Al mijn grootse plannen mislukten

Een 10 voor werkgeluk in vier stappen, Hanneke Dijkman, 3e druk

Het jaar is nét begonnen, nog 361 dagen x 24 uren om te leven, te genieten, te leren, te ervaren, te ontdekken, te verbinden, …

Maar eerst nog even terugblikken.

Want, al mijn grootse plannen mislukten

Deze week las ik een blog van Paul de Blot, hoogleraar aan Nyenrode, Jezuiet en inmiddels al 93 jaar oud. Hij schreef dat al zijn grootse plannen mislukt waren. Dat herken ik. Mijn eerste boek (over mijn RSI) stuurde ik naar tientallen uitgevers. Ik kreeg alle manuscripten die ik verstuurde terug. Mijn coachingspraktijk startte goed met behulp van UWV trajecten, daarna werd het heel hard werken om particuliere klanten binnen te halen. Projecten die ik groots opstartte kwamen niet of slechts moeizaam van de grond (ben nog niet zover dat ik ze allemaal hier durf te noemen….).

Waarom lukte mijn boekje wel?

Eind 2016 kwam mijn boekje uit. Tot mijn verbazing en geluk loopt het goed. Eind 2017 kwam de tweede druk en daarvan is inmiddels al meer dan de helft verkocht! Ik krijg enthousiaste reacties. Een verklaring is natuurlijk altijd koffiedik kijken. Toch een poging. Daarvoor gebruik ik graag de metafoor van de bus met ikken. Welke ikken zaten bij mij aan het stuur tijdens dit ‘project’? Ik kom op drie.

De juiste dosis creatieve ik

Mijn creatieve ik is een hele oude ik. Als kind zat ik al werkstukjes te maken en verhalen te schrijven. Mijn creatieve ik ging schrijven. Tegelijkertijd is deze ik ook soms vreselijk. Ze is niet te stoppen, dus schrijft gewoon door, zonder dat ook maar af te stemmen met mogelijk lezers. Deze ik heeft bijvoorbeeld ook superveel leuke tools ontwikkeld, allerlei workshops en cursussen, allerlei projecten bedacht…. Erg vermoeiend dus en daarom durf ik haar ook niet altijd alle ruimte te geven.

Terugkijkend denk ik, voel ik, dat ik met dit boek mijn creatieve ik op de juiste momenten juist wél 100% inzette. Ik durfde fictie met non-fictie te mengen (zoals het jongetje aan het strand). Ik durfde zelf de vormgeving te doen en de foto’s te maken. Ik durfde theorieën aan te passen (baas, volwassene, knecht).

Op het juiste moment schakelde ik dan weer andere ikken in.

Mijn verbonden ik aan het stuur

Mijn verbonden ik heeft heel veel mensen geraadpleegd. De lijst in het voorwoord is al lang maar natuurlijk niet compleet. Door mensen om feedback te vragen werden de verhalen leesbaarder, de onderwerpen relevanter, de vormgeving aantrekkelijker.

Maar raadplegen klinkt wel erg zakelijk. Wat belangrijker was, is dat ik me ook echt verbonden voelde. Met de mensen waarover ik schreef én de mensen die mijn boek bestelden. Het was niet een Hanneke-project, het werd een gezamenlijke reis.

Er zijn

Een derde ik, die ik pas in 2017 echt zo heb benoemd, is de er-zijn-ik. Ik heb vorig jaar een cursus gedaan in de Methode Rességuier (MR). Daar leerde ik het belang van er zijn, met al mijn cellen, al mijn kilo’s. Die cellen voelen emoties lang voordat de gedachten opkomen. Dat wist ik natuurlijk ook al door alle zenlessen. Tegelijkertijd hielp MR me om daar nóg bewuster van te zijn. Terugblikkend hielp deze er-zijn-ik om mijn monsters te verkennen, mijn creatieviteit te verdiepen én in de verbinding met anderen.

2018: nieuwe werkgeluk kansen

Dit jaar wil ik deze drie ikken blijven inschakelen. In de verkoop van Een 10 voor werkgeluk, in het schrijven van een nieuw boek, in het verder coachen en zenles geven in Dordrecht en Rotterdam-Zuid.

Een nieuwe ik in mijn bus: de scherpe ik

In mijn schrijfsel van de afgelopen weken merkte ik dat ik soms in de verdediging schiet en dat niet goed doe. Ik mis een scherpe ik. Of dat de goede term is weet ik nog niet zo. Een ik die durft te oordelen. Voor mijn mening durft uit te komen. Die om weet te gaan met agressie, aanvallen. Kordaat. Waarbij de reactie duidelijk is, effect heeft. Ik ben nu al nieuwsgierig wat dit in 2018 gaat opleveren! Ideeën en feedback zijn welkom!

Werkgeluk weekend 17-18 feb: welke ikken wil jij in je bus in 2018?

(Voor actuele activiteiten, zie NewOptions.nl)
Met mijn vier ikken organiseer ik ook weer een werkgeluk weekend. Daarin gaan we onderzoeken welke ikken jij in je bus hebt. Waar jij heen wilt in 2018. Welke ikken jij een belangrijk rol wilt laten spelen in jouw werk en leven. We doen dat met ratio, analytische oefeningen. En we doen dat met meditatie, om ook je intuïtie te laten spreken. We doen dat in een groep, zodat je van elkaar leert én al je gewenste ikken kan uitproberen tijdens het weekend zelf.

Beste lezer,

Ik zou het fijn vinden als je mee doet aan het weekend. Omdat ik het ook jou gun om te zijn wie je wilt zijn én 100% te zijn wie je al bent.

Lees meer of bel me: 06 2277 0681. Er zijn nog een paar plekken vrij (zie NewOptions.nl voor actuele activiteiten).

Mijn scherpe ik stimuleert me om dit gedicht te delen:

‘Mag ik je eraan herinneren?

Leven en dood zijn van het uiterste belang.

De tijd vliegt voorbij, kansen gaan verloren.

Ben je je bewust van dit moment?

Bewust?

Wees aandachtig.

Het leven is te kort om te verspillen.’ [i]

Het is 4 januari, 6 uur ‘s avonds. Ik zit relaxt op de bank dit te typen. De lichtjes in de kerstboom branden. Ik ga zo eten koken. Jij leest deze digitale letters nu. Dank voor je aandacht.

Een heel mooi 2018 gewenst, in werk én leven!

Hartelijke groet, Hanneke Dijkman (NewOptions.nl)

[i] Eigen vertaling/bewerking van een tekst van Dogen (1200-1253):

‘Let me respectfully remind you, Life and death are of supreme importance. Time swiftly passes by and opportunity is lost. Each of us should strive to awaken. Awaken. Take heed, Do not squander your life.’hier een call to action, hier wat voorbeelden:

Welke ikken wil jij vaker voor in de bus hebben?

Je kunt me natuurlijk altijd bellen, appen, of mailen op 06 2277 0681 of hannekedijkman@newoptions.nl. Je kunt ook meedoen aan de gratis proefsessie die ik regelmatig geef of de gratis checklist werkgeluk en levensgeluk downloaden:

Is dit interessant voor jouw netwerk?

(zie je geen buttons, verander dan je cookie-instellingen links onder)
Scroll naar top