Coaching voor Dutch Expats en Repats

Sinds 2012 coach ik ook Nederlanders die terugkomen uit het buitenland, zogenaamde Dutch Repats. En aansluitend in toenemende mate ook Nederlanders in het buitenland die met werkgeluk- of levensgeluk-vragen zitten. Zelf werkte ik zeven jaar in het buitenland, in Afrika. Hieronder ga ik met name in op werk vinden in Nederland.

Australië, Dubai, Spanje, Zuid-Afrika

Mijn klanten komen overal vandaan. Afrika, Amerika, Azië, Midden-Oosten, Europa… Ze wonen en werken er met veel plezier.

Of ze zetten stappen om terug te komen naar Nederland. Of zijn al korter of langer terug en merken dat de landing toch niet zo gemakkelijk is in het oude vaderland.

Werk vinden in Nederland

new options dutch repats expats vliegtuig klm landt op schiphol

Wie terug wil keren naar Nederland doet dat niet zomaar. Daar zitten veel overwegingen aan vast, veel overleg wellicht ook met je partner, kinderen, andere betrokkenen. Of je nu korter of langer in het buitenland bent geweest, als ontwikkelingswerker, als technisch adviseur, als zelfstandige, met je eigen bedrijf, of misschien als ‘spouse’, terugkeren gaat niet vanzelf. Ga je op zoek naar werk, dan merk je dat werkgevers in Nederland ondanks de snelle globalisering nog altijd wat vreemd aan kijken tegen je buitenlandervaring. Tijdens vakanties staan er veel deuren voor je open, maar als je solliciteert blijkt alles minder eenvoudig.

Wat is er lastig aan terugkeren?

New options Dutch Repats Expats Schiphol aankomst

De wereld is natuurlijk veel kleiner geworden. Via internet kun je al in het buitenland vacatures vinden. Solliciteren gaat makkelijk online en zelfs sollicitatiegesprekken voeren kan online.

Toch gaat het niet altijd even makkelijk. Je netwerk is wellicht niet meer wat het was. Dat maakt het lastiger om informatie te krijgen over vacatures, om hoogte te krijgen van al die vacatures die niet online komen. De werkcultuur in Nederland is veranderd. Plus jij zelf bent veranderd. Daardoor kun je in gesprekken nét de verkeerde opmerkingen maken.

Je werkervaring in het buitenland is lastig te vertalen naar de Nederlandse context. Dat geldt zowel voor sollicitatiebrief en cv als bij het vertellen in gesprekken over je ervaring. Sowieso is solliciteren wellicht al een tijdje geleden voor je, hoe ging dat ook alweer? Het werk dat je hebt gedaan in het buitenland kan of wil je misschien niet doen in Nederland. Dan heb je dus een dubbele vertaalslag te maken: naar een ander land én naar een ander type werk.

Makkelijker het juiste werk vinden

Met individuele coaching kijken we naar binnen en naar buiten. Naar binnen om te zien waar jouw kracht ligt en hoe je die duidelijk kunt verwoorden. We vertalen je buitenlandervaring zó dat het Nederlandse werkgevers overtuigt. Naar binnen kijken betekent ook dat we kijken naar je mindset, zodat je met plezier en energie op pad gaat.

We kijken naar buiten om te zien welke zoekrichtingen goed bij je passen, dus welke functies in welke sectoren. Daarna coach ik je zodat je een netwerk opbouwt in Nederland waarmee je informatie kunt vergaren over de Nederlandse arbeidsmarkt en jouw mogelijkheden daarin. Ondertussen ga je gericht solliciteren. Ik geef je steeds glasheldere feedback op je acties, de vacatures, sollicitatiebrieven, cv, LinkedIn-profiel. Daardoor worden je kansen op een succesvol gesprek zo groot mogelijk.

Coaching voor persoonlijke ontwikkeling

Wellicht wil je je persoonlijk verder ontwikkelen. En/of zit je met vragen rond werk zoals keuzes over je loopbaan, conflicten op je werk, combinatie werk/privé etc. Of je hebt levensvragen, rond zingeving, relaties, keuzes maken, stress. Ook dan is coaching mogelijk. Het is dan fijn dat je niet hoeft uit te leggen hoe het is om in het buitenland te werken en wonen, met een coach die eraan gewend is om online te werken.

Hoe verloopt de coaching?

Je belt of mailt me, waarna we een eerste afspraak maken. Gesprekken vinden plaats waar en wanneer het ons beiden schikt. Ik heb erg goede ervaring met online gesprekken.

Investering met niet-goed-geld-terug-garantie

niet-goed-geld-terug. Hanneke Dijkman, werkgeluk , coach, zenleraar, Rotterdam Zuid, New Options

Het tarief voor particulieren die de kosten niet kunnen verrekenen of aftrekken is € 145,- per maand (incl. btw). Het tarief voor coaching voor organisaties en anderen die de kosten kunnen verrekenen of aftrekken is € 195,- per maand (incl. btw). Van deze tarieven kan in overleg en waar nodig, bijvoorbeeld in verband met de gewenste intensiteit van de coaching, worden afgeweken. Uiteraard met niet-goed-geld-terug-garantie.

Interesse in coaching?

Bel me op 06 2277 0681 (kan ook via whatsapp) of email naar hannekedijkman@newoptions.nl.

Referenties

New Options Dutch Repats in de pers

ASNideaal

Zijdezachte aandacht, keiharde analyse, ASN -bank magazine Ideaal
Tekst door René Lamers, foto door Josje Deekens.

Lees hier het interview in de Ideaal.

Vertrouwen en migratiepijn, Pavlov Radio, Radio 1
Interview door Marcia Welman over migratie. Terug naar Nederland, hoe is dat? Hoe ging dat bij mij?  Andere sprekers waren:

  • Theatermaakster Ioana Tudor, die op haar tiende uit Roemenië naar Nederland kwam, vertelde hoe het was om in Nederland te komen. Ook hoe ze nu in het Roemeens van een tienjarige communiceert met familie.
  • Professor Paul van Lange, sociaal psycholoog vertelde over vertrouwen, tussen individuen en tussen groepen. Bij welke groep hoor ik eigenlijk? Ook heel interessant voor terugkerende expats die verschillende identiteiten ervaren.

De Hollandse Nieuwe
Het blad van de Nederlandse Vereniging voor Dubai en de Noordelijke Emiraten
In gesprek met loopbaancoach Hanneke Dijkman en haar New Options Werkcirkel
Caroline Freudenberg

Intelligence Group
White paper Sea Turtle Recruitment
Geert-Jan Waasdorp en Veronique Oonk

Radio Nederland Wereldomroep
Waar zijn die banen voor teruggekeerde expats door Miriam Visser Wereldomroep 2012
Miriam Visser

NRC Handelsblad
Terug in Nederland wacht de expat een lauwwarm bad
Mirjam Brinks

Volkskrant
Oud-expat voelt zich onbegrepen
Door: redactie

Trouw
Teruggekeerde expat kan maar moeilijk aarden
Ludette el Barkany

Radio Nederland Wereldomroep
Hulp bij terugkeer door redactie wereldomroep 2002
Redactie Wereldomroep

Peter de Bruin, Wiesje de Bruin, New Options for Dutch Repats

Peter de Bruin (1943-2013)

Peter de Bruin startte New Options in 1989 en begeleidde sindsdien, samen met zijn vrouw Wiesje de Bruin vele repats naar een nieuwe werkkring. In 2012 droeg hij New Options over aan Hanneke Dijkman. Hij bleef actief als Senior Career Consultant bij New Options. In 2013 is hij overleden. Lees meer: in memoriam. Zijn motto was: “De vertaalslag te kunnen maken van ervaringen opgedaan in het buitenland naar de Nederlandse arbeidsmarkt voor zeer vele Dutch Repats is voor zowel de terugkeerder als voor mij een verrijking en een bron voor grenzeloze inspiratie”

Is dit interessant voor jouw netwerk?

(zie je geen buttons, verander dan je cookie-instellingen links onder)
Scroll naar top