Ik wil een volgende stap maken, maar welke? Voorbeelden uit de NAVO, Rode Kruis, Tony Chocolonely en meer

Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Ray Zahab

Na een paar jaar hetzelfde werk gaat het bij veel mensen kriebelen, maar wat wordt de volgende stap? Voor iedereen die zich wil oriënteren op ander werk een paar mogelijke richtingen die je kunt verkennen. Ik heb hiervoor inspiratie opgedaan op de openingsdag van de EFR business week, waar ik als alumni was op 30 maart.

Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Jakob Kellenberger

Dezelfde competentie maar nu in een uitdagender context

Anders Fogh Rasmussen, secretaris generaal van de NAVO kwam binnen begeleid door meerdere body guards en vertelde o.a. over de besluitvorming rond Libië. Een student vroeg hem wat het belangrijkste verschil was met zijn vorige functie als premier in Denemarken. Rasmussen: “In Denemarken was ik de leider van een minderheidsregering. Ik moest dus eerst consensus creëren in mijn regering en daarna de meerderheid proberen te krijgen in het parlement. In de NAVO moet ik 28 landen tot een consensus proberen te krijgen, dat vereist veel werk.  Dat vind ik erg uitdagend en interessant aan mijn carrière. Nee, ik heb nog geen idee hoe mijn toekomst er uit zal zien.”

Jakob Kellenberger (1944), voorzitter van het internationale Rode Kruis, vertelde uitgebreid over het werk van het Rode Kruis in landen met onveiligheid, instabiele overheden, lage inkomen en geringe beschikbaarheid van voedsel. Over zijn loopbaan hoorden we niets. Op Wikipedia lees ik dat de Zwitser een uitgebreide diplomatieke carrière achter de rug heeft, ook als leidinggevende. In 1998 werd hij voorzitter van het Rode Kruis. In Rotterdam vertelde hij hoe het Rode Kruis steeds een onafhankelijke positie weet te bewaren. Wat zijn motieven waren voor het voorzitterschap weet ik niet, maar in ieder geval kan hij binnen het Rode Kruis zijn diplomatieke gaven op een andere schaal toepassen. (Foto overgenomen van ippnw2010.org).

Laat je leiden door een doel

Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Eveline Rayman

Eveline Raymans, operationeel directeur van Tony’s Chocolonely werkte bij het tv-programma Keuringsdienst van Waarde. Na een programma over kinderslavernij in de cocao productie besloten de tv-makers om te werken aan slaafvrije chocola. Aan Erasmusnieuws.nl vertelde Raymans dat ze bij de chocoladeclub betrokken omdat ze ,,verstand had van suiker en tv.’’ Voor haar kwam de vraag op een goed moment. Na twaalf ambachten dertien ongelukken besloot de freelance producente /taartenbakster /meubelhandelaar /secretaresse /artiestenbooker dat het tijd werd voor ‘voldoening’ in haar leven. ,,Het had ook goud kunnen zijn, of katoen.”  Op de EFR business week vertelde ze dat het eerste jaar iedereen onbetaald meewerkte. In 2007 waren ze met zijn tweeën, nu met zijn elven. Volgens Erasmusnieuws gaat ze stoppen als operationeel directeur en zich richten op het gezonder maken van de cacaoketen in Afrika. (foto overgenomen van metronieuws)

Doe steeds één ding anders

Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Ray Zahab

Richard Newman, werkte als woordvoerder bij het McLaren Formula 1 team. Hij vertelde hoe hij 200 bijeenkomsten per jaar organiseerde, vijf jaar lang. Hij besloot om op iedere bijeenkomst één ding anders te doen, waaronder zijn body language. Op die manier wist hij er uitdaging in te houden én heel veel te leren over body language.   Al die kennis gebruikt hij nu in zijn bedrijf UK Body Talk. (Foto overgenomen van Runningthesahara)

Kijk om je heen

Ray Zahab had toen hij 30 werd geen idee wat hij moest doen met de rest van zijn leven. Hij rookte een pakje per dag en dronk graag bier. Eind 1999 ging hij mee toen zijn broer een ijswaterval beklom en voelde hij voor het eerst adrenaline. Hij besloot te gaan hardlopen, ultralopen. In 2006 besloot hij om samen met twee andere lopers de Sahara door te lopen, van West naar Oost, iedere dag 70 kilometer hardlopen. Daar kwam hij in aanraking met de armoede en rijkdom en besloot om dit voortaan te delen. Met zijn stichting impossible2possible organiseert hij nu expedities waar schoolkinderen via live verbindingen mee kunnen leven. Die kinderen gaan vervolgens ook aan de slag om het onmogelijke mogelijk te maken.

Natuurlijk zijn deze mensen vrij uitzonderlijk. Maar zoals Ray Zahab zei: “As human being we have no limits.”. Als oefening kun je zelf onderzoeken welke competenties je nu gebruikt in je werk. Welke zou je meer willen gebruiken? In welke omgeving zouden deze competenties meer ruimte krijgen? Op welke momenten heb je het gevoel dat je eigenlijk met een onderwerp meer zou willen doen, of iets anders zou willen doen?

Wil jij meer werkgeluk?

Je kunt me natuurlijk gewoon bellen, appen, of mailen op 06 2277 0681 of hannekedijkman@newoptions.nl. Je kunt ook meedoen aan de gratis proefsessie die ik regelmatig geef of mijn boek Een 10 voor werkgeluk in vier stappen bestellen:

Is dit interessant voor jouw netwerk?

(zie je geen buttons, verander dan je cookie-instellingen links onder)
Scroll naar top