Eerder schreef ik over het kijken naar de emoties van ontslag. Maar wat heeft u er aan om naar die emoties te kijken? Het doet pijn om terug te blikken. Tegelijkertijd kunt u dit zien als een oefening die leidt tot meer zelfkennis, meer zelfcompassie en als een ervaring in “overgave”. Ik ga hier kort in op alle drie die begrippen.
Zelfkennis is een begrip waarmee u waarschijnlijk al jaren bekend bent. Vanaf de keuzes voor pakketten op de middelbare school wordt er al op gehamerd dat u zichzelf moet kennen. Wat zijn u sterke en zwakke kanten en waar liggen uw interesses? Door nieuwe dingen te doen leren we nieuwe kanten van onszelf kennen. Een ontslag is (hopelijk) nieuw voor u. Het kijken naar de emoties rond dat ontslag geeft u meer kennis over uzelf, de emoties zijn als het ware uw dashboard. Probeer te achterhalen wat het precies is waardoor u boos, angstig, opgelucht bent? Was het een botsing van verschillende persoonlijkheden: wat is het dan in u dat zo “allergisch” is? Waren er botsingen van meningen: waarom is die mening dan zo belangrijk voor u, welke diepere opvatting zit er onder? Is er angst voor het onbekend: welke vaardigheden heeft u om met onzekerheid om te gaan?
Zelfcompassie is een wat onbekender begrip. De emoties overkomen u, raken u. Door u emoties te bestuderen, te voelen, realiseert u zich dat ze nu eenmaal horen bij leven, bij werken. Zelfcompassie betekent dat u die emoties serieus neemt en voor u zelf zorgt. Als u een schaafwond heeft maakt u die schoon, doet er misschien een pleister op. Bij een kind doet u er een aai over of een kusje op. Neem ook de tijd om uw innerlijke wonden schoon te maken, te verzorgen en er een denkbeeldige aai aan te geven. Zo’n aai kan in de vorm van een dag op de bank met een goed boek, lekker sporten, een korte vakantie, een sauna, de keuken opknappen, wandelen met de hond, etc. Meer lezen over zelfcompassie.
Het derde begrip dat ik hier noem is overgave. Maurice Knegtel, zen-beoefenaar en docent, schreef hier een prachtig,
bijna poëtisch boek over. Overgave betekent voor hem bereid te zijn om aan te gaan wat zich in het leven voordoet. Toewijding betekent voor Knegtel “mijzelf oefenen in mijn voornemen mij in dienst te stellen van de situatie en al mijn kwaliteiten aan te wenden om haar tot bloei te laten komen. (…) In deze oefening ontwikkel ik een geest die niet alleen gereed is de dingen te nemen zoals ze zijn, maar ook mijzelf te nemen zoals ik ben.”(p 205, 206).
In mijn woorden betekent overgave: u bent nu ontslagen, accepteer nu dat het zo is, geef de strijd op om te veranderen wat niet te veranderen is, en zet al uw kwaliteiten in zodat u de overstap kunt maken naar de volgende fase: op zoek gaan naar werk dat bij u past.
Bron: Maurice Knegtel, De vrijheid om te verliezen, over overgave en bevrijding, Servire, 2000.
Klaar om u over te geven?
U kunt me natuurlijk gewoon bellen, appen, of mailen op 06 2277 0681 of hannekedijkman@newoptions.nl. U kunt ook meedoen aan de gratis proefsessie die ik regelmatig geef of mijn boek Een 10 voor werkgeluk in vier stappen bestellen: