Zen, werkbubbels en werkgeluk

Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Quote Marianne Williamson


In mijn werk als loopbaancoach en zenleraar zie ik verschillende soorten bubbels over werk. Met bubbels bedoel ik patronen in voelen, denken en doen, ontstaan vanuit eerdere ervaringen.

Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Quote Marianne Williamson

  1. Sommigen kiezen voor bepaald werk omdat dit ook gedaan wordt of werd door hun ouders, grootouders, of omdat deze juist dat werk hadden willen doen. Rients Ritskes van Zen.nl noemt dit ook wel oerbubbels. Het werk kan passen, of het kan niet passen.
  2. Sommigen kiezen geen werk, het werk kiest hen. Door in te gaan op vragen van anderen rollen ze van de ene in de andere baan en dat bevalt ze prima. Tot er een moment komt waarop ze niet meer verder rollen, doordat ze tegen hun grenzen  aanlopen, of door een reorganisatie of fusie of iets dergelijks.
  3. Sommigen zijn altijd op zoek naar hoger, hoger, hoger. Ze gaan door tot ze stranden, ook wel het “Peter principle” genoemd.
  4. Sommigen zijn steeds op zoek naar iets anders, iets nieuws, iets creatiefs. Ze job hoppen van het een naar het ander. Soms blijft dat goed gaan, soms ontstaat de behoefte aan meer rust.
  5. Sommigen zien hun werk als iets dat erbij hoort, waarmee je geld verdient. Ze doen hun plicht op hun werk en ontplooien zich in hobby’s of vrijwilligerswerk. Tot zijzelf of hun werkgever moe is van dat plichtsgevoel.
  6. Sommigen zien hun werk als hun lot. Daar moet je het maar mee doen. Alles wat je tegenkomt dient als leerpunt. Weggaan is geen optie.
  7. Sommigen vinden in hun werk een heilig doel. Ze streven hun doel naar en zien zich zelf als instrument. Maar kan dat instrument dat heilige doel wel aan.

Wil jij meer werkgeluk?

Je kunt me natuurlijk gewoon bellen, appen, of mailen op 06 2277 0681 of hannekedijkman@newoptions.nl. Je kunt ook meedoen aan de gratis proefsessie die ik regelmatig geef of mijn boek Een 10 voor werkgeluk in vier stappen bestellen:

Is dit interessant voor jouw netwerk?

(zie je geen buttons, verander dan je cookie-instellingen links onder)
Scroll naar top