Lekker makkelijk om van de tocht te genieten als je weet dat de hut op je wacht!

Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Lekker makkelijk genieten van de sneeuw als je weer dat een comfortabele hut op je wacht!



In mijn vorige blog genoot ik lekker in de sneeuw, kijkend naar het spoor van een sneeuwhaas. Diana reageerde: “Een sleutel met de belofte van een veilig, droog en warm onderkomen, maakt het wel makkelijker om te genieten van het moment in de besneeuwde outback.” Dat klopt. Een positieve afloopverwachting* maakt met makkelijker om af te zien én om te genieten.

Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Lekker makkelijk genieten van de sneeuw als je weer dat een comfortabele hut op je wacht!

Misschien is de hut vannacht wel afgebrand

Tegelijkertijd is natuurlijk niets zeker. De hut zou er wel moeten staan, maar kan ook de nacht van te voren zijn afgebrand. Of de voordeur is verborgen achter een berg sneeuw (zie foto hieronder).  Het kan comfortabel warm zijn, maar het kan ook dat een eerdere groep al het brandhout heeft opgestookt. Of dat we niet alleen zijn of met beschaafd gezelschap, maar een groep luidruchtige pubers op schoolreis de hut binnenstapt.

In het werk is het ook nooit zeker hoe het afloopt

De hele dag werk je aan een onderdeel van een machine, aan het eind van de dag blijkt het toch nét niet te passen. Je hebt een beleidsvoorstel maandenlang uitvoerig voorgekauwd met alle relevante partijen en dan beslist de minister toch anders. Na jaren ontwikkeltijd zit je cursus helemaal goed in elkaar, met het juiste curriculum, de juiste handouts, enthousiaste evaluaties. Dan verandert de wetgeving of de techniek en kun je weer van voor af aan beginnen.

Het werk zelf is ook niet zeker

Er is je een vaste baan beloofd, maar wie weet krijg je toch weer een contract van een jaar (via een andere uitlener in verband met de wetgeving…). Of je hebt nu een vaste baan, maar wie weet wordt morgen de volgende reorganisatie aangekondigd en ‘mag’ je op je huidige baan solliciteren. Of je werkplek verhuist naar een stad 100 kilometer verderop.

In het werk zoeken weet je al helemaal niet hoe het afloopt

Werk zoeken is nog een graadje erger. Je ziet een mooie vacature, stopt megaveel tijd en aandacht in het schrijven van een prachtige brief en een klinkend cv en vijf minuten nadat je die hebt ge-upload krijg je een standaardberichtje dat je afgewezen bent. Of je wordt uitgenodigd voor een gesprek, doet een assessment, gaat door naar de tweede ronde en dan blijkt opeens een interne kandidaat er met de baan vandoor te gaan.

Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Afloop wel of niet volgens verwachting

Als de afloop onbekend is, hoe kunnen we dan toch geluk ervaren?

Misschien is de vraag wel andersom: zouden we wel gelukkig kunnen zijn als we precies wisten hoe alles zou gaan lopen? Als we het script van onze eigen Truman-show precies kenden? Als kind wilden we dat papa of mama iedere keer hetzelfde verhaal voorlas, dat we na verloop van tijd uit ons hoofd kenden. Maar is volwassen worden misschien: leren genieten van de onvoorspelbaarheid van het leven?

2 x 1 minuut oefening

Mijn suggestie is om in één minuut na te gaan: wat is er echt zeker in je werk? Hoe voelt het om je zo bewust te zijn van  (on)zekerheid?

De tweede minuut zou je kunnen observeren: hoe zit/ sta je nu? Wat zie je, wat ruik je, wat hoor je, wat proef je? Welk gevoel en welke gedachte heb je nu?

Klik op de bel voor één minuut stilte.

Shawn Achor over het effect van positief denken

Diana zei niet alleen ‘lekker makkelijk’, maar gaf me ook nog een tip. Psycholoog Shawn Anchor vertelt in een hilarische TED-talk dat je door positief denken meer kans maakt op een positief uitkomst van je werk. Hij noemt dat de geluksvoorsprong. Verkopers verkopen 37% meer, dokters hebben 19% betere diagnoses. Dopamine is de sleutel, het maakt dat je je gelukkiger voelt én het activeert de leergebieden in je hersenen. Hij geeft vijf manieren waarop je positiever kunt leren denken. Een is meditatie. Een andere is willekeurige daden van vriendelijkheid (‘random acts of kindness’). Bijvoorbeeld iedere ochtend als je je email opent iemand in je netwerk een email sturen om hem/haar een compliment te geven of te bedanken.

Dit was de 12e blog van de 13 die ik eind december plande. Lees volgende week over ‘the making of’ en hoe het verder gaat!

Dank Diana Pennink! Voor je feedback, vraag en tips! Diana is consultant voor doe-onderwijs met techniek en creativiteit. U wilt geactiveerd worden? Meegaan in de Makermovement? De creaviteit en oplossingsgerichtheid van uw kinderen bevorderen? Dat kan door haar in te schakelen. Bij u thuis, op school of in uw bedrijf bent u binnen een mum van tijd samen aan werk om een ingenieus en/of mooi object te maken.

* Zie: Rients Ritskes & Merel Ritskes-Hoitinga, Zen en geluk, gelukshormonen, lijden en erotiek, De Driehoek, Tweede druk, 2007

Wil jij leren omgaan met stress en onzekerheid?

Je kunt natuurlijk me gewoon bellen, appen, of mailen op 06 2277 0681 of hannekedijkman@newoptions.nl. Je kunt ook meedoen aan de gratis proefsessie die ik regelmatig geef of mijn boek Een 10 voor werkgeluk in vier stappen bestellen:

Is dit interessant voor jouw netwerk?

(zie je geen buttons, verander dan je cookie-instellingen links onder)
Scroll naar top