Werkgeluk: een rijk doel

Werkgeluk, leerdoelen, voice dialogue, Rotterdam-Zuid, Hoe word je schathemeltjerijk

In mijn vorige blog schreef ik hoe een wetenschapper van de EUR mijn onderzoek naar werkgeluk tot ‘hobby’ bestempelde. Au, dat deed pijn. Ik beloofde hierop terug te komen met de opmerking: misschien is mijn methode van onderzoek wel het belangrijkste dat ik te delen heb. Sinds bijna een half jaar blog ik nu wekelijks over werkgeluk, gebaseerd op bezoeken aan werkplekken, interviews, boeken of ervaringen van lezers en mezelf. Maar wat is mijn methode?

Vier stappen naar werkgeluk als recept én methode

Twee jaar geleden begon ik met de vier stappen naar werkgeluk, gebaseerd op de vier geloften van het boeddhisme:

  1. Anderen en jezelf gelukkig maken
  2. Ontdek je kracht en je kwetsbaarheid
  3. Leer bewust en leer speels
  4. Stel doelen en geniet hier en nu

Nadenkend over de vraag wat mijn methode van onderzoek is, kom ik tot de conclusie dat mijn methode eigenlijk samenvalt met die vier stappen.

Methode Hanneke aan de hand van één blog

Een voorbeeld. Twee weken geleden schreef ik mijn blog over geld. De aanleiding was dat ik mensen voor coaching kreeg met geld, die op zoek waren naar meer werkgeluk, stap 1. Ik merkte dat mijn oordeel over geld me in de weg zat, dat voelde kwetsbaar, stap 2. Dus besloot ik om te leren anders naar geld te kijken, stap 3. Ik ging via mijn netwerk op zoek, interviewde Rob Verhofstad en schreef een blog. Daarbij kwam ik ook weer uit bij mijn doel: eens per week een blog schrijven. Van dat hele proces geniet ik ook volop. Dus: stap 4.

Van Finette Kogge kreeg ik de reactie:

“Ik heb weer enorm genoten van je blog! Het stuk over geld deed een gevoelige snaar trillen; heel herkenbaar. Altijd op mijn hoede voor Mensen Met Geld en tegelijkertijd zou ik er stapels van willen hebben. Dus ik onderzoek op het moment wat me een rijk gevoel geeft. Ik kwam op de site van de Triodosbank een aantal filmpjes tegen die heel bijzonder zijn: en die wil ik je niet onthouden!

Komend weekend ga ik twee heerlijke dagen naar een popfestival met vrienden. Het weekend werkgeluk heeft me zover gebracht om te realiseren dat ik hier gelukkig van word en dat ik daar tijd voor mag vrijmaken! Dus ik doe iets voor mezelf, waar ik happy van word !”

Dus blijkbaar draagt mijn blog over werkgeluk bij aan meer inzicht bij Finette, die zelf ook weer op onderzoek gaat, waardoor ze stappen zet om zich happy te voelen. Happy, dus niet (alleen) werkgeluk. Dus dat brengt ons terug bij stap 1.

Dus mijn methode bestaat uit de vier stappen. Quod erat demonstrandum.

Werkgeluk, geluk en al het lijden

Het met behulp van de vier stappen verkrijgen van meer inzicht én het doorgeven daarvan maakt mij gelukkig. Of ik dat nu doe met coaching, werkgeluk weekends, als zenleraar, of door te schrijven.

Als ik ’s ochtends de krant lees en zie wat er allemaal mis is, dan vraag ik me wel eens af of of dat genoeg is. Of wat ik doe niet hopeloos is, een druppel op de gloeiende plaat. Dan denk ik aan het verhaal van het vogeltje dat naar een enorme bosbrand vliegt. Het heeft wat druppels water in zijn snavel. Het doet wat het kan. Ook al blijft er altijd verdriet, angst, armoede en leed op deze wereld: ik kan mijn druppeltje bijdragen. Niet meer en niet minder, naar mijn eigen vermogen.

1 minuut oefening

Welk inzicht, welke lessen wil jij graag doorgeven?

Neem één minuut de tijd om te noteren welke antwoorden naar boven komen. Start het één minuut filmpje door op de bel te klikken.

Hieronder je antwoorden (anoniem) delen maakt mij rijk! Mailen kan ook hannekedijkman@newoptions.nl.

Hoe verder? Naar de geraniums

Toen ik 20 was werkte ik het laatst bij mijn ouders op de tuin. Ik kon echt de lol niet meer inzien van het schuiven met geraniums. Maar hoe keken mijn ouders daar zelf naar? Gelukkig zijn ze beide nog in goede gezondheid en dus ging ik ‘back to my roots’. Met uitzicht op hun prachtige bloementuin vertelden ze over hun werkgeluk. Lees volgende week wat ik van hen leerde.

Met dank aan Diny Blad

Door haar feedback is deze blog 50% korter geworden 🙂 Voor juridische e-learning met méér vrijheid, méér efficientie en méér resultaat, ga naar Learning Lex.

Welke stap naar meer werkgeluk en levensgeluk zet jij?

Je kunt me natuurlijk gewoon bellen, appen, of mailen op 06 2277 0681 of hannekedijkman@newoptions.nl. Je kunt ook meedoen aan de gratis proefsessie die ik regelmatig geef of bestel mijn doek Een 10 voor werkgeluk in vier stappen:

laat hooguit 2 knoppen staan hieronder.

Is dit interessant voor jouw netwerk?

(zie je geen buttons, verander dan je cookie-instellingen links onder)
Scroll naar top