Van start bij een nieuwe baan: wat zijn je ambities?

Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Fietsend naar het werk
Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Fietsend naar het werk

Na veel of weinig netwerken en solliciteren is het gelukt: je hebt een nieuwe baan gevonden en gaat binnenkort aan de slag. Tijd dus om na te denken over de vraag: welke ambities wil je verwezenlijken met deze baan?  Grofweg zijn ambities in te delen in ambities in het dagelijkse werk, ambities rond de baan, ambities voor je privéleven en ambities voor de toekomst. En het heeft ook zo zijn voordelen om geen ambities te hebben. Hieronder ideeën hierover, met dank aan mijn cliënten die hun ambities op een rijtje zetten!

Ambities in het dagelijkse werk

Het enige moment dat we ‘hebben’ is het nu. Zo is het ook op het werk. Je kunt maar één ding tegelijk doen, op één manier. Vraag je dus af op welke manier je dagelijks je werk zou willen doen? Oftewel: welke aspecten, competenties, of eigenschappen van jezelf zou je met name aan het stuur willen zetten in je dagelijks werk? Wil je vooral creatief bezig zijn, collegiaal, flexibel, gedegen, gestructureerd, gericht op consensus? Stel dat je nieuwe collega’s je zien als een dier: welk dier zou jij willen zijn?

Ambities rond de baan

Dit is waar mensen meestal aan denken bij ambities: wat voor werk zou je vooral willen doen? Zeker als er binnen je nieuwe baan nog veel accentverschillen mogelijk zijn, is het goed om je verhaal klaar te hebben als je je voorstelt aan nieuwe collega’s.  De een wil qua vak echt de diepte in duiken en veel ervaring op doen, om een echte uitblinker te worden, die zo mogelijk het vak zelfs op een hoger niveau brengt. De ander is gericht op bepaalde typen klanten. Weer anderen zien het als hun ambitie om door middel van een baan de wereld veiliger, mooier, duurzamer, groener, eerlijker, en/of rijker te maken. Vertel je nieuwe collega’s wat voor werk je met name wilt doen en je hebt meer kans dat je dat werk ook krijgt.

Ambities voor je privéleven

Veel vrouwen en mannen geven aan dat ze naast een volgende baan meer ruimte willen voor hun kinderen, hun partner en/of hun privéleven. Minder uren, minder overwerk, meer mogelijkheden om thuis te werken, minder reistijd kan hier bij helpen. Zodat je bijvoorbeeld op de fiets je kind naar school kan brengen (zie foto). Anderen hopen dat hun tijdelijke contract omgezet wordt naar een vaste baan, zodat ze eindelijk een huis kunnen kopen. Waar ligt bij jou nu de prioriteit?

Ambities voor de toekomst

Met je nieuwe baan kan je een netwerk opbouwen waar je in de toekomst wat aan hebt en je kunt nieuwe vaardigheden/kennis op doen, on the job of via een studie. Een beeld van hoe die toekomst er uit ziet helpt om dat ook te realiseren.

Geen ambities

Enerzijds is het goed om je ambities duidelijk te hebben. Anderzijds kunnen die ambities ook in de weg gaan zitten bij het doen wat de werkelijkheid nu van ons vraagt.  Dus je kunt ook al die ambities los laten en gewoon de eerste dag beginnen met werken, zien wat er op je pad komt en daarop handelen. Oftewel: begin bij het begin, ga door tot het einde en stop dan.

Zin om je ambities met me te delen?

Je kunt me natuurlijk gewoon bellen, appen, of mailen op 06 2277 0681 of hannekedijkman@newoptions.nl. Je kunt ook meedoen aan de gratis proefsessie die ik regelmatig geef of mijn boek Een 10 voor werkgeluk in vier stappen bestellen:

Is dit interessant voor jouw netwerk?

(zie je geen buttons, verander dan je cookie-instellingen links onder)
Scroll naar top