Ben ik nog wel goed genoeg? Werkgeluk blues

Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Ben ik wel goed genoeg
Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Ben ik wel goed genoeg
  • “Ik twijfel of ik het tempo nog wel bij kan houden.”
  • “De projecten worden steeds complexer.”
  • “Ik heb de indruk dat de meest interessante klussen naar mijn collega gaan.”
  • “Mijn nieuwe manager snapt mijn ideeën niet.”
  • “Wanneer zal ik door de mand vallen?”

Dat zijn gedachten die je werkgeluk behoorlijk in de weg kunnen zitten en waarover klanten me helaas regelmatig vertellen. Zijn ze voor jou herkenbaar?

Van Frank had ik dit niet verwacht

Frank*  zit strak in het pak en heeft een mooie functie bij een gerenommeerd bedrijf. Als we in gesprek raken vertelt hij dat hij zich afvraagt of hij nog wel goed genoeg is. Hij heeft precies de goede opleiding voor deze functie, maar de ontwikkelingen gaan zo hard dat hij moeite heeft om bij te blijven. Hij moet continue nieuwe projecten uitvoeren, nieuwe stukken opleveren, samenwerkingspartners inschakelen via de juiste modellen. Uit het hoofdkantoor komen steeds nieuwe eisen. De wetgeving blijft veranderen. Nieuwsbrieven, tijdschriften en boeken hopen zich op. Voor netwerkbijeenkomsten en congressen vindt hij niet genoeg tijd. Nu komt er weer reorganisatie en hij voelt zich ongemakkelijk. Hij twijfelt: is hij nog wel goed genoeg?

Goud verstopt in metaal

Ook ik voel de ‘ratrace’ en twijfel soms of ik nog goed genoeg ben. Daarom lees ik de nodige boeken over werkgeluk, volg cursussen en laat me coachen. Ook ga ik op bezoek bij zeer verschillende organisaties. Het afgelopen jaar vond ik de mooiste antwoorden in het metaal..

Bij Metalco, een klein professioneel Brabants metaalbedrijf, stelde de eigenaar me voor aan Gerard*, de 72-jarige stagebegeleider. Een lange man met een grijs baardje. We gingen zitten in de kleine kantine. Plastic bekertje koffie erbij, uitzicht op de grote hal vol met gespecialiseerde machines (zie hieronder, een machine die haarfijn staal en steen kan snijden).

Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Metalco
Metalco verzorgt hoogwaardig las-, plaat- en constructiewerk vanuit Oisterwijk.

Toen ik Gerard vroeg wat hij wist over werkgeluk keek hij me aan met een serieuze blik. Hij heeft veel jongeren heeft begeleid, op school en op stages en doet dat nog steeds. Jongens meestal, die soms meer en soms minder zin hebben in de studie en de stages. Zijn woorden maakten een diepe indruk op me. Drie van zijn gouden wijsheden deel ik graag hier.

Voor de spiegel

Gerard’s jongens beginnen net met werken. Ook zij twijfelen: ‘Ben ik wel goed genoeg?’. Hij neemt altijd de tijd om naar ze te luisteren. Als ze uitgepraat zijn, zegt hij (in prachtig Brabants): “Ga eens voor de spiegel staan thuis en vraag je dan af: ‘Wat doe ik met dat manneke?’”

Frank en andere twijfelaars: als je je weer onzeker voelt over je baan, over het oordeel van je manager, over het rapport dat je wilt mailen, ga dan voor de spiegel staan en vraag je dan af: ‘Wat doe ik met dat manneke?’

Alleen jij kunt de vraag beantwoorden of je doet wat je wilt doen. Of je in jouw eigen ogen ziet dat je genoeg doet, Of het nog te combineren is met je privé-leven. Of je dat manneke/vrouwke nog een plezier doet met je huidige manier van werken.

Nou hedde gij een bedrijf

Soms uiten de werkgevers bij wie Gerards jongens stage lopen hun twijfels. Of ziet Gerard zelf dat ze doen wat van ze verwacht wordt. Hij vertelde me hoe hij deze jongens aan het denken zet:

“Ik zeg tegen ze: ‘Nou hedde gij een bedrijf. Ik kom bij je werken en ik doe niet veel. Ik kost jou een tientje per uur, maar ik verdien maar acht euro voor je. Wat zoude gij dan doen?”

Frank en andere twijfelaars: zou je jezelf in dienst nemen? Ben jij nog steeds in staat om voldoende meerwaarde te genereren of is daar meer voor nodig? Wat kun jij doen om vooruit te komen? Of ga je liever naar een plek waar de eisen minder hoog zijn en neem je een lager salaris voor lief?

Voor wie doe je je best?

Gerard verraste me door daar in die kantine óók te praten over de liefde. Zijn jongens komen soms uit gezinnen waar liefde niet vanzelfsprekend is. Waar ze het liefst zo snel mogelijk weg willen. Ze zijn niet gewend om liefde te krijgen of te geven.

Hij vertelde me: “Het belangrijkste van je leven is van jezelf houden. Als je van iets houdt, dan doe je er ook je best voor. Je moet liefde in- en uitademen. Heb je twijfels, kijk dan naar de horizon: er is altijd een lichtje te zien.”

Frank en andere twijfelaars: kun je liefde voor jezelf voelen? Kun je het lichtje zien aan de horizon?

Met mijn hartelijke dank aan Ad Verstijnen en Gerard (op verzoek niet zijn eigen naam) van Metalco.

Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Werkgeluk weekend portretten ervaringen
(Voor actuele activiteiten, zie NewOptions.nl)

Wil jij meer goud in je werk?

Je kunt me natuurlijk gewoon bellen, appen, of mailen op 06 2277 0681 of hannekedijkman@newoptions.nl. Je kunt ook meedoen aan de gratis proefsessie die ik regelmatig geef of mijn boek Een 10 voor werkgeluk in vier stappen bestellen:

Is dit interessant voor jouw netwerk?

(zie je geen buttons, verander dan je cookie-instellingen links onder)
Scroll naar top