt doen dat je wilt doen, waar je hart ligt.

Volgens onderzoek van de Open University heeft minder dan 10% van de Nederlanders de droombaan van zijn/haar jeugd, versus 40% van de Ieren en de Duitsers. Nu waren die droombanen dierenarts, dokter, voetballer, verpleger en app designer, dus wellicht is het geen ramp als we niet doen wat we in onze jeugd droomden. Maar mijn ervaring met klanten leert dat mensen ook vaak niet doen wat ze NU zouden willen, deels omdat ze er ook gewoon niet naar vragen, HET niet doen…

Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Minder dan 1 van de 10 mensen heeft een droombaan

Hier de zeven smoezen die ik het meeste hoor, om HET niet te hoeven doen

 1. Ik ben bescheiden, mezelf verkopen dat kan ik echt niet
 2. Ik heb geleerd: “Kinderen die vragen worden overgeslagen”
 3. Het staat niet in mijn functieomschrijving
 4. Het is nu te druk / te rustig / iedereen is op vakantie / etc
 5. Ze komen toch wel naar me toe als ze willen dat ik dat soort klussen ga doen
 6. Vragen past niet in de cultuur van mijn organisatie
 7. Het werk dat ik zou willen doen, dat doen we hier nog niet/niet meer.

Waarom het zinvol en zenvol is om HET wel te doen is

 1. Omdat jij gelukkiger wordt als je anderen gelukkiger maakt. Met wat jij wilt en kunt doen, lever jij de beste bijdrage daartoe. De opdrachten die jij wilt doen komen niet als vanzelf naar je toe, daar mag je best wat voor doen.
 2. Omdat vragen om jouw favoriete werk, je in contact brengt met je kwetsbaarheid én je kracht. HET vragen, betekent dat je je kwetsbaar opstelt, want ja, je kunt nu eenmaal NEE te horen krijgen, of nog erger: genegeerd worden. Tegelijkertijd stimuleert vragen je ook om je kracht helder te verwoorden: wat is het dat je te bieden hebt, dat je wilt doen? Meer zicht op jouw kracht, maakt krachtiger.
 3. Leren maakt gelukkig, zeker als je het speels doet. Wat kan er ten slotte mis gaan? Van iedere ervaring leer je, dus ook van HET vragen.
 4. Natuurlijk kun je ook hier en nu gelukkig zijn met wat je hebt. Tegelijkertijd is de spreuk niet voor niets “Happiness is the way”. Dat betekent wel dat er een “way” is, dat je op pad bent, dat je jouw pad mag kiezen, kunt kiezen en daar 100% voor kunt gaan.

Een klant vertelde me een paar maanden geleden: “Ik zou eigenlijk graag meer klussen doen in richting B in plaats van A.” Na een paar coachingsgesprekken is hij HET gaan doen. Nu doet hij volop klussen in richting B en heeft weer plezier in zijn werk.Tot grote vreugde van de mensen waarvoor hij werkt, zijn leidinggevende én hijzelf.

Wil jij ook meer doen wat je eigenlijk wilt doen? Leren om HET te doen? Of eerst ontdekken wát je graag wilt doen? Doe mee aan het werkgeluk weekend (voor actuele activiteiten, zie NewOptions.nl) of kies voor een-op-een coaching.

Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Oude werkgeluk weekenden
Voor actuele activiteiten, zie NewOptions.nl.

P.S. Geloof je niet dat iedereen HET doet? Vraag het eens om je heen. De eerste die me in contact kan brengen met iemand die nooit hoeft te vragen, vanzelf het werk krijgt dat hij/zij wil doen, trakteer ik graag op een reep Tony’s Chocolonely.

P.P.S. Foto boven genomen bij Donner Rotterdam, tijdens de geluksroute.

Ook vaker durven zeggen, vragen en aanbieden wat je wilt?

Je kunt me natuurlijk gewoon bellen, appen, of mailen op 06 2277 0681 of hannekedijkman@newoptions.nl. Je kunt ook meedoen aan de gratis proefsessie die ik regelmatig geef of bestel mijn boek Een 10 voor werkgeluk in vier stappen.

Is dit interessant voor jouw netwerk?

(zie je geen buttons, verander dan je cookie-instellingen links onder)
Scroll naar top