Angst voor pijn

Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Zenlamp
Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Zenlamp

Drie vragen aan mezelf over meditatie:

1. Waarom mediteer ik?

Veel in het leven gaat niet vanzelf. We huilen bij het maken van uiensoep. We solliciteren en krijgen afwijzingen. We ‘daten’ en ontmoeten foute types. Toch gaan we door met koken, met solliciteren, met daten. Omdat we een doel hebben. Op het moment dat ik pijn voel, ga ik nog beter nadenken waarom ik daar eigenlijk zit. Alleen omdat ik het zinvol vind, kan ik blijven zitten.

2. Wat doe ik tijdens het mediteren?

Zen gaat over doen wat je doet. Ik typ nu en doe nu niets anders. Ik luister nu niet naar muziek, ben nu niet bezig met het eten vanavond, bedenk nu niet wat ik mijn volgende stukje zal typen. Mediteren is alleen mediteren, zitten in de beste houding, focus in je gedachten. Het gevoel van pijn voelen en weer focussen op het mediteren. Ik zit, punt.

3. Wie kan mij helpen?

Mediteren is een sport voor solisten: je zit op je eigen kussen, met je eigen gedachten en je eigen pijn. Tegelijk zitten er tijdens zo’n meditatieweekend of -week mensen om je heen. Het zien van anderen die kaarsrecht stil zitten kan mij 1) frustreren, 2) inspireren. Of het 1 of 2 is ligt niet aan die anderen maar aan mijzelf. Spreek ik een leraar of iemand anders aan tijdens zo’n week dan kun ik 1) klagen, 2) zeggen dat ik het opgeef, 3) om hulp vragen.  Als ik me realiseer dat ik om hulp kan vragen, voelt dat al als een opluchting.

Wat heeft pijn met werk zoeken te maken?

Je vraagt je wellicht af waarom een loopbaancoach over pijn schrijft. Omdat:

  • Het pijn doet om je baan kwijt te raken
  • Het pijn doet om de hoop op een vaste baan op te geven
  • Het pijn doet om niet terug gebeld te worden, afgewezen te worden
  • Het pijn doet om op het schoolplein de vraag te krijgen ‘heb je al wat gevonden?’
  • Het pijn doet als je dochter vraagt wanneer je weer aan het werk gaat.

Lees bijvoorbeeld ‘Heb je al werk?‘ van journalist Frans Oremus, nu 1 maand in de WW, 18 januari in het VK magazine.

Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Zen mediteren aan de maas
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Benieuwd hoe meditatie jouw werkgeluk kan vergroten?

Je kunt me natuurlijk gewoon bellen, appen, of mailen op 06 2277 0681 of hannekedijkman@newoptions.nl. Je kunt ook meedoen aan de gratis proefsessie die ik regelmatig geef of mijn boek Een 10 voor werkgeluk in vier stappen bestellen:

Is dit interessant voor jouw netwerk?

(zie je geen buttons, verander dan je cookie-instellingen links onder)
Scroll naar top