Kun jij een nieuwe bestemming zien? Drie lessen van Lotti in werkgeluk

Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Rode haag samaya
Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid

Waarschijnlijk ben je er al jaren langs gereden, toen je over de Van Brienenoordbrug, de N3, de snelweg of gewoon in een stad over een brug reed? Het ziet er misschien wat stoffig uit, zou het nog wel operationeel zijn? Misschien stond je er zelfs even bij stil, letterlijk. Hé, het ziet er eigenlijk wel mooi uit. Wat als het eens opgeknapt zou worden, een nieuwe bestemming krijgt? Ik heb het over brugwachtershuisjes.

Misschien ken je er wel een paar, mensen die zonder werk zitten. Bijvoorbeeld omdat de branche waarin ze werken is ingestort. Zoals bijvoorbeeld de bouwsector, waardoor 65 procent van de architecten in 2013 werkloos was. Of mensen zitten zonder werk omdat ze als een tulp in een rozenbed waren: ‘niet passend binnen de bedrijfscultuur’. Misschien ben je er zelf wel een. Maar, hé wat zie je er eigenlijk mooi uit. Wat als er nu eens een mooie nieuwe bestemming voor je zou zijn?

Lotti Hesper (zie foto boven) zag in 2009 het brugwachtershuisje op de Lage Erfbrug in Delfshaven. Ze was met haar opleiding als architect haar eigen weg gegaan. Ze had al aardig wat ervaring opgedaan met het opknappen van verwaarloosde plekken. Ze had ideeën hoe ze van het stoffig huisje op een plek waar heel veel mensen langskomen iets moois kon maken. Dus ze ging in gesprek met de eigenaar en dat leidde ertoe dat het huisje nu in gebruik is als expositieruimte met een mini-concertpodium.

Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Poster Brugwachtershuisjes.nl

Lotti’s les 1: Kijk vanuit jouw vakgebied met een open blik om je heen.

Lotti: “Iemand zei: ‘Moet je dat niet breder trekken?’” Ik heb architectuur gestudeerd aan de TU Delft en vind die huisjes qua architectuur interessant. Ik zette een berichtje op de Linkedin group ‘Leegstaand Vastgoed Herbestemmen’. Zo ontdekte ik dat het onderwerp nieuw leven voor lege brugwachtershuisjes de aandacht trok. Met een paar mensen met dezelfde interesse zijn we toen bij elkaar gaan zitten om te kijken wat we er mee konden doen.”

Ik spreek Lotti in het kantoor waar de mensen van Stichting Brugwachtershuisjes iedere woensdag bij elkaar komen. Daar is vandaag ook Frank Moerman (zie foto):

“Mijn ouders bouwden in de jaren vijftig huizen en kantoren in Rotterdam. De appel viel niet ver van de boom en ik deed architectuur aan de TU Delft. Mijn interesse in brugwachtershuisjes begon in mijn kinderjaren. Met het gezin zeilden we veel door heel Nederland. Bij iedere brug vochten mijn zusje en ik wie er bij de brug mocht toeteren. Toen ik later verlaten brugwachtershuisjes tegenkwam, vervallen, troosteloos, naargeestig, vies en somber, fantaseerde ik wat ik er allemaal mee zou kunnen.”

Lotti: “Het is fijn om met meer mensen hieraan te werken. Je voelt je gesteund, je doet het echt samen. Frank heeft ervaring met beheer, vanuit het bedrijf van zijn ouders. Daar kunnen we wat mee als we ook brugwachtershuisjes gaan beheren. Erik is weer heel handig met het beheren van de online kaart. Hij heeft het afgelopen jaar 55 huisjes erbij gezet en er staan er nu 142 op de kaart.

Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Kaart Brugwachtershuisjes

Ieder bestuurslid draagt op zijn of haar manier een steentje bij. Zo twitterde een bestuurslid laatst: ‘Vastgoeddeal van 6 m2 gerealiseerd.’ Dat was dus een van de 142 brugwachtershuisje. Zo’n tweet geeft weer veel PR!”

Lotti’s les 2: Door meer mensen erbij kom je verder. Kijk om je heen wie een bijdrage zou willen leveren.

Het is vooral een uitdaging om de huisjes beschikbaar te krijgen. De eigenaren zijn vaak bezorgd. Er zit bijna altijd nog techniek onder de huisjes, daar moeten ze natuurlijk bij kunnen. Op aanraden van BOEi, ontwikkelaar en beheerder van cultureel erfgoed, hebben we in 2014 samen een expertmeeting voor eigenaren georganiseerd, dat heeft ons zeker op de kaart gezet.

Met zijn allen bouw je natuurlijk ook ervaring op. Zo zijn er voor een brugwachtershuisje in Den Bosch nu heel snel afspraken gemaakt, doordat gebruik kon worden gemaakt de ervaringen met nieuw gebruik van Zwolse brugwachtershuisjes.

Via twitter zag ik dat 80 brugwachtershuisjes in Noord-Holland op afstand gaan. Ja, dat ze dus op afstand bediend gaan worden. Ik bel zo met de projectleider, die man ken ik wel. Wat ik hem vraag? Ik zeg gewoon: ‘Wij zijn benieuwd wat er met de huisjes gaat gebeuren.’

De brugwachters zelf zijn trots op hun werk en de huisjes. Vroeger woonden ze ook vaak naast de brug in een speciale brugwachterswoning. Ze geven aan dat de veiligheid in het geding is als er op afstand bediend wordt. Maar ja, er worden camera’s geplaatst zodat er geen dode hoeken zijn, dus dan is op afstand soms juist veiliger.Maar falen is niet te voorkomen.

Het gaat natuurlijk ook om de financiën. Wat zijn de afspraken die je maakt over het onderhoud. Of het is maatwerk over het gebruik. Een huisje kan bijvoorbeeld alleen gebruikt worden als de brug niet bediend wordt.

Het zijn gewoon architectonisch mooie huisjes. Het is uiteindelijk aan de markt om te bepalen of een huisje waardevol is. Wat we nu al zien? Een expositie op de buitenkant, met een dichtregel van een lokale dichter, een Bed & Breakfast, een theehuisje, een winkeltje met Italiaanse schoenen, kunstprojecten, kroontjes erop met Koningsdag, etc! Kijk gewoon op http://brugwachtershuisjes.nl/kaart/huisjes/ voor voorbeelden.”

Lotti’s les 3: Zie welke zorgen en oplossingen er zijn. Ontwikkel praktische samenwerkingsafspraken en deel die ook

1 minuut oefening

Lotti zag een brugwachtershuisje, wat leidde in een paar jaar tot méér. Wat zie jij nu om je heen? Waar zou dat toe kunnen leiden voor jou? Klik op de bel voor één minuut stilte.

Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Rode haag samaya

Wil jij ook nieuwe bestemmingen ontdekken?

Je kunt me natuurlijk gewoon bellen, appen, of mailen op 06 2277 0681 of hannekedijkman@newoptions.nl. Je kunt ook meedoen aan de gratis proefsessie die ik regelmatig geef of mijn boek Een 10 voor werkgeluk in vier stappen bestellen:

Is dit interessant voor jouw netwerk?

(zie je geen buttons, verander dan je cookie-instellingen links onder)
Scroll naar top