Middenweg tussen rusteloosheid en lethargie

Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Standbeeld fietsen
Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Standbeeld fietsen

In de jacht op nieuw werk zie ik soms mensen doorschieten in teveel actie, terwijl anderen (of dezelfden) soms juist te weinig actie ondernemen. In het boek ‘Boeddhisme zonder geloof’ beschrijft Stephen Batchelor hoe daar een mooie middenweg in te vinden.

“Die schijnbaar niet-bedreigende daad waarbij je je geest concentreert op de ademhaling en waarneemt wat er in je lichaam en je geest gebeurt, verraadt een tegenstelling tussen degene die je wilt zijn en degene die je bent. Rusteloosheid en lethargie zijn manieren om aan het ongemak van deze tegenstelling te ontsnappen.”

Rusteloosheid en lethargie

Rusteloosheid Blijven zoeken op internet naar vacatures. Vier sollicitaties per dag versturen. Uren op Linkedin rondhangen. Hele boeken over solliciteren doorworstelen. Eindeloze testen doen van wie ben je, wat wil je. Met iedereen die je tegenkomt praten over je zoektocht. Snel fietsen van afspraak naar afspraak. De krant niet meer kunnen lezen zonder bij iedere bericht te denken aan werk. Geen vrije tijd meer nemen.

Lethargie  De krant helemaal uitpluizen. Het huis helemaal opruimen of juist helemaal laten verslonzen. Alle sociale contacten weer aanhalen. Je opgeven als luizenmoeder/vader, vrijwilliger van de buurt, collectant, mantelzorger. Lekker op de bank liggen lezen nu het eindelijk kan. De tuin piccobello op orde. Eindeloze fietstochten of altijd maar de auto. Alles doen wat leuk, lekker of lui is, als het maar niets te maken heeft met werk zoeken.

Concentratie en waarneming

Batchelor schrijft hier over meditatie. Je ademhaling volgen precies zoals die gaat. Waarnemen wat er in je gebeurt, in je lichaam en in je geest. Welke fysieke gevoelens er zijn, welke emoties er zijn, welke gedachten er zijn, welke acties bij je opkomen. Pijn, jeuk, darmen. Angst, verdriet, verveling, hoop. Gedachten aan verleden, heden, toekomst. Plannen, wensen, teleurstellingen. De wens om op te staan, te stoppen met mediteren en nu direct te gaan bellen, e-mailen,fietsen, snoepen, een borrel, een klusje doen.

Een tegenstelling tussen degene die je wilt zijn en degene die je bent

Batchelor vat samen wat er gebeurt als je je concentreert op je ademhaling: je ervaart de tegenstelling tussen degene die je wilt zijn en de gene die je bent. Je bent werkzoekend, je wilt werk hebben. Je bent degene die mooi werk hebt verricht, je zou willen dat je dat nu ook doet. Je bent degene die fouten heeft gemaakt, je zou willen dat je ze niet maakte. Je bent degene die nu zit te mediteren, je zou duizend anderen nu willen zijn.

Middenweg

Al mediterend proberen we te aanvaarden wie we nu op dit moment zijn, zodat er, al is het maar even, geen ongemakkelijke tegenstelling voelt tussen degene die je wilt zijn en degene die je bent. Zodat je, bij het zoeken naar werk, niet hoeft te ontsnappen dit ongemak. Waardoor je niet vlucht in rusteloosheid of lethargie.  Je bewandelt de middenweg: met aandacht op het juiste moment het juiste doen. Je fietst de middenweg: in balans met jezelf en de mensen om je heen.

Wil jij op pad naar de middenweg?

Je kunt me natuurlijk gewoon bellen, appen, of mailen op 06 2277 0681 of hannekedijkman@newoptions.nl. Je kunt ook meedoen aan de gratis proefsessie die ik regelmatig geef of mijn boek Een 10 voor werkgeluk in vier stappen bestellen:

Is dit interessant voor jouw netwerk?

(zie je geen buttons, verander dan je cookie-instellingen links onder)
Scroll naar top