Ik twijfel: wel of niet van baan veranderen voor meer werkgeluk?

Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Gras, waar is het gras het groenst, waterbeheer, ruimte, cultuursector
Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Gras, waar is het gras het groenst
Waar is het gras het groenst? Werken buiten de Randstad? Iets met duurzaamheid? Energie?

“Beste Hanneke, Ik twijfel of ik wel of niet van baan moet veranderen. Heb je soms tips voor me?” Ja hoor, hier komen ze!

Tip 1. Blijf lekker twijfelen

In ieder van ons zit een twijfelaar die niets liever doet dan twijfelen waar het gras het groenst is. Dat twijfelen heeft zijn voordelen: we blijven bewust van interessante signalen, mogelijke opties en onze eigen ontwikkeling. Mijn hypothese is dat twijfelaars meer hun best doen om ‘bij’ te blijven, zodat ze bij meerdere scenario’s altijd goed zitten.

Tip 2. Wees je bewust van je twijfels

Waar twijfel je eigenlijk precies over? Wanneer komen die twijfels vooral naar boven? Zijn het push-momenten (‘Help, ik wil hier zo snel mogelijk weg!’) of pull-momenten (‘Yes, DAAR zou ik willen werken!’)? Komen die twijfels op momenten dat je alleen bent, je leidinggevende ziet, een nieuwe klant ontmoet, als je je verveelt? Wat voor gedachten komen op, welke gevoelens?

Tip 3. Check of het gras elders inderdaad groener is

Denk je dat een baan bij de gemeente meer zekerheid biedt? Denk je dat men in het bedrijfsleven veel zakelijker werkt? Dat men in de zorg meer respect heeft voor elkaar? Nou, ikzelf heb daar mijn twijfels bij! Ik las ergens: “The grass is greener elsewhere, because it is many times fertilised with Bullshit.” De enige manier om te weten of jouw vooronderstellingen kloppen danwel bullshit zijn, is door serieus op onderzoek te gaan.

Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Gras, waar is het gras het groenst 2
Waar is het gras het groenst? Iets met waterbeheer? Ergens waar ik meer ruimte krijg? De cultuur sector?

Tip 4. Je neemt jezelf mee naar de volgende baan

Of je goed met collega’s, je leidinggevende, stress, werkdruk, conflicten, verveling, etc om kunt gaan, hangt niet alleen af van de werkomgeving, het hangt ook af van jou. Zie mijn blog over het spiegelpaleis. Je kunt dus ook overwegen om eerst te leren hoe beter om gaan met collega’s, stress, etc. Leren gaat meestal niet vanzelf…. Twijfel dus even verder over hoe je dit gaat leren?

Tip 5. Het is geen beton

Ruil je een vaste baan liever niet om voor een contract van een jaar? is het toch eigenlijk wel ideaal nu in verband met arbeidsvoorwaarden, werktijden en/of fietsafstand? Dan is het logisch dat je twijfelt. Weet dan dat je baan niet van beton is. Keer op keer merk ik dat klanten in staat zijn om hun baan te veranderen. Wat daar wel voor nodig is: weten wat je echt wilt en lef om stappen te zetten. Twijfel je over wat je wilt en/of hoe je dat “beton” flexibel maakt?

Tip 6. Wie ben ik?!

Vijftienhonderd jaar geleden kwam een zenmonnik bij de keizer van Japan. De keizer vroeg hem: “Wie ben je?“. Hij antwoordde: “Ik weet het niet.” Wij gewone Nederlanders anno 2016 zijn een stuk meer zeker over wie we zijn! “Ik ben beleidsadviseur”, “Ik ben manager”, “Ik ben accountant”. Twijfel over werk betekent dan twijfel over je identiteit. Daarom voelt het soms niet fijn om te twijfelen en daarom is twijfelen juist zo interessant! De zenmonnik werd trouwens de grondlegger van het zen boeddhisme, tai chi en kung fu.

Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Gras, waar is het gras het groenst, buiten de Randstad, duurzaamheid, energie
Waar is het gras het groenst? In de sport? Hotel of wellness? Outdoor activiteiten organiseren?

Tip 7. Je kunt over nog veel meer twijfelen

Niet alleen over de toekomst van je werk kun je twijfelen. Je kunt ook twijfelen over het verleden (was het wel zoals je dacht dat het was?) en over het nu (klopt mijn beeld wel?). En/of twijfelen over keuzes wel/niet een nieuwe auto kopen, een andere partner, verhuizen, kinderen, nieuw kapsel/tattoo, etc.  Hoeveel of hoe weinig je ook twijfelt: veranderingen komen er toch wel en meer dan je denkt. Zie het TED filmpje hieronder waarin Harvard psycholoog Dan Gilbert laat zien dat we onterecht denken dat we nu de persoon zijn die we altijd blijven.

1 minuut oefening voor jou

Suggestie: denk eens één minuut na over de vraag welk voordeel er zit aan jou getwijfel? Als je wilt kun je hier het één minuut stilte filmpje starten.

Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Werkgeluk weekend portretten ervaringen
(Voor actuele activiteiten, zie NewOptions.nl)

Aan de slag met je twijfels?

Je kunt me natuurlijk gewoon bellen, appen, of mailen op 06 2277 0681 of hannekedijkman@newoptions.nl. Je kunt ook meedoen aan de gratis proefsessie die ik regelmatig geef of mijn boek Een 10 voor werkgeluk in vier stappen bestellen:

Is dit interessant voor jouw netwerk?

(zie je geen buttons, verander dan je cookie-instellingen links onder)
Scroll naar top