Zes manieren om te reflecteren

Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Rode haag samaya
Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Rode haag samaya

Reflectie vind ik een heerlijke manier van leren, die naar mijn idee echt onderschat wordt. Leren gaat al snel over formeel leren, en dat terwijl het leven en werken zelf een enorme leerschool is, vooral als we ook reflecteren. Reflecteren is bovendien eenvoudig, het kan altijd en overal, alleen of met anderen en het kan gratis.

Reflectie betekent letterlijk weerkaatsen[i], je kunt het zien als een balspel, waarbij je begint bij wat er gebeurt, reflecteert, weer observeert wat er gebeurt, et cetera. Als je reflectie regelmatig doet, zorg je dat je regelmatig terugkijkt op wat je hebt geleerd. Je komt in een cyclus van leren en krijgt plezier in je vooruitgang. Als je reflectie zo inplant, dan stimuleer je jezelf ook in de tussentijd je bewust te zijn van wat je leert.

1. Reflecteren op een periode

Reflecteer op de dag, de week, de maand, het kwartaal of het jaar. Bijvoorbeeld aan de hand van de vragen: wat heb je gedaan, wat heb je gevoeld, wat kan beter[ii]?. Of schrijf juist in een flow: bijvoorbeeld dagelijks een kwartier, waarbij je gewoon doorgaat met schrijven, ook als je even niets meer weet[iii].

2. Mediteren

Het gaat dan niet om bewust na-denken, het gaat erom je bewust te worden van wat er aan gevoelens en gedachten bovenkomt.

3. Na een actie

Bijvoorbeeld na een vergadering, het bekijken van een film, het geven van een training, het bakken van brood, etc. Noteer wat je hebt geleerd, waardoor/van wie je hebt geleerd en wat je met het geleerde gaat doen. Of gebruik de STARR-methode: Situatie, Taak, Actie, Resultaat, Reflectie.

4. Cijfers geven

Geef jezelf bijvoorbeeld iedere dag, of na bepaalde acties, een cijfer. Dat kan zijn voor je (werk)geluk, je klantvriendelijkheid, je timemanagement of waarin je ook maar wilt leren.   Hou het simpel: werk met een schaal van 0 tot 10, of met rood, oranje, groen.

5. Reflectiegesprekken

Met reflectiegesprekken krijg je feedback van je gesprekspartner en ze zijn een stok achter de deur. Zelf wandel ik graag op zondag met mijn partner en nemen we samen de week door. Intervisie, supervisie en netwerkbijeenkomsten bieden reflectie in een groep.

6. Werkgeluk weekend

In een werkgeluk weekend (voor actuele activiteiten, zie NewOptions.nl) reflecteren we op wat jou gelukkig maakt in je werk en hoe je dit kan versterken. Je leert de vier stappen naar werkgeluk toe te passen. Dit in een kleine groep (max 8 deelnemers) op een heerlijke locatie (zie foto). Meer informatie en inschrijving. Een deelnemer:

“Het werkgeluk weekend bood een goede afwisseling tussen werk en bezinning. De verrassende opdrachten brachten me soms prettig op het verkeerde been.

Mede dankzij het weekend volg ik minder snel mijn impulsen en kan ik beter overzien welke acties nodig zijn in een werkdag, en welke niet.”

Reageren graag op Linkedin!

[i] Bron: www.woorden.org
[ii] De reflectievragen ‘wat heb ik gedaan, wat heb ik gevoeld, wat kan beter’ leerde ik van Prof dr Paul de Blot
[iii] Zoals beschreven door Natalie Goldberg, Writing Down the Bones: Freeing the Writer Within, Shambhala, 1986

Oefenen met reflecteren?

Je kunt me natuurlijk gewoon bellen, appen, of mailen op 06 2277 0681 of hannekedijkman@newoptions.nl. Je kunt ook meedoen aan de gratis proefsessie die ik regelmatig geef of mijn boek Een 10 voor werkgeluk in vier stappen bestellen:

Is dit interessant voor jouw netwerk?

(zie je geen buttons, verander dan je cookie-instellingen links onder)
Scroll naar top