Hoe na lange tijd weer werk vinden, bus met ikken

Na lange tijd weer werk vinden, hoe dat je dat?

Hoe na lange tijd weer werk vinden, bus met ikken

Inge had al heel wat jaren niet gewerkt. Ze is echt van de sandwich-generatie die veel tijd besteedt aan de zorg voor kinderen en aan mantelzorg. Maar ze had het financieel niet ruim en het thuiszitten beklemde haar ook.

Toen er door subsidie van de overheid een mogelijkheid kwam voor gratis coaching meldde ze zich bij me aan. Ik keek met haar welke drie ikken haar het beste konden helpen in haar zoektocht. Hier lees je haar avontuur.

De nu-ik

Inge had heel wat ikken die haar belemmerden om werk te gaan zoeken. De twijfelaar maakte dat ze bleef twijfelen over vacatures. De perfectionist maakte dat ze eindeloos onderzoek kon doen voordat ze solliciteerde. De piekeraar zag overal beren op de weg.

We ontdekten dat Inge ook een “nu-ik” had, die stapje voor stapje kon gaan.

We spraken af dat ze acht uur per week ging besteden aan het zoeken van werk. Niet meer en niet minder. Als er afleidende gedachten en emoties kwamen, dan riep ze zichzelf terug naar het nu. We bedachten wat ze concreet nu kon doen en daar richtte ze haar aandacht op.

De onderzoekende ik

Eerder had Inge in winkels gewerkt. De ene keer met succes, de andere keer werden korte contracten niet verlengd, omdat ze niet snel genoeg was met de kassa. Ze wilde dus liefst werk waar ze niet achter de kassa hoefde. Ze hield wel van de sociale kant van het werk en ook van het aantrekkelijk maken van winkels.

Vacatureteksten geven maar beperkt inzicht in hoe het werk werkelijk is. Hoe kom je er dan wel achter? Door te gaan kijken. Hoewel Inge dat best spannend vond, ging ze het toch een keer proberen. De eerste keer kwam ze in een winkel waar geen wc was, daar ging ze niet solliciteren. De tweede keer sprak de winkel haar erg aan. Ze had gesprekjes met twee medewerkers en was enthousiast. Helaas leidde haar sollicitatie niet tot een uitnodiging voor een gesprek.

De kansengrijper

Door zo actief rond te kijken, zag Inge steeds meer kansen. Ik vertelde haar over de Amerikaanse manager die ontslagen was en uiteindelijk bij Starbucks een baan kreeg aangeboden. Hij pakte zijn kans.

na lange tijd weer werk vinden, cover hoe starbucks mijn redding werd

Hoe ging het verder met Inge?

Ik had in vijf weken drie coachingsgesprekken met haar. Na het derde gesprek leende ze het Starbucks-boek. Ze mailde me drie maanden later:

“Ik had net het gevoel mijn werkeloosheid te moeten gaan accepteren, toen er ineens veel meer werk was voor laagbetaalde banen.

En mijn mantelzorgtaken werden wat minder, dus solliciteerde ik op 5 vacatures. Nu heb ik ineens een maand een betaalde baan in een winkel!

Het staan is wennen en ik moet nog erg vechten tegen mijn onzekerheid. Maar het doet me goed nog ergens van nut te kunnen zijn, onder de mensen te zijn en afleiding te hebben.
Mede dankzij jouw uitgeleende boek “hoe Starbucks …..”, wat me troost gaf en moed gaf dit solliciteren nog te proberen.

Wil jij na korte of langere tijd weer aan het werk?

Dan ben je van harte welkom voor een coachingsgesprek, op Rotterdam-Zuid of online. Of bij het jaar programma Een jaar groeien op Zuid. Je kunt me natuurlijk gewoon bellen, appen, of mailen op 06 2277 0681 of hannekedijkman@newoptions.nl.

Is dit interessant voor jouw netwerk?

(zie je geen buttons, verander dan je cookie-instellingen links onder)
Scroll naar top