Hoe kies je wat je volgende baan wordt?

Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Boek Zen en keuzes maken


Het het boek “Zen en keuzes maken, Oosterse wijsheid voor praktische mensen” van Rients Ritskes leen ik vaak aan cliënten. Hier drie tips uit het boek, voor mensen die zich afvragen wat hun volgende carrièrestap wordt:

Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Boek Zen en keuzes maken

1. Wees je bewust van de keuzes die je dagelijks maakt

De keuzes die je dagelijks maakt zeggen iets over je voorkeuren. Ook al ligt er veel vast in je werk, er blijft altijd vrijheid over. Welke taken pak jij meestal op? Ga je bij een nieuwe opdracht eerst met mensen praten, duik je in de stukken of ga je googlen? Welke klanten stap je het eerst op af? Bij welke collega’s ga je vaker in de buurt zitten bij het flexwerken?  Al die keuzes kunnen iets zeggen over je interesses, de mensen waar je graag mee of voor werkt, je favoriete vaardigheden, etc. Zet je keuzes met voorkeuren op een rij en je krijgt een idee voor een volgende carrièrestap.

2. Overweeg de korte én de lange termijn gevolgen

Heb je ideeën voor je volgende baan? Durf dan ook een paar stappen verder te kijken:

  • Als je volgende baan een opstap is, wat wordt dan je baan hierna, en daarna, en daarna?
  • Welke gevolgen heeft deze baan voor je privéleven? Is het te combineren met je wensen voor je vrije tijd, je (toekomstige) zorgtaken, je gezondheid?
  • Met welke mensen ga je werken? Zijn dat mensen die een goede invloed op je zullen hebben?

Om je perspectief te verschuiven kun je denken aan jezelf op 80-jarige leeftijd: hoe zal je dan terugkijken op deze nieuwe baan?

3. Kijk bij keuzes niet te veel naar je oude ervaringen, want veelal is de situatie niet meer de oude

Je hebt een keer een opdracht gedaan bij klant X die niet lekker liep. Maar klant X is drie jaar later ook niet meer dezelfde: er werken nu andere mensen, ze zijn met andere onderwerpen bezig, ze hebben hun werkproces aangepast, etc. Of je hebt gehoord van vrienden die in het onderwijs/ de zorg / de bouw werken dat het daar op een bepaalde manier aan toegaat en dat beeld maakt dat je leuke vacatures laat lopen. Of door een eerdere ervaring werk je liever niet voor een baas die econoom is / aan yoga doet / een hoofddoek draagt / ouder dan 50 is, etc. Maar niet iedere econoom etc is hetzelfde. En misschien ben jij ook niet meer dezelfde als toen. Kortom: laat je niet weerhouden door vooroordelen die je al dan niet bewust hebt opgelopen.

Ook bewuster kiezen?

Je kunt me natuurlijk gewoon bellen, appen, of mailen op 06 2277 0681 of hannekedijkman@newoptions.nl. Je kunt ook meedoen aan de gratis proefsessie die ik regelmatig geef of mijn boek Een 10 voor werkgeluk in vier stappen bestellen:

Is dit interessant voor jouw netwerk?

(zie je geen buttons, verander dan je cookie-instellingen links onder)
Scroll naar top