Peter de Bruin, in memoriam

Peter de Bruin, 1943-2013

Expats, dutch expats, dutch repats

Peter en Wiesje de Bruin startten New Options in 1989 en begeleidden samen vele repats naar een nieuwe werkkring. Peter de Bruin stierf 30 november 2013.Peter de Bruin kwam uit een gezin in Delft met negen broers en zussen. Na een opleiding houtbewerking nam hij na het overlijden van zijn vader een korte tijd de kruidenierswinkel over. In 1970 begon hij bij Bruynzeel Multipanel als product manager in Nederland, België en Duitsland. In 1976 stapte hij over naar Symbion Holding waar hij sales en marketing manager was voor prefab bouwen in België en Nederland. Ook deed hij er onderzoek naar glas-fiber beton toepassingen.

In 1982 werd hij sales en marketing directeur bij Wiva en Van Niftrik Plastics Industries., met de industrie, automotive, food en landbouw als focus. Hij werkte mee aan de Flower Containers die nog steeds overal ter wereld door bloemenstallen gebruikt worden. Hij ontwikkelde de eerste “Milieu Box” en een boomgroei systeem “Winstrip” voor ontwikkelingslanden, gemaakt van recycled plastic met als slogan bij PET flessen “any bottle a tree”. Daarnaast werd hij mentor voor studenten industriële vormgeving aan de TU Delft.

Vanaf 1986 ging Peter de Bruin’s focus nog meer uit naar het milieu en ontwikkelingslanden als promotor bij Double Harvest Nederland, zie ook de internationale tak van Double Harvest. Hij promootte boomkwekerijen en aangepaste technologie voor ontwikkelingslanden  Daarnaast was hij docent marketing, management en milieu aan de Open Universiteit en startte met het trainen van hoog opgeleide werkelozen hoe ze een nieuwe baan konden vinden in Nederland.

New Options

logo new options career & management consulting

In 1989 begon Peter de Bruin onder de paraplu van het outplacementbureau Van Ede & Partners Eindhoven het bureau New Options, speciaal gericht op Nederlanders die terugkomen naar Nederland. Peter de Bruin werd als operationeel manager en als consultant aangesteld en volgde tegelijkertijd het reguliere outplacement traject binnen van Ede. Tevens werd een vrouwelijke office manager Guusje Noordermeer aan getrokken. Huisvesting was binnen de vestiging van Van Ede te Eindhoven met gebruik van alle faciliteiten aldaar. Inclusief de op uurbasis beschikbare arbeidspsychologen.

bewegendlogo.pix

Doelstelling was (en is) Nederlandse expatriates na hun uitzending naar het buitenland te begeleiden naar een nieuwe werkkring in Nederland.  Peter schreef hierover: “Gebleken was dat bij veel multinationals en ontwikkelingsorganisaties (NGO’s) geen geschikte plaats meer te vinden was voor deze internationaal gevormde managers en specialisten. De grote mate van zelfstandigheid waaronder en waarmee men gewerkt had heeft tot gevolg gehad dat men zich ontwikkeld had van specialist naar generalist. Een grote mate van vrijheid had in het nemen van beslissingen en slechts op afstand aangestuurd werd en rapporteerde. Bij terugkeer gaf dit in veel gevallen een dusdanige spanning binnen de organisatie en voor de persoon in kwestie dat binnen twee jaar een groot deel van deze returners een baan had gevonden buiten de eigen organisatie.

new options vliegtuig tulpen

New Options bleek vooral particuliere klanten aan te trekken. Daarom is in 1992 besloten om New Options zelfstandig buiten Van Ede & Partners New Options voort te zetten door een management by out door Peter de Bruin als consultant/manager en zijn echtgenote Louisa (Wiesje). New Options vestigde zich in de kantorengalerij van het winkelcentrum Piazza Centrum Eindhoven. Peter en Wiesje namen een office manager in dienst  voor twee dagen per week (tot 2001). Wiesje zette zich drie dagen per week in en vanaf 2001 fulltime.

Psychologie diensten werden ingeschakeld bij van Ede psychologen. Juridische bijstand voor outplacement procedures en nieuwe arbeidsovereenkomsten werd verkregen van Drs. Mr, Y.G. Smit te Maarheeze. Financiële/pensioen- en verzekeringskwesties werden verzorgd door Advies Bureau Bouwman uit Alphen a/d Rijn en later door bureau Van der Velden uit Arnhem.

Peter de Bruin schreef: “Cliënten kregen een uitgebreide intake en kregen aantal vragenformulieren aan cliënten voorgelegd in de vorm van een Resultaten Analyse. Op basis van deze analyse, de gehouden intake waarin kernkwaliteiten en zoekrichtingen en de daarbij passende motivatie werden gewogen en op basis van het Curriculum Vitae van de cliënt werd door New Options in samenspraak met cliënt een profielschets vastgesteld die gebruikt werd bij de introductie via mailings en gesprekken met head hunters, recruitment- en werving en selectiebureaus waarmee met een aantal een hechte band werd opgebouwd en een dusdanige feedback werd ontvangen waardoor bijsturing van profielschets, zoekrichtingen en presentatie van cliënt konden worden bijgesteld.”

Peter voor postzegels

Het was de tijd van de fax en de luchtpost. Klanten in het buitenland konden nog niet online zelf vacatures vinden of netwerken via skype en Linkedin. New Options vertegenwoordigde klanten en ging voor hen op zoek naar contacten en vacatures. Veel kranten werden doorgenomen en advertenties geknipt, gekopieerd en per post of fax verzonden. Zorgvuldig opgestelde cv’s werden wekelijks verstuurd naar een breed netwerk van recruiters. Oud-cliënten verschaften (en verschaffen) nieuwe cliënten informatie en netwerken over een specifieke sector en/of functie.

Klanten vonden (en vinden) hun weg naar New Options via de advertenties in de NRC weekeditie, informatie en folders verspreid onder ambassades, advertenties in Nederlandse clubbladen in het buitenland, via de eigen New Options website of via de (helaas opgeheven) Radio Nederland Wereldomroep. Peter de Bruin haalde regelmatig de pers: Trouw, Volkskrant, NRC Handelsblad. Lees de artikelen. Ook was New Options te vinden op beurzen, bij multinationals en bij NGO’s.

In 2001 verhuisde New Options naar De Groene Toren, Business Centre, tegenover het Centraal Station Eindhoven. In datzelfde jaar was er een kentering in de arbeidsmarkt, recruiters kregen het moeilijk en ook New Options voelde tegenwind. In 2003 werd bij Peter prostaatkanker geconstateerd. Hij werd goed behandeld en ging samen met Wiesje door met zijn werk. In 2009, inmiddels was Peter 66 jaar oud, verhuisde het kantoor van Eindhoven naar Maarheze. Het woonhuis van Peter en Wiesje werd de basis, gesprekken voerde Peter in een restaurant in de buurt.

In 2012 droeg hij New Options over aan Hanneke Dijkman. Peter de Bruin bleef actief als Senior Career Consultant bij New Options en heeft nog enkele cliënten kunnen begeleiden. Hij vatte zijn doel als volgt samen: “De vertaalslag te kunnen maken van ervaringen opgedaan in het buitenland naar de Nederlandse arbeidsmarkt voor zeer vele Dutch Repats is voor zowel de terugkeerder als voor mij een verrijking en een bron voor grenzeloze inspiratie”

In een gesprek eind november 2013 vroeg hij me nog wat mijn plannen en ambities met New Options waren. Hij benadrukte het belang van “Geloof, hoop en liefde“. Hij vervolgde: “Liefde is het belangrijkste“.

Peter laat naast zijn vrouw Louisa (Wiesje) twee kinderen en drie kleinkinderen na.

Wat klanten schreven over Peter de Bruin

Arjen Snaterse, Advisor Public Space Maintenance, Almere City Council:

Peter de Bruin en New Options hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan mijn terugkeer naar Nederland en het opbouwen van een nieuwe loopbaan hier. Toen ik 15 was besloot ik dat ik ontwikkelingswerk wilde gaan doen. Ik heb tropische cultuurtechniek gestudeerd aan de Landbouw Universiteit Wageningen en 10 jaar gewerkt in Mali, Senegal, Nepal en Oeganda aan ontwikkeling van watervoorzieningen. Een geweldige ervaring. In Wageningen had ik een relatie gekregen met Sandra. We zijn samen naar Nepal gegaan. Getrouwd, een kind gekregen, met ons drieen vanuit Nepal via Nederland naar Oeganda. We hadden besloten naar Nederland terug te keren zodat onze zoon toen hij 6 werd hier in Nederland naar school kon. Onze terugkeer vond plaats in 1997/1998. Ik besloot in zee te gaan met New Options, ik had daar goede verhalen over gehoord.

Toen ik terugkeerde speelden er een aantal gedachten, vooroordelen, in mijn hoofd: ik kan niets, ik zie er als een berg tegenop, het kan in Nederland nooit zo leuk en boeiend zijn als in de derde wereld. Met die gedachten in mijn hoofd ging ik in gesprek met Peter de Bruin. En die gesprekken met Peter de Bruin brachten een nieuwe dimensie in mijn zoektocht: zelfvertrouwen. Door Peter kreeg ik al vlot het gevoel: het gaat lukken. Ik ging solliciteren en kon al vlot kiezen uit twee nieuwe opties. Een startersfunctie in de IT bij Pink Elephant. En een baan op gebied van beheer en onderhoud van riolering en civiele kunstwerken bij de gemeente Utrecht. Ik koos voor laatste optie. Het was een mooie opstap maar de cultuur beviel me niet zo. Ik heb nagedacht over de vraag: wat zou mijn dan wel kunnen bevallen? Groei, dynamiek, pionieren, ruimte voor initatiatieven en ontplooiing. En zo kwam ik op Almere. Ik ging solliciteren bij de gemeente Almere. En de tweede sollicitatie was raak. En inmiddels werk ik al 12 jaar bij de gemeente Almere op het gebied beheer openbare ruimte. De gemeente Almere is in 2013 verkozen tot beste overheidswerkgever.

Ik ben er achter gekomen dat ik heel wat in mijn mars heb, dat ik in de derde wereld veel ervaring heb opgedaan met programmatisch en projectmatig werken waar ik hier in Nederland veel profijt van heb. En het bevalt me nog steeds goed in Almere. Het is heel afwisselend, leuk, boeiend. In Almere kun je je blijven ontwikkelen. Zo ga ik nu in de richting van strategisch adviseur. Enfin. Ik ben Peter de Bruin nog steeds dankbaar voor zijn coaching. Grappig genoeg was ook mijn vader reuze enthousiast. Hij had zijn hele leven bij gemeenten gewerkt op het gebied van openbare werken. Ik was in zijn voetsporen getreden. En dat deed hem deugd. O ja, mijn zoon studeert inmiddels biomedische wetenschappen in Leiden en is van plan om een jaar in Cambridge onderzoek te gaan doen. Het is hem gelukt om de fondsen die daarvoor nodig te zijn te verwerven via netwerken met hoogleraren in Leiden en Cambridge. Hier spreekt een trotse vader.

Hisko Baas, Aerospace Tech & Trade, representation & consultancy, Rotterdam:

Gedurende de vele tientallen jaren dat ik Peter privé en zakelijk heb mogen meemaken is een beeld achtergebleven van een bijzonder aimabele persoonlijkheid, een aandachtig luisteraar die zich echt verplaatste in de gedachtes, de mogelijkheden, de vragen en suggesties van anderen. Dit altijd resulterend in een aantal afgewogen goede raadgevingen, dit vanuit zijn bijzondere positieve grondhouding.
Wij allen zullen Peter node missen en wensen Wiesje veel sterkte met dit verlies.

T

Henny Gerner, First Secretary Food security and private sector development, Netherlands Embassy Kampala:


Back with my family in the Netherlands and after many years abroad, Peter helped in 1998 find my ‘new option’ at a Dutch business association, fully in compliance with the ‘profile’ that we jointly had formulated – no consultancies but reforming rather ‘grey’ public-private institutions.

I liked the job very much but could not resist the temptation to accept a permanent position at the Ministry of Foreign Affairs with eventual postings abroad again. Following postings in the Hague, Brussels, Zambia and Yemen, we are working and living now in Uganda, but the daughter ever stayed happy in the Netherlands. December 2013

Marije te Riele, Co-Founder & International Director | Women Fund Tanzania “Empowering Local Women Heroes” (WFT):


Het is een aantal jaren geleden dat ik actief contact met Peter had. Voor mij is hij vooral een mensenmens die vanuit betrokkenheid en liefde het beste met mij voor had. Wat zit er in je rugzak, waar ga je voor, wat is je hoger doel, wat is jouw promise to the world en dan vooral heel praktisch. Hij heeft mij geholpen om keuzes te durven maken vanuit mijn hart en met lege handen, beseffend dat juist die weer gevuld kunnen worden.

Dat heeft o.a. geresulteerd dat ik het aangedurfd heb om het eerste vrouwenrechtenfonds in Tanzania, Women Fund Tanzania ‘Empowering Local Women Heroes’ (WFT), ) op te helpen richten. Samen met Wiesje waren zij een inspirerend en bevlogen team; ze vulden elkaar zo prachtig aan en mede daardoor kwam Peter zo goed uit de verf.

Ik ben dankbaar dat ik hem in mijn leven heb gekend en verder mee mag dragen. Net als met het heengaan van Mandela zet het me weer op scherp van hoe ik een bijdrage aan onze wereld mag/kan zijn. Peter en ook Wiesje, dank jullie wel voor wat ik van jullie ontvangen mocht. Hanneke, veel succes en inspiratie met de voortzetting van New Options. December 2013

Jan Maarten Bosch, Vice President Mexico & Latin America, DSM Sinochem Pharmaceuticals:

Peter is niet meer, maar laat iets geweldigs achter. Zijn diepe interesse in anderen, zijn enorm stimulerende invloed, het helpen richting geven aan keuzes, heeft levens blijvend veranderd. Ik heb mijn gesprekken met hem ervaren als iets buitengewoons, warm analyserend, kritisch stimulerend, en met het glas nooit half leeg maar (op z’n minst) half vol. Hij heeft mijn denken beinvloed en zal dat blijven doen. Ik wens Wiesje en familie alle sterkte. En als daar dadelijk weer plek voor is, genieten van de prachtige herinneringen aan Peter. December 2013

Patrick Riviere, Business Lead, Spend and Management Reporting at Nederlandse Aardolie Maatschappij BV | NAM:

Peter is not only a very remarkable person, but also put his hart in coaching.

Thanks to him, I did great things such as my MBA program at the most prestigious business schools; he made me discover what I was, and guide me to rightfully excel. Thanks Peter. 3 augustus 2007

Ben Feelders, Risk & Insurance Manager:

Peter is able to stimulate your own thinking process when looking for a career move. His personal coaching distinguishes him from many others. Over the years I benefited from his vast experience, network, and his personal commitment. I can strongly recommend him. 1 juli 2007

Ronald Wopereis, Innovation consultant / website+webshop specialist (15K+):

At a national Mensa gathering some years ago, I attended one workshop where Peter invited the audience to reflect on their career and what it meant to them. Seldom have I seen such attentive audience.  Some time later, I called Peter up to ask him for advice on my personal path. He immediately agreed, and we met at his office. My only goal in such meeting is to find out why am I here. So we had a dialogue, and Peter managed to make me realize that I was on a journey … travelling, seeking for a place to rest. He showed me how I would recognize my destiny, once I was there. Somehow I found consolation – and leaving the office, I felt very much strengthened to pursue my path.  Where ever it would take me.Best regards, Ron, 29 juni 2007

Koos Oldhoff:

Kompas traject: Drijfverentest + twee gesprekken. Werkte met Peter vanuit zijn positie als HR manager.
Ik heb Peter een aantal malen de gelegenheid gehad om met Peter samen te werken. Soms tref je zeldzame mensen die je maar één keer hoeft te ontmoeten om een blijvende indruk achter te laten. Peter maakte die indruk, niet door imposant gedrag maar als een meelevend, integer mens die anderen op sleeptouw kon nemen als ze even de weg kwijt waren zonder daarbij het roer over te nemen. We zullen hem missen als een vakman met een hart. 9 december 2013

Wil je je herinnering aan Peter de Bruin hier toevoegen? Mail naar hannekedijkman@newoptions.nl

Overdracht New Options:

overdracht 4 nov 12 centrum

Op 4 november 2012 droegen Peter en Wiesje New Options over aan Hanneke Dijkman. Peter schreef eind 2012: “Wij hebben gekozen voor Hanneke Dijkman. Hanneke staat met twee benen in het Rotterdamse en mediteert. Ze laat je voelen en werken. Ze kent het leven van over de grens. Letterlijk en figuurlijk. Zij is na haar terug keer uit het buitenland zeer actief geweest. Gewerkt voor een van de grootste accountant bureau’s, ervaring opgedaan binnen de bestuurlijke omgeving van de gemeente Rotterdam.

Zij heeft een groot netwerk opgebouwd sinds zij in 2006 haar eigen outplacementbureau in Rotterdam heeft opgezet met bijzondere instrumenten voor begeleiding van professionals. Netwerk opbouw met gebruik van de nieuwe technologische middelen.

Zij vanuit zen en ik vanuit mijn christen zijn hebben elkaar gevonden.
Overtuigd als ze is dat we iets zullen moeten doen, voor anderen en onze samenleving.

Wiesje, mijn echtgenote en ik waren twee daagjes in Amsterdam.
We kwamen met de tram voorbij het Marriot Hotel. In 1983 mocht ik daar voor de internationale kunststof industrie een verhaal vertellen dat je van gerecycelde kunststof PET frisdrankflessen kunststofprofielen kon maken waar jonge boompjes in konden opgroeien voor herbebossing in ontwikkelingslanden. Droogte bestrijding ten top.  Van frisdrank naar herbebossing. Het was te vroeg.

Soms moet je je realiseren dat je eerder zaaier bent dan oogster. Hanneke Dijkman sponsort al jaren Tom, een Ugandese jongen die nu na zijn middelbare school Bosbouw en Natuurbeheer studeert aan de universiteit van Kampala. Ze zoekt daar ook andere sponsors bij, het lukt, soms moeizaam maar ze zet door. Al jaren.  Kleine dingen kunnen uitgroeien tot iets groots.  Soms moet je daarvoor van onderaf beginnnen.

Wiesje en ik bezochten in Amsterdam ook het gerenoveerde Scheepvaart Museum. Oud en nieuw ontmoeten elkaar daar op spectaculaire en harmonische wijze.  De maritieme geschiedenis van Nederland in optima forma die mede dankzij tal van immigranten tot bloei kwam. Hier kan je zien wat ondernemingsgeest en het over grenzen durven gaan te weeg hebben gebracht. Een nieuw elan dat ook nu weer hard nodig is in een stagnerende wereld. Kiezen we voor diepsnijdende bezuinigingen zoals in de jaren 30 van de vorige eeuw of kiezen we er voor om te investeren in nieuwe, schone energiebronnen. Gaan we voor herbezinning en herbeziening.

Dutch Repats. Nederlandse Expats die met een bak aan ervaring terugkeren vanuit de hele wereld naar ons kleine landje, kijken hun ogen uit over de manier waarop wij met elkaar omgaan. Kennis en ervaring van ouderen, andersdenkenden en voelenden worden niet gezien of afgedankt bij het oud vuil. Jongeren krijgen geen kansen, geen uitdagingen. Nieuwkomers en hier geborenen weten elkaar niet te vinden.  What a wast of talent. Religies vliegen elkaar in de haren of worden afgedankt. Materialisme viert hoogtij maar de grenzen zijn bereikt.

Het zal anders moeten. In het vernieuwde Stedelijk Museum in Amsterdam liepen Wiesje en ik, naast vaak onbegrijpelijke en soms inspirerende kunstuitingen tegen een zwarte wand aan. Niets meer en niets minder. Je kon er voor kiezen die wand in te gaan of een andere weg te bewandelen. Het leven stelt je voor keuzen. Wij stapten naar de lichte kant.

Change Management. Dutch Repats hebben in het buitenland niet anders gedaan.
Bij terugkeer wil men graag weer direct aan de slag maar denk eerst na wat je gaat doen. Hanneke en ik willen jullie en jullie vrienden die ook terug willen keren daar graag bij helpen. Nederland zoekt het gelukkig weer verder weg. Brazilië, Oost en Midden Europa, het Midden-Oosten en Azië. Repats kunnen daarbij bijzonder nuttig zijn.

Neem eens een kijkje in het Scheepvaart Museum en zie wat er gepresteerd is vanuit zo’n klein, kneuterig en nat landje. Confronteer jezelf met soms heftige moderne kunst die je op een ander been zet en je doet nadenken over het maken van keuzen.

Een goed en gelukkig 2013. ”

Is dit interessant voor jouw netwerk?

(zie je geen buttons, verander dan je cookie-instellingen links onder)
Scroll naar top