Naast iedere man/vrouw met werkgeluk loopt een vrollega, totdat . . .

Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Desiderius Erasmus en Thomas More
Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Dank Vrollega!

Collega’s zijn hot! Ben Tiggelaar schrijft in het net verschenen en zeer lezenswaardige boekje “Mooi werk”* over beste vrienden op het werk. Het Amerikaanse onderzoeksbureau Gallup neemt jaarlijks een enquête af bij vele honderden bedrijven over de hele wereld. ‘Heb je een beste vriend op het werk?’ is één van de vragen. Het bleek dat het antwoord op deze vraag een van de beste voorspellers is van de emotionele betrokkenheid van mensen bij hun baan.

Tiggelaar beschrijft dat de teams met beste vrienden veel meer lol in het werk hebben én veel beter presteren. Dat komt, aldus Tiggelaar: ‘doordat beste vrienden elkaar veel meer complimenten geven, daardoor meer zelfvertrouwen ontwikkelen, meer risico’s durven te nemen en niet bezig zijn met allerlei politieke spelletjes.’*

Op Gallup’s site lees ik dat het hebben van een beste vriend één van de twaalf dimensies is, die samen maken dat een “workplace” kwaliteit heeft. Kwaliteit wil zeggen dat medewerkers lang blijven, klanten tevreden zijn en productiviteit en winstgevendheid hoog zijn.

Ook NRC, Volkskrant en Trouw lovend over collega’s

Ook de kranten schrijven lovend over het nut van collega’s. In het NRC vertelt Toon Taris, hoogleraar arbeidspsychologie aan de Universiteit dat een gebrek aan sociale steun van collega’s zelfs kan bijdragen aan het ontstaan van een burnout.

In de Volkskrant vertelt Levi van den Bogaard over zijn promotieonderzoek naar pensionering. Mensen die een fijn afscheidsritueel hadden, met een persoonlijk cadeau, niet alleen van de baas maar ook van collega’s, scoren hoger op levenstevredenheid. Ze zijn niet alleen meer tevreden over hun leven vlak na hun pensioen, maar zelfs een paar jaar later.

In Trouw Letter & Geest schreef emeritus hoogleraar Herman Pleij over de vriendenkring van Erasmus. Deze vrienden vormden samen zelfs een virtuele organisatie, de Republiek der Letteren die de fundamentele beschaving verdedigde tegen de barbaren.

Lancering van een nieuw woord: vrollega!

Zo’n unieke combinatie van vriendschap en collegialiteit verdient toch een eigen woord? Dat is er, voor zover ik weet, nog niet. Daarom lanceer ik hier graag een nieuw woord. Ik stel voor om deze collega’s die ook beste vriend of vriendin zijn vrollega’s te noemen.

Tegelijkertijd is vriendschap tussen collega’s natuurlijk al eeuwenoud. Zoals die tussen Erasmus en Thomas More waarover Herman Pleij recent in Trouw schreef. Wil Derkse schreef eerder uitgebreid over deze vriendschap*. De twee ontmoetten elkaar in 1499 als Erasmus 30 of misschien 33 jaar oud is en Thomas More 21. “Verliefden gaan in elkaar op”, schrijft Derkse. “Tussen vrienden zal dat niet gebeuren. Die zijn vaak in vriendschap betrokken op ‘iets anders’: een zaak, een onderwerp, een gedeelde belangstelling.” Als More en Erasmus elkaar spreken of schrijven gaat het over zaken rond de schone letteren, theologie, politiek, vrienden, het gezinsleven.

Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Desiderius Erasmus en Thomas More

Bron afbeelding

Dank fijne vrollega’s!

Ik heb ze zelf ook. Mensen die begrijpen wat ik doe. Ze ondersteunen me met goede raad en complimenten. Wijzen me op interessante cursussen en boeken. Delen onverbloemd hun eigen ervaringen met me. We helpen elkaar over dips heen en feesten samen als het goed gaat. We vragen en geven elkaar kritiek. Ik ben ze dankbaar.

Wil Derkse beschrijft hoe vrollega’s Erasmus en More elkaar brieven schreven, elkaar bezochten, attente aandacht geven. Erasmus stimuleerde More bijvoorbeeld om naar Leuven te reizen om in contact te komen met verdere vertegenwoordigers van de humanistische geleerdheid. De twee gaven elkaar ook stevige kritiek, om elkaar te scherpen. Erasmus woonde een tijdje bij Moore in huis. Een huis waar overigens een heel uitgebreid ‘gezin’ woonde, met inwonende gehuwde kinderen, inwonende vrienden, huisleraren, etc. Dochter Margaret More vertaalde en publiceerde een boek van Erasmus. Het was bij More in huis dat Erasmus de Lof der Zotheid schreef.

De vriendschap duurde bijna 36 jaar.

Vaarwel vrollega…. 🙁

De snelle lezer las er misschien overheen. De beste collega maakt volgens onderzoeksbureau Gallup dat we langer blijven op de werkplek. Want ja, wie wil nu weg bij zijn beste vriend? Zie maar eens de band hetzelfde te houden als je elkaar niet meer op de werkplek tegenkomt.

Dat maakt dat je lijdt als je lieve vrollega zomaar vertrekt naar een andere werkplek… Als je zelf vertrekt. Misschien weerhoudt de band met een vrollega mensen soms om werkgeluk elders te zoeken…. Dubbel verdriet is er als er sprake is van een gedwongen afscheid. Je bent niet alleen je werk kwijt, maar ook je beste vrienden.

Erasmus overkwam het ergste: zijn vrollega More stierf. Erasmus hoorde over Mores executie toen hij zelf vermoeid en ziekelijk in Basel was. Hij schreef aan een vriend: ‘In de dood van More ben ik zelf gestorven; we deelden één ziel.’

1 minuut oefening

Misschien wil je in één minuut even nadenken over wie jouw vrollega is? Of wie je zou willen dat je vrollega wordt? Wellicht stuur je hem/haar een link naar deze blog.

Zijn vrollega’s echt nodig voor werkgeluk? Ik lees graag jouw ideeën hierover hieronder of via hannekedijkman@newoptions.nl.

Vriendschap oefenen in werkgeluk weekend?

(Voor actuele activiteiten, zie NewOptions.nl)
Er zijn nog een paar plekken over in het werkgeluk weekend van 19 en 20 maart. Lees de referenties. We oefenen daarin werkgeluk, door vriendschappelijk met elkaar om te gaan: hartelijk en met duidelijke feedback. Net als Erasmus en More hoort daar natuurlijk ook samen lekker eten bij!

Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Samaya aan tafel

Lezing over Erasmus en vrienden

Hieronder de lezing van een uur van Herman Pleij. Hij spreekt over de waarde die Erasmus hechtte aan Vriendschap. Hoeveel waarde hechten wij daar tegenwoordig nog aan? Erasmus: ”Wat is er verheugender dan toegenegen vrienden te bezitten?”

Hartelijk dank aan Mirjam van der Hoek van Zie mij nou voor feedback op het concept van deze blog!

*Bronnen:

  • Ben Tiggelaar, Mooi werk,Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, 2016, p 26
  • http://www.gallup.com/businessjournal/511/item-10-best-friend-work.aspx en: What is a Great Workplace? The Twelve Dimensions that Describe Great Workgroups, in: Gallup Management Journal
  • Geertje Tuenter, Zo herken je een burn-out – en zo doe je er wat aan, NRC.nl 3 februari 2016 http://www.nrc.nl/next/2016/02/03/opgebrand-1583879 Gemaild door een vrollega.
  • Ianthe Sahadat, Pensioen: daar knap je van op, in Volkskrant, 11 februari 2016
  • Wil Derkse, Over vriendschap, Verkenning van een zone zonder gevaar, Lannoo, 2010. Gekregen van twee vrollega’s.

Oefenen in vriendschap: doe mee met een gratis proefsessie werkgeluk

Je kunt natuurlijk me gewoon bellen, appen, of mailen op 06 2277 0681 of hannekedijkman@newoptions.nl. Je kunt ook meedoen aan de gratis proefsessie die ik regelmatig geef of mijn boek Een 10 voor werkgeluk in vier stappen bestellen:

Is dit interessant voor jouw netwerk?

(zie je geen buttons, verander dan je cookie-instellingen links onder)
Scroll naar top