Wat is de/je Nederlandse identiteit?

FacebookLinkedInTwitterEmail

identiteitNL1

Terug naar Nederland gaan roept bij mensen allerlei gevoelens op. Gemengde gevoelens. We gingen ook niet voor niks weg.

Het avontuur zochten we op. Olifanten in plaats van koeien.

De ruimte zochten we op. Moeten we ons nu weer verstoppen tussen de tulpen?

De warmte zochten we op. Ja, schaatsen op natuurijs zou fijn zijn, maar die kwakkellentes/zomers/herfst/winters….

identiteitnl2

We gingen op zoek naar authentieke culturen. Toch niet naar huisje-boompje-beestje?

De liefde, ach, die kon wel even wachten. Of vond jij misschien juist de liefde in het buitenland? Hoe zal het voor je buitenlandse partner zijn in dat land dat niet meer zo tolerant is?

Fietsen: dat is het enige wat de meeste Dutch Repats wel zien zitten!

Identiteit is vrijheid
Vijftienhonderd jaar geleden kwam een monnik bij de keizer van China. De keizer vroeg hem:  “Wie bent u?“. Hij antwoordde: “Ik weet het niet.”

Het is een van de verhalen in mijn boek Een 10 voor werkgeluk in vier stappen. Identiteit kunnen we zien als iets vaststaand. Of we kunnen zelf kiezen wie we willen zijn. “Ik weet het niet” staat dan voor een avontuur. Zelf ontdekken en uitproberen welke identiteit bij ons past, in het buitenland of in Nederland.

Dat avontuur ga ik graag met je aan

Een klant vertelt:

“Toen ik terug naar Nederland kwam, verwachtte ik, met mijn internationale ervaring in business development en commercieel management, 39 jaar jong, dat ik snel werk zou vinden.

Toen gesprekken met recruiters en sollicitaties op niets uit liepen nam ik na een half jaar contact op met New Options.

Ik vroeg me af of ik dingen kon verbeteren en voelde me onzeker worden of ik wel op de juiste banen solliciteerde.

De e-learning oefeningen waren heel inzichtelijk en gaven structuur aan mijn zoektocht. Ze bevestigden dat ik op de goede weg was en maakten dat ik mijn aanpak wat aanpaste.

Maar het meeste heb ik uit de gesprekken gehaald. Op momenten dat ik me onzeker voelde en twijfels had, wist Hanneke me een andere kant te wijzen, waardoor ik veel meer rust kreeg.

Na een paar maanden had ik de keuze uit drie opties en vond ik het erg lastig om de knoop door te hakken. Het gesprek toen met Hanneke gaf me een heel nieuwe kijk, waardoor mijn keuze helemaal helder werd. Het was echt een opluchting.  In mijn nieuwe baan ben ik echt goed op mijn plek inclusief mijn buitenlandervaring. Er liggen hier heel leuke uitdagingen.

Over een jaartje klop ik graag weer bij Hanneke aan om te checken of ik nog op de goede weg ben.”

Dhr C.P., Amsterdam

Wil je meer leren over werkgeluk?

werkgeluk10euroDe Volkskrant noemde me: “Een pionier in een branche die zich in een gestaag toenemende populariteit mag verheugen”

Op Managementboek: “Ik ervaar zelf de behoefte om het boek in zijn geheel uit te lezen. Hanneke geeft mooie, eigen voorbeelden waarin ze niet schroomt om zelfspot te gebruiken en naast grappige momenten, haar eigen valkuilen te delen.”

Op Bol.com: Dit boekje zit vol humor, maar is ook serieus een goede weggever. Bij Aliantis hebben we al 30 mensen blij gemaakt. We gaan nog meer van deze boekjes weggeven. Doe mee en geef dit aan een ander. Vergeet niet er één apart te houden voor jezelf!”

Gratis inkijkexemplaar en bestellen klik hier

Hele fijne Koningsdag gewenst!

Veel plezier met het vieren van Koningsdag samen met andere Nederlanders. Met wellicht bij de haring en/of de kaas, ook de vraag wat is voor jou de Nederlandse identiteit?

Met hartelijke groet,

Hanneke Dijkman

identiteitNL3

Ps: Met dank aan Postnl voor de prachtige postzegels. Met hierboven wat bewerking van mij erbij. Zie hier de originelen. Bestel je een boekje, dan krijg je deze zegels op de envelop.