Spel en werk combineren, kan dat? Werkgeluk achter de schermen bij Conny Janssen Danst

Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Repetitie van ‘Album Familiar’ in de dansstudio Conny Jansen Danst
Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Repetitie van ‘Album Familiar’ in de dansstudio Conny Jansen Danst
Repetitie van ‘Album Familiar’ in de dansstudio

“Werk en spelen, dat kan toch niet samen gaan?” Dat denken veel klanten die bij me aankloppen. Ik ben er van overtuigd dat het wél samen kan gaan. Een organisatie die mij hier in inspireert is Conny Janssen Danst. Conny Janssen Danst zag ik voor het eerst toen ik net terug was van zeven jaar Afrika. Dat Nederlandse moderne dans zo ontroerend en krachtig tegelijk kon zijn! Onlangs woonde ik een openbare repetitie bij. Wat ik leerde van Conny deel ik graag met jou in drie lessen:

Les 1: Speel de mooiste avonturen. Negen van de tien keer kan het

Van te voren luisterde ik naar het interview dat Frénk van der Linden met Conny had in het programma Kunststof. Conny vertelde over het dansen op bijzondere locaties: het dak van de Hofbogen, de van Nelle fabriek, de onderzeebootloods. Frénk reageerde verbaasd, “Waarom moet dat?“ Conny: “Het inspireert me. Ik vind het geweldig om op een plek te komen en te denken hoe kunnen we dat veroveren? We zien het als een kans om nieuwe dingen te ontdekken.Je gaat zoeken naar wat daar wel kan. We beginnen niet met ‘iets is een probleem’.  Nee is makkelijk gezegd. We proberen het allemaal. Negen van de tien keren kan het toch.”

Voorafgaand aan de openbare repetitie ontmoet ik Ellen Passage, de productiemanager. Ze vertelt over het water in de Onderzeebootloods. Conny had het idee om de vloer onder water te zetten. “We hebben eerst geprobeerd één vierkante meter onder water te zetten en dan het water opzuigen met een waterstofzuiger. Maar dat werkte niet, want het wegzuigen duurde veel te lang. Toen zijn we met een gespecialiseerd bedrijf aan de slag gegaan.” Zie de rtvrijnmond uitzending onderaan.

Als we in de zaal zijn waar de repetitie is, neemt Conny tijd voor wat uitleg. “Avontuur zit in het DNA van onze dansers, maar ook van de back office, de techniek, de vrijwilligers, de stageaires. Iedereen kijkt in mogelijkheden in plaats van problemen.”

1 minuut oefening voor jou

Suggestie: denk eens één minuut na over de vraag wie jou deze maand heeft geïnspireerd? Bij wie zou jij wel eens een kijkje in de keuken willen nemen? Als je wilt kun je hier het één minuut stilte filmpje starten.

Les 2: Speel met je eigen ervaring, laat sporen zien in je werk

De dansen van Conny komen op mij altijd als heel actueel over, ze lijken te raken aan wat ik zelf meemaak. Op Connyjanssendanst.nl las ik al “Wat er nu in de wereld gebeurt is te groot om te verbeelden, dat kan ik nauwelijks bevatten, en ik heb niet de pretentie dat aan te kunnen raken. Maar ik kan wel verbeelden wat het met mij doet, welk effect het heeft en welk gevoel dat bij mij oproept.”

Conny verwerkt ook haar persoonlijke ervaringen in haar werk, hoorde ik in het interview van Frénk van der Linden.

Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Conny Janssen Kijkt

Mirror mirror was een hele diepe ervaring. Mijn vader was vlak daarvoor overleden aan kanker. Dat was heel ingrijpend, ik ben daar anderhalf jaar heel intens mee bezig geweest. Mirror mirror is een voorstelling waarin daarvan sporen in terug te zien zijn. Het ging heel erg over jezelf spiegelen. Dat was een van de redenen waarom we ook met water en met spiegels werkten. Als je mijn werk ziet dan leer je mij kennen. Je ziet misschien wel dat ik iemand ben die een spiegel wil zijn.”

1 minuut oefening

Suggestie: denk eens één minuut na over de vraag welke persoonlijke ervaring van jou je zou willen inbrengen in je werk? Als je wilt kun je hier het één minuut stilte filmpje starten.

Les 3: Speel door te delen. Neem ruim de tijd

Ik ben niet de enige die naar de repetitie komt kijken. Er is een groep van zo’n veertig vrouwen van een dansgroep uit Overschie. Een deel werkt met de choreografie van Album Familiair, het stuk dat vandaag ook gerepeteerd wordt. Conny neemt de tijd voor ons, voor en na de repetitie. “Meestal komen er jongeren kijken, leuk om nu ook wat oudere mensen hier te hebben”.

Na afloop loop ik nog even binnen bij Michelle die geregeld had dat ik er bij kon zijn. Ze is verantwoordelijk voor Office en Educatie. Michelle:“Ja leuk he die groep die er vandaag is van 50+ dames. Voor dit soort bezoeken vragen we meestal geen geld. Soms is er wel een potje voor, maar we vinden het ook gewoon belangrijk om te delen. Ik ben laatst gaan kijken naar deze groep, en vond het heel bijzonder om ze aan de slag te zien met het materiaal uit de voorstelling.”
Ook het delen zit blijkbaar in de hele organisatie van Conny Janssen Danst!

1 minuut oefening

Suggestie: denk eens één minuut na over de vraag met wie jij jouw ervaringen wil delen? Wie wil je uitnodigen om van jou te leren? Als je wilt kun je hier het één minuut stilte filmpje starten.

Verder spelen

Ik leerde veel meer van dit bezoek, dus hou mijn blog in de gaten, wellicht volgt er meer over Conny Janssen Danst! Plus dat ik natuurlijk zelf ook met haar lessen aan de gang ben en verder ga. Heb jij ideeën met wie ik mijn avonturen zou kunnen delen? Laat het me weten! Graag hieronder bij reacties of via hannekedijkman@newoptions.nl

Nieuwsgierig geworden naar Conny Janssen Danst? Ga naar een voorstelling of kijk naar de trailor hieronder.

Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Werkgeluk weekend portretten ervaringen
(Voor actuele activiteiten, zie NewOptions.nl)

Met dank aan Miriam Maree voor research en feedback. Ook dank aan Janna Kool, clarifying business visualizer voor haar suggesties voor deze blog.

Wil je meer spel in je werk?

Je kunt me natuurlijk gewoon bellen, appen, of mailen op 06 2277 0681 of hannekedijkman@newoptions.nl. Je kunt ook meedoen aan de gratis proefsessie die ik regelmatig geef of mijn boek Een 10 voor werkgeluk in vier stappen bestellen:

Is dit interessant voor jouw netwerk?

(zie je geen buttons, verander dan je cookie-instellingen links onder)
Scroll naar top