Total make-over: hoe vind ik werk in een nieuwe functie/sector?

Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Van probleem naar oplossing

Stel, je wilt van de ene functie overstappen op een hele andere. Of in een totaal andere sector aan de slag. Hoe pak je dat aan? Hier vijf mogelijke stappen:

1. Opleiding

Doe een opleiding in die richting. Dit is de meest gedegen manier, doch ook de meest tijdrovende en veelal duurste manier.

2. Vrijwilligerswerk of stage

Met het juiste vrijwilligerswerk leer je ‘de taal’ kennen van je nieuwe functie/sector, je leert wat de trends en ontwikkelingen zijn, je breidt je netwerk uit, etc. Kies een uitvoerende vrijwilligersklus als je uitvoerend werk wilt doen. Kies een bestuursfunctie als je beleidswerk wilt doen, etc. inZ is de ingang voor vrijwilligerswerk in Rotterdam.

3. Netwerken

Praat met mensen die werk doen dat jij wilt gaan doen. Kijk via Linkedin (zie mijn blog van 26 maart, onder handige website) wie er werkt in de banen/sectoren die jij wilt hebben en benader ze via jouw connecties. Ga naar netwerkbijeenkomsten (zie mijn blog van 6 juni, onder handige websites) en ontmoet geschikte netwerkcontacten. Merk na 5 of 6 gesprekken dat je een interessante gesprekspartner begint te worden, ofwel: kunt beginnen met solliciteren.

4. Schrijf

Ontwikkel een visie of aanpak op het vakgebied waar je in wilt werken. Doordat je een andere achtergrond hebt zie jij waarschijnlijk mogelijkheden die anderen niet hebben. Schrijf het op een A-viertje, laat het aan paar mensen uit je netwerk lezen en voeg het toe aan je sollicitatiebrieven. Of publiceer het in een (vak)tijdschrift, die krijgen graag gratis kopij.

5. Voorstel als open sollicitatiebrief

Weet jij de perfecte manier om probleem x of uitdaging y aan te pakken in je nieuwe vakgebied? Bied jezelf aan via een open sollicitatiebrief en maak duidelijk hoe jij te werk zult gaan en waarom jij de juiste persoon bent om dit te doen.

Ook op zoek naar meer werkgeluk?

Je kunt me natuurlijk gewoon bellen, appen, of mailen op 06 2277 0681 of hannekedijkman@newoptions.nl. Je kunt ook meedoen aan de gratis proefsessie die ik regelmatig geef of mijn boek Een 10 voor werkgeluk in vier stappen bestellen:

Is dit interessant voor jouw netwerk?

(zie je geen buttons, verander dan je cookie-instellingen links onder)
Scroll naar top