Waarom doe jij nog het werk dat je doet?

Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Ik wil de wereld mooier maken door stad en natuur samen te brengen


In mijn werk als loopbaancoach zie ik dat mensen om verschillende redenen het werk blijven doen dat ze doen. Vaak is het een patroon waar we in terecht gekomen zijn. Zo’n patroon in voelen, denken en doen, ontstaan vanuit eerdere ervaringen, wordt ook wel ‘bubbel’ genoemd. Hier 10 bubbels en 3 suggesties.

Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Ik wil de wereld mooier maken door stad en natuur samen te brengen

1. Het zit in de familie

Sommigen kiezen voor bepaald werk omdat dit ook gedaan wordt of werd door hun ouders, grootouders, of omdat deze juist dat werk hadden willen doen. Rients Ritskes van zen.nl noemt dit ook wel oerbubbels. Het werk kan passen, of het kan niet passen.

2. Ik ben erin gerold

Sommigen kiezen geen werk, het werk kiest hen. Door in te gaan op vragen van anderen rollen ze van de ene in de andere baan en dat bevalt ze prima. Tot er een moment komt waarop ze niet meer verder rollen, doordat ze tegen hun grenzen aanlopen, of door een reorganisatie of fusie of iets dergelijks.

3. Ik wil altijd succes

De omzet x% verhogen, een nieuwe vestiging opstarten, doelpunten scoren, klanten tevreden maken. Wie wil er geen succes in het werk? Tegelijkertijd gaat het soms gewoon mis. Soms heel erg mis. Wie ben jij als je niet wint?

4. Ik wil steeds een stapje hoger

Sommigen zijn altijd op zoek naar hoger, hoger, hoger. Ze gaan door tot ze stranden, ook wel het “Peter principle” genoemd.

5. Ik wil steeds iets nieuws doen

Sommigen zijn steeds op zoek naar iets anders, iets nieuws, iets creatiefs. Ze job hoppen van het een naar het ander. Soms blijft dat goed gaan, soms ontstaat de behoefte aan meer rust.

6. Ik wil blijven leren

Cursussen blijven volgen, de ene opleiding op de andere stapelen. Het kan verslavend zijn. Je komt zo niet aan solliciteren toe! Wanneer ga je al die kennis ook eens inzetten in een passende baan?

7. Als het maar geld oplevert

Sommigen zien hun werk als iets dat erbij hoort, waarmee je geld verdient. Ze doen hun plicht op hun werk en ontplooien zich in hobby’s of vrijwilligerswerk. Tot zijzelf of hun werkgever moe is van dat plichtsgevoel.

8. Als het maar veilig en gezellig is

Een vaste baan, met een goed pensioen. Een eenduidige functieomschrijving in een heldere lijn. Een gezellig team, dat voelt als één familie. Nee, liever geen jaarcontract, geen matrix organisatie, niet weer een reorganisatie. Maar ja, heel Nederland verandert, dus de organisatie waar jij werkt ook.

9. Als het maar past in de familie-agenda

Partner wil dit, kind 1 heeft deze gebruiksaanwijzing, kind 2 deze wensen, kind 3…., huisdier 1 …. Mantelzorg staat ook ingeboekt. Als alle wensen ingekleurd zijn, dan past mijn baan(tje) er nog precies in. Dus veranderen, dat gaat niet. Tot dat het je ‘in eens’ benauwt, of je lijf klachten geeft, je mentaal averij hebt.

10. Ik wil de wereld mooier maken

Er is veel ellende is deze wereld, het voelt goed om een steentje bij te dragen om de wereld een beetje mooier maken, de mensen om ons heen gelukkiger te maken. Sommigen vinden in hun werk dus een heilig doel. Ze streven hun doel na en zien zich zelf als instrument. Maar kan dat instrument dat heilige doel wel aan?

3 suggesties voor een middenweg

Bovenstaande 10 bubbels zijn tegelijkertijd ook 10 hele goede redenen om het werk te doen dat je doet. Mijn suggesties:

  1. Kijk jezelf recht in de ogen: waarom doe jij nu echt het werk dat je doet?
  2. Inventariseer waar het eventueel wringt tussen jou en je baan
  3. Bedenk hoe je een middenweg kunt vinden tussen allerlei verschillende wensen van jezelf, rekening houdend met je omgeving.

Wil je hierin een serieuze gesprekspartner?

Je kunt me natuurlijk gewoon bellen, appen, of mailen op 06 2277 0681 of hannekedijkman@newoptions.nl. Je kunt ook meedoen aan de gratis proefsessie die ik regelmatig geef of mijn boek Een 10 voor werkgeluk in vier stappen bestellen:

Is dit interessant voor jouw netwerk?

(zie je geen buttons, verander dan je cookie-instellingen links onder)
Scroll naar top