Balans tussen denken en niet-denken door Big Mind

Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Genpo Roshi Zen Eye

Afgelopen week was ik samen met bijna 300 anderen in Ameland bij een Big Mind-retraite. Vandaag staat er in Trouw een groot artikel hierover met de titel Verlichting voor westerse geesten. Behalve inspiratie voor mezelf, heb ik daar ook inspiratie opgedaan voor mijn werk.

Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Genpo Roshi Zen Eye

Genpo Roshi probeert met zijn Big mind proces mensen een verlichtingservaring te geven. Als simpele coach begin ik daar niet aan. Wat ik wel kan proberen is over te brengen dat iedereen okee is en in feite een Boeddha is. Zoals u dit nu zit te lezen, bent u helemaal perfect. Dat we dat niet altijd zo ervaren is een ander punt. De meeste mensen die bij me komen hebben aardig wat kritiek op zich zelf.

Wat Genpo Roshi beweert (en wat ook een uitgangspunt is van Voice Dialogue) is dat we meerdere aspecten hebben en dat we met deze aspecten kunnen spreken. We hebben in Ameland o.a. gesproken met de voice van “thinking mind” en “non-thinking mind”, laat ik het vertalen als onze denker en niet-denker. De denker in mij is over het algemeen vrij actief, dat denken gaat maar door de hele dag en soms zelfs ’s nachts. Dat gaat vaak op een volwassen manier: nadenken over mijn werk, de boodschappen, een blog. Over andere onderwerpen (ik zal u besparen welke) kan ik op een onvolwassen manier nadenken: dan ga ik malen, piekeren, allerlei smoezen bedenken, kom steeds terecht in dezelfde doodlopende straten, etc. Genpo Roshi liet ons praten vanuit de stem van de denker, wat mij stimuleert om wat vaker mijn denkkracht in te schakelen.

Anderszijds hebben we ook een niet-denker. Deze kan heerlijk genieten van wat er is, kan emoties voelen zoals ze zijn, kan direct reageren (respond, responsability) op wat er is, fantaseren buiten alle logica om. Ook het niet-denken heeft een onvolwassen kant,  waarbij we niet-denken over zaken waar denken juist wel logisch is.

Bij cliënten zie ik hetzelfde terug: over sommige zaken weet u heel goed na te denken, over andere zaken blijft u piekeren, uitvluchten verzinnen, etc. En uw niet-denken kan soms ook een boost gebruiken, zodat u meer ontspannen in een sollicitatiegesprek zit, meer geniet van de uren dat u niet bezig bent met werkzoeken, meer kunt fantaseren over hoe uw toekomst er uit zou kunnen zien, etc.

In Nederland geeft Irene Bakker workshops Big Mind, met name voor mensen die met mensen werken. Anderen kunnen Genpo Roshi weer zien in Nederland in januari 2011, of hem live of via filmpjes bekijken op Zen eye of youtube.

Wil jij meer werkgeluk?

Je kunt me natuurlijk gewoon bellen, appen, of mailen op 06 2277 0681 of hannekedijkman@newoptions.nl. Je kunt ook meedoen aan de gratis proefsessie die ik regelmatig geef of mijn boek Een 10 voor werkgeluk in vier stappen bestellen:

Is dit interessant voor jouw netwerk?

(zie je geen buttons, verander dan je cookie-instellingen links onder)
Scroll naar top