Ondersteuning op afstand

FacebookLinkedInTwitterEmail

Peter-Paul Steenbergen, Toetsspecialist bij het ministerie van Binnenlandse zaken:

Peter-Paul Steenbergen

Hanneke ondersteunde mij (op afstand) in het vinden van een passende baan in Nederland. Zij deed dit o.a. door mij te laten nadenken over mijn sterke en zwakke punten; het begeleiden van het opstellen van mijn CV in het Nederlands, het begeleiden van het schrijven van sollicitatiebrieven in het Nederlands en het oefenen (via Skype) van interview gesprekken.

Haar kennis en ervaring, flexibiliteit en coaching skills hielpen mij binnen een jaar een passende functie te vinden in Nederland vanuit het buitenland.

Bellen dus!

FacebookLinkedInTwitterEmail

Janneke Westerweel, docent Engels, vertelt:

“Met een kranten advertentie van Hanneke in mijn koffer, kwam ik twee jaar geleden uit het buitenland terug naar Nederland. Waar ik behoefte aan had, was iemand die me kon begeleiden in het opnieuw betreden van de arbeidsmarkt hier.

De expertise die Hanneke (onder andere uit eigen ervaring) heeft opgebouwd in het remigreren, was precies waar ik naar op zoek was. Het contact was snel gelegd en die koffie op de Hub smaakte inderdaad goed!

Via persoonlijke gesprekken, de online leeromgeving en intervisie bijeenkomsten via Skype, heb ik ontzettend veel van Hanneke mogen leren. Ze straalt rust uit en is praktisch ingesteld. Hierdoor ga je met zaken aan de slag als ´wie ben ik´ maar ook ´hoe presenteer ik me op LinkedIn´. Ik maak daarnaast nu bijvoorbeeld ook als freelance docent dankbaar gebruik van het zakelijke instinct en lef dat ik bij haar gezien heb. Ze is continue in beweging en zit boordevol nieuwe ideeën. Inspirerend!

Bellen dus!”

Wat is de/je Nederlandse identiteit?

FacebookLinkedInTwitterEmail

identiteitNL1

Terug naar Nederland gaan roept bij mensen allerlei gevoelens op. Gemengde gevoelens. We gingen ook niet voor niks weg.

Het avontuur zochten we op. Olifanten in plaats van koeien.

De ruimte zochten we op. Moeten we ons nu weer verstoppen tussen de tulpen?

De warmte zochten we op. Ja, schaatsen op natuurijs zou fijn zijn, maar die kwakkellentes/zomers [Read more…]

Veel meer rust

FacebookLinkedInTwitterEmail

Een klant vertelt:

“Toen ik terug naar Nederland kwam, verwachtte ik, met mijn internationale ervaring in business development en commercieel management, 39 jaar jong, dat ik snel werk zou vinden.

Toen gesprekken met recruiters en sollicitaties op niets uit liepen nam ik na een half jaar contact op met New Options.

Ik vroeg me af of ik dingen kon verbeteren en voelde me onzeker worden of ik wel op de juiste banen solliciteerde.

De e-learning oefeningen waren heel inzichtelijk en gaven structuur aan mijn zoektocht. Ze bevestigden dat ik op de goede weg was en maakten dat ik mijn aanpak wat aanpaste.

Maar het meeste heb ik uit de gesprekken gehaald. Op momenten dat ik me onzeker voelde en twijfels had, wist Hanneke me een andere kant te wijzen, waardoor ik veel meer rust kreeg.

Na een paar maanden had ik de keuze uit drie opties en vond ik het erg lastig om de knoop door te hakken. Het gesprek toen met Hanneke gaf me een heel nieuwe kijk, waardoor mijn keuze helemaal helder werd. Het was echt een opluchting.  In mijn nieuwe baan ben ik echt goed op mijn plek inclusief mijn buitenlandervaring. Er liggen hier heel leuke uitdagingen.

Over een jaartje klop ik graag weer bij Hanneke aan om te checken of ik nog op de goede weg ben.”

Dhr C.P., Amsterdam

Werkgeluk in het buitenland of in Nederland

FacebookLinkedInTwitterEmail

werkgeluk10euro“Wat is de kans dat ik werk vind als ik terug naar Nederland ga?”. Dat is een van vragen die het meest gesteld worden in kennismakingsgesprekken. Tegelijkertijd is die vraag natuurlijk ook heel moeilijk te beantwoorden. Het hangt niet alleen af van wat je te bieden hebt, maar ook van de arbeidsmarkt en je activiteiten om met die arbeidsmarkt in contact te komen. Velen hebben dan de neiging om maar zo breed mogelijk te gaan zoeken. Dat raad ik meestal af.

Naar mijn ervaring heb je het meeste kans op werk als je ook werk zoekt waar je zelf gelukkig van wordt, omdat:

 • Je daar het meest enthousiast over bent
 • Je daar waarschijnlijk ook de meeste toegevoegde waarde kan creëren voor een werkgever
 • Je daarin de mensen tegen komt waar je ook graag mee werkt én je dus makkelijker een netwerk opbouwt.

Over dat werkgeluk schreef ik een boek, dat eind november van de drukker kwam.

Inmiddels heb ik er al bijna 600 verkocht.

[Read more…]

Terug naar Nederland: geld en werkgeluk

FacebookLinkedInTwitterEmail

euros-geldMijn vorige blog over geld leidde tot boeiende reacties. Mensen mailden me hoe hun jeugd hun kijk op geld had beïnvloed of nog steeds beïnvloedt. De Trainingsfactory vroeg me een workshop te organiseren over werkgeluk en geld. En zelf dacht ik ook verder over wat geld te maken heeft met werkgeluk.

In gesprekken met Nederlanders die terugkeren, komt geld ook regelmatig aan bod. Bijvoorbeeld bij de vraag hoe de nieuwe baan eruit gaat zien:

 • Wat is de omzet  of het budget van de organisatie / afdeling? Wat past bij jouw ervaring en wensen?
 • Wat zijn de salarissen in dit soort functies / bedrijven? Wat wil je verdienen?
 • Wat zijn de inkomensperspectieven? Waar wil je over 5 of 10 jaar staan?
 • Gaat het om een tijdelijke baan (vrijwel altijd een jaarcontract), ga je als zelfstandige werken (net als 1,4 miljoen andere Nederlanders) en/of ga je stapelen?

Bij de terugkeer is het ook goed om na te denken over andere financiële zaken:

 • Wat zijn de kosten van levensonderhoud in Nederland? Zie het Nibud,
 • Hoe zit het met je spaargeld, beleggingen, eigendommen, verzekeringen, pensioenen? Zie Triple E,
 • Wat kost een verhuizing? Zie bijvoorbeeld Bongers.

Geld biedt mogelijkheden. Tegelijkertijd merk ik dat geld bijna nooit DE reden is om terug te keren

Terug naar Nederland betekent voor de meeste mensen vooral: Nederlands onderwijs en cultuur voor de kinderen, settelen op één plek,  terug naar ouders, meer veiligheid.

[Read more…]

Wat betekent geld voor jou?

FacebookLinkedInTwitterEmail

Rob VerhofstadEen interview met Rob Verhofstad, lid van College van de Hanzehogeschool Groningen

Geld is belangrijk!

In het buitenland kom je vaak in aanraking met andere culturele ideeën over geld én met andere lagen van de bevolking, zowel rijkere als armere lagen. Terug in Nederland neem je die ervaring mee.

Zelf had ik vanuit mijn (Hanneke’s) jeugd nog al tegengestelde denkbeelden over geld ontwikkeld. Het ene was dat geld erg belangrijk is, want zonder geld is er armoede én isolement.  Dit denkbeeld heeft er (denk ik nu) toe geleid dat ik economie ben gaan studeren en in Afrika ben gaan werken. Terug naar Nederland bleef ik gefascineerd door werk, als middel om uit de armoede en het isolement te komen en blijven. “Je jas/trui/haar ziet er armoedig uit” was zo ongeveer het ergste dat je tegen me kon zeggen. Armoede, zo was het idee, is eigenlijk iets om je over te schamen. Tja… [Read more…]

Een leidinggevende in Nederland, hoe werkt dat?

FacebookLinkedInTwitterEmail

manager

Leiding geven of leiding krijgen in Nederland, hoe werkt dat? Drie gouden tips om mislukking te voorkomen

Nederlandse leidinggevenden staan bekend als ‘vrouwelijke’, softe leidinggevenden, die uitstekend naar hun medewerkers luisteren en uiteraard geen overwerk of andere vreselijke zaken vragen, laat staan eisen. Tegelijkertijd blijkt uit onderzoek van de Gallup groep* dat 68% van de Nederlandse werkenden vindt dat hun manager een demotiverend werkklimaat creëert.

Terug naar Nederland gaan betekent ook te maken krijgen met die Nederlandse leidinggevende, en/of er zelf eentje worden. Hoe werkt dat dan? Drie gouden tips: [Read more…]

Terug in Nederland: buitenstaander of verbonden?

FacebookLinkedInTwitterEmail

rabo elies hanneke recht

V.l.n.r. Hanneke, Kumar en Elies

Wat zie je in de ogen van de ander: ‘je bent een buitenstaander’ of ‘we zijn verbonden’?

Voel je je als Nederlander in het buitenland buitenstaander of verbonden? Terug naar Nederland verwacht je waarschijnlijk dat je je meer verbonden voelt, maar is dat ook zo?

Toen ik afgelopen dinsdag door Elies Fongers werd voorgesteld aan haar collega’s bij de Rabobank voelde ik me direct verbonden. Ze keken me aan met een blik van herkenning. Ik bedacht al snel twee redenen waarom ik die verbinding voelde:

 1. De dag ervoor had Elies me per email aangekondigd met een fotootje van mij erbij
 2. ik was ook nog aangekondigd als punt 2 in het werkoverleg!

Maar ik denk dat er nóg twee redenen waren waardoor ik me verbonden voelde. [Read more…]

Haas(t) in de sneeuw. Waar ben je als expat/repat naar op zoek?

FacebookLinkedInTwitterEmail

hut in sneeuwNederland is klein, dus vertrekken we. Zo vertrok ik tijden geleden voor zeven jaar naar Afrika en zo vertrok ik begin maart voor een weekje sneeuw naar Noorwegen. Wederom bereidde ik me gedegen voor en leerde ik op een plastic baan in Gouda langlaufen. Omhoog, omlaag, remmen. Daarna pakte ik mijn rugzak en stapte met R. in het vliegtuig en vervolgens op de lange latten. De sleutel van De Noorse Toeristenvereniging (DNT) zou op de route hutten voor ons openen waar droog brandhout, enorme voorraden voedsel en zachte bedden [Read more…]