Het juiste levensonderhoud

Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Stadsesshin Zen en Werk

Door Anke Welten, Journalistieke producties.

“Er zijn twee uitersten die men op het pad moet vermijden.” Het is het eerste weekend van februari, voor mij doorgaans het laatste weekend van het internationaal filmfestival. Dit jaar verruil ik dat voor de zendo van Zen.nl Rotterdam. Loopbaancoach annex zenleraar Hanneke Dijkman citeert de Boeddha. Thema van deze stadssesshin luidt: “Hoe kan zen je helpen om gelukkiger te worden in je werk?”

Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Stadsesshin Zen en Werk

Hanneke citeert verder: “Het ene uiterste is zich in zinnelijke genoegens te storten en het andere is zich ontberingen op te leggen die het lichaam onthouden van wat het nodig heeft. Beide uitersten leiden tot mislukking. Het pad dat ik ontdekt heb is de Middenweg, die beide uitersten vermijdt en in staat is, iemand tot begrip, bevrijding en vrede te brengen. Het is het Edele Achtvoudige Pad van juist begrip, juist denken, juist spreken, juist handelen, juist levensonderhoud, juiste inspanning, juiste aandacht en juiste concentratie.”

“’Juist levensonderhoud’ is relatief” aldus Hanneke; “het is ‘juist’ als het past bij jouw achtergrond, jouw belangstelling, jouw competenties. Als je mediteert, zit je stil, letterlijk en figuurlijk. Dat kan pijnlijk zijn, zowel fysiek als mentaal, maar geeft inzicht in je beweegredenen. Dus ook in welk werk bij je past. Dat inzicht kan verlichting geven, en dus geluk.” Hanneke voert ons in in de methode van voice dialogue, ontwikkeld door Hal en Sidra Stone. Iedereen heeft meerdere ‘ikken’ of aspecten, volgens de Stones, die elk soms bepalen wat je doet.

“Teken een bus”, luidt de beginopdacht, “pak post-its en zet op elke post-it een ‘ik’ die je van jezelf kent. ‘Ikken’ die nu je denken bepalen plak je aan of bij het stuur in de bus, andere ikken achterin.” Ik heb er zin in. Vind mijn baan bovendien aardig ideaal. Ik doe immers wat ik wil – schrijven –, volg mijn belangstelling en deel zelf mijn tijd in. Dat ik hier ben, is omdat er ook wel eens wat knaagt. Daar sta ik liever niet bij stil. ‘Kom-maar-op’ plak ik achter het stuur, vlakbij ‘de schrijver’ en mijn ‘creatieve ik’. ‘De uitsteller’, ‘kan-ik-het-wel?’ en ‘let-maar-even-niet-op-mij’ krijgen een plek achterin. Naarmate mijn knieën pijnlijker worden, schuiven die laatste ‘ikken’ naar voren en de andere naar achteren. Ik realiseer me dat de vervelende ‘ikken’ vaker achter het stuur zitten dan mij lief is. Hmm, kost plannen me daarom soms zoveel moeite? En twijfel ik daarom weleens of het echt mijn belangstelling is die ik volg?

“Ik zeg al jaren dat ik iets anders wil doen, maar zet nooit stappen”, ontdekt een andere deelnemer. Allen ontdekken we ‘ikken’ op de achterbank die meer aandacht verdienen. Schrijvend en tekenend brengen we, twee maal kort, in kaart wat ons gelukkig maakt en in welke richtingen we ons in ons werk kunnen bewegen om daar dichterbij te komen. “Alle ‘ikken’ zijn goed”, stelt Hanneke gerust, “ook die waar je last van hebt. Toen je ze ontwikkelde, hadden ze een functie. Hoe beter je doorziet welke ‘ik’ wanneer achter het stuur zit, hoe makkelijker je daarin kunt kiezen.”

Hanneke vraagt ons drie richtingen te kiezen die we de komende tijd willen verkennen. “Welke ‘ikken’ kunnen je daarbij helpen en welke juist niet?” De ‘doorzetters’ en ‘flexibele ikken’ zijn populair. “Afzien zoals je bij het mediteren doet, kom je ook tegen als je van richting wilt veranderen. Doorzettingsvermogen komt dan van pas”, zegt Hanneke. Ik haal mijn ondernemende ik, mijn creatieve ik en de schrijver terug naar voren en zet ‘uitsteller’ en ‘Kan ik het wel?’ op de achterbank. Zo. Kom nu maar weer op.

Wil jij ook meer werkgeluk?

Je kunt me natuurlijk gewoon bellen, appen, of mailen op 06 2277 0681 of hannekedijkman@newoptions.nl. Je kunt ook meedoen aan de gratis proefsessie die ik regelmatig geef of mijn boek Een 10 voor werkgeluk in vier stappen bestellen:

Is dit interessant voor jouw netwerk?

(zie je geen buttons, verander dan je cookie-instellingen links onder)
Scroll naar top